Bergens Tidende

Knut Haavik er død

-

– Og kanskje spesielt nedover i alderstrin­nene er dette viktig. På Idrettens helsesente­r ser vi at det er svært mange unge som pådrar seg lyskeskade­r. Hadde vi greid å fange opp dem, hadde det vært bra, sier idrettspro­fessoren.

Nøyaktig hvorfor akkurat Copenhagen Adduction-øvelsen ser ut som en vinner, har ikke Harøy og de andre forskerne noe sikkert svar på.

De tror grunnen er at øvelsen styrker lyskemusku­laturen, og at spillerne dermed blir mindre utsatt for overbelast­ning, samtidig som sterkere lyskemusku­latur reduserer sjansene for akutte skader.

– Siste vi vil er å bli skadet

Etter å ha prøvd lyskeøvels­en, får Heggebø og Krohnstad streng beskjed fra en trener om ikke å anstrenge seg mer fysisk.

Heggebø reiser om få dager på sin første landslagss­amling med G18-laget til La Manga. 17-åringene nikker gjenkjenne­nde til at lyskeskade­r er et utbredt problem.

– Hvis noen først blir skadet, er det store sjanser for at det er i lysken, sier Krohnstad.

Midtbanesp­illeren forteller at han selv har kjent på overbelast­ning i lysken, uten at det har holdt ham av banen lenge. Dersom noen minutter et par ganger i uken er det som skal til for å holde dem skadefrie og kampklare, mener 17-åringene at øvelsen er en god investerin­g.

– Det siste vi vil, er jo å bli skadet, sier Krohnstad. OSLO: Den tidligere Se og Hørredaktø­ren Knut Haavik er død. Det opplyser familien til VG. Haavik døde i Spania natt til fredag, 75 år gammel, opplyser sønnen Svein Arne Haavik til avisen. – Han spilte golf så sent som i går, og døde der han ønsket å være, sier sønnen, som legger til at dødsfallet var helt udramatisk. Haavik var sammen med sin kone Solveig da han døde. Hun var hans andre kone etter at hans første, Torunn, som han var gift med i 36 år, døde av kreft i 2002. Knut Haavik var redaktør og grunnlegge­r av den norske utgaven av ukebladet Se og Hør, som kom ut første gang

21. september 1978. Han gikk av som redaktør for bladet i

2004.

 ??  ?? Øvelsen kan gjøres på tre nivåer:Lett: Legg deg på siden, med nedre ben strakt på gulvet og støtt hodet med arm. Bøy øverste ben og legg kneet i bakken. Løft så det nederste benet sakte opp og ned. Begynn rolig med fem repetisjon­er på hver side, og bygg deg så opp til maks 15 repetisjon­er. Middels: Legg deg sidelengs med en albue i bakken, mens en lagkamerat holder fast i det øverste kneet så kroppen din peker svakt oppover fra skuldre til føtter. Senk så det nederste benet så foten tar i bakken, og løft det opp igjen. Hoften skal følge med i bevegelsen.Hardt: Gjør det samme som på nivået over, men få lagkamerat­en din til å holde rundt øverste ankel, ikke kneet.Pass på belastning­en, og ikke gjennomfør så mange repetisjon­er at det blir smertefull­t.Dette må du tenke på: – Gjør øvelsen rolig, og gjør det på et nivå der det er tilnærmet smertefrit­t. Det er viktig at hoften skal gå opp og ned, du skal ikke bare bevege det nederste benet, sier Joar Harøy.
Øvelsen kan gjøres på tre nivåer:Lett: Legg deg på siden, med nedre ben strakt på gulvet og støtt hodet med arm. Bøy øverste ben og legg kneet i bakken. Løft så det nederste benet sakte opp og ned. Begynn rolig med fem repetisjon­er på hver side, og bygg deg så opp til maks 15 repetisjon­er. Middels: Legg deg sidelengs med en albue i bakken, mens en lagkamerat holder fast i det øverste kneet så kroppen din peker svakt oppover fra skuldre til føtter. Senk så det nederste benet så foten tar i bakken, og løft det opp igjen. Hoften skal følge med i bevegelsen.Hardt: Gjør det samme som på nivået over, men få lagkamerat­en din til å holde rundt øverste ankel, ikke kneet.Pass på belastning­en, og ikke gjennomfør så mange repetisjon­er at det blir smertefull­t.Dette må du tenke på: – Gjør øvelsen rolig, og gjør det på et nivå der det er tilnærmet smertefrit­t. Det er viktig at hoften skal gå opp og ned, du skal ikke bare bevege det nederste benet, sier Joar Harøy.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway