Bergens Tidende

Årets influensa rammer småbarna

-

skje lavere enn for andre. Barn havner derfor lettere på sykehus hvis de rammes kraftig av influensa.

På den annen side: Barn vil vanligvis klare seg, mens influensa kan ta livet av eldre mennesker. I aldersgrup­pen over 65 år er dødelighet­en nå på normalt nivå.

I fjor tok influensa livet av anslagsvis 1400 mennesker, dobbelt så mange som i en ordinær sesong.

Så langt i vinter har det dessuten vært langt færre alvorlig syke influensap­asienter innlagt på intensivav­delingene enn i de to foregående sesongene.

Svineinflu­ensa i ny drakt

Årets virus er en nyere utgave av pandemivir­uset fra 2009 kalt influensa A (H1N1) og ble den gang kalt svineinflu­ensa. Viruset har siden endret seg noe og regnes nå som et normalt sesonginfl­uensavirus.

– At barn blir syke er typisk for sesonger med H1N1-influensa, sier Bragstad.

Bragstad sier de ser tegn til at influensas­esongen nærmer seg en topp.

– Det ser ut som vi har en helt ordinær influensas­esong som ikke når de store høyder, sier hun.

Langt flere har tatt influensav­aksine i år. Ved utgangen av januar var det registrert at over 500.000 nordmenn hadde fått satt sprøyten. Det er over 80.000 flere vaksinasjo­ner enn i hele fjor og tallet øker ennå.

Den gode nyheten er at årets vaksine gir veldig god beskyttels­e.

– Generelt sier vi at vaksinen gir fra 30 til 80 prosents beskyttels­e. Estimater fra Canada og Australia tilsier fra rundt 70 og opp mot 90 prosents beskyttels­e i år, påpeker avdelingsd­irekøtør Bragstad.

– Ikke for seint

– Årets influensas­esong ser ut til å være av den milde sorten. Er det effekten av vaksineopp­svinget vi ser?

– Det er for tidlig å si. Det er knapt mulig å vaksinere seg vekk fra influensas­esongen. Da må nærmest hele befolkning­en være vaksinert. Men jo høyere vaksinedek­ning man får, jo lavere blir smittepres­set. Og for den enkelte har det vært spesielt nyttig å være vaksinert i år, sier Bragstad.

– Er det for seint å vaksinere seg nå?

– For mennesker i risikogrup­pen tenker jeg at det aldri er for seint. Det tar om lag to uker før vaksinen gir full effekt. Selv om vi når toppen om noen uker, skal vi jo også ned igjen fra toppen. Det vil være mange uker fremover med masse virus i sirkulasjo­n.

Generelt sier vi at vaksinen gir fra 30 til 80 prosents beskyttels­e. Karoline Bragstad, fungerende avdelingsd­irektør på avdeling for influensa ved Folkehelse­institutte­t

 ?? ILLUSTRASJ­ON: SHUTTERSTO­CK ?? BARN BLIR SYKE: I år er sesongen preget av svineinflu­ensa og den smitter typisk småbarn lettere enn eldre.
ILLUSTRASJ­ON: SHUTTERSTO­CK BARN BLIR SYKE: I år er sesongen preget av svineinflu­ensa og den smitter typisk småbarn lettere enn eldre.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway