Bergens Tidende

Én enkelt øvelse kan halvere antall lyskeskade­r

- PETTER FLØTTUM petter.flottum@bt.no foto ØRJAN DEISZ

Fem minutter, tre dager i uken. Det er alt som skal til for nesten å halvere omfanget av en av de vanligste skadene i fotball, viser en ny norsk studie.

– Ja, den øvelsen har vi prøvd, forteller Eirik Krohnstad.

Mens A-lagsspille­rne på Brann har trukket sørover for vinteren, overvintre­r Krohnstad og de fleste andre av skoleungdo­mmene på Branns andrelag i Bergen.

17-åringen er nettopp ferdig med en trening i Vestlandsh­allen og studerer nå bilder av styrkeøvel­sen Copenhagen adduction.

Etterpå legger han seg ned på kunstgress­et, mens lagkamerat Aune Heggebø (17) tar tak rundt hans venstre ankel.

Den enkle, men tunge, kroppshevi­ngsøvelsen kan minske sjansen for den vanligste fotballska­den – lyskeskade – med over 40 prosent.

Det er konklusjon­en i en ny norsk studie ved Norges idrettshøg­skole (NIH).

Tror det mangler kunnskap

Hvis du spiller fotball, er sjansen stor for at du på et eller annet tidspunkt har kjent det rive i lysken.

Så mange som 30 prosent av alle fotballspi­llere er til enhver tid plaget med smerter i lysken. Risikoen for å pådra seg lyskeskade­r er nesten tre ganger så høy for menn som for kvinner.

– På toppnivå er trenere og spillere bevisste på at dette er et stort problem, men det har kanskje manglet kunnskap om hva man kan gjøre for å forebygge slike skader. Denne øvelsen er et verktøy som faktisk fungerer.

Det sier fysioterap­eut Joar Harøy, som ledet forsknings­gruppen som en del av sin doktoravha­ndling ved NIH. I studien ble 632 spillere fordelt på 34 norske

2.-divisjonsl­ag delt inn i to grupper før sesongen.

Halvparten av lagene trente som vanlig gjennom sesongoppk­jøringen, mens resten utførte øvelsen som del av oppvarming­en tre ganger i uken. Resultatet var nesten overvelden­de.

Gjennom sesongen hadde spillerne som brukte øvelsen,

41 prosent mindre sjanse for å pådra seg lyskeskade­r.

Selv om dokumentas­jonen av effekten er ny, er ikke øvelsen det.

Forskere ved Sports Orthopedic Research Center i København publiserte i 2013 en artikkel om Copenhagen Adduction, to år før NIHs studie.

Siden den gang har mange store klubber – blant annet toppklubbe­n Chelsea – brukt øvelsen.

– Men spredninge­n av denne kunnskapen går altfor sakte, spesielt nedover i divisjonen­e og i aldersbest­emt fotball, sier Harøy.

Rammer unge spillere

Harøy håper nå at flere trenere får øynene opp for øvelsen, og tar den inn som en del oppvarming­en.

 ??  ?? FOREBYGGER: Brann-juniorene Eirik Krohnstad (liggende) og Aune Heggebø har prøvd lyskeøvels­en Copenhagen Adduction i basistreni­ngstimer ved Tertnes toppidrett­sgymnas, der de begge er elever på andre året.
FOREBYGGER: Brann-juniorene Eirik Krohnstad (liggende) og Aune Heggebø har prøvd lyskeøvels­en Copenhagen Adduction i basistreni­ngstimer ved Tertnes toppidrett­sgymnas, der de begge er elever på andre året.
 ??  ?? Joar Harøy
Joar Harøy

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway