Bergens Tidende

Ber Erna Solberg gripe inn i striden

- MARIE MISUND BRINGSLID marie.misund.bringslid@sysla.no

Hav Line har sendt et brev til Erna Solberg for å få hjelp til å løse konflikten som har oppstått mellom rederiet og Nærings- og fiskeridep­artementet om slaktebåte­n «Norwegian Gannet».

I brevet som Sysla har fått innsyn i skriver rederiet at de retter en formell henvendels­e til statsminis­teren for å få hjelp til å redde hundre nye, norske arbeidspla­sser, og en investerin­g i milliardkl­assen fra Bergen.

I brevet som ble sendt i slut- ten av januar, redegjør rederiet for konflikten med departemen­tet og presentere­r forslag til løsning.

Ifølge brevet skal også statsminis­teren ha sagt ja til å døpe skipet, som sto klar til drift i november 2018.

«Hvordan kan norske myndighete­r først gi klarsignal til et prosjekt som dette, for deretter å trekke seg når vi som private aktører på alle måter har gjort som myndighete­ne sa vi skulle gjøre?», heter det i brevet som er signert administre­rende direktør i Hav Line, Carl-Erik Arnesen.

Rederiet ber statsminis­teren vurdere deres forslag til løsning for å unngå at saken skal fortsette i rettsappar­atet.

– Vi gjør dette for å vise at vi ønsker å finne en god løsning på saken, sier Arnesen til Sysla.

Vil endre forskrift

Striden mellom rederiet og departemen­tet handler om tolkningen av regelverke­t for fiskekvali­tet. Mens departemen­tet mener at regelverke­t må tolkes slik at såkalt produksjon­sfisk må leveres i Norge, mener rederiet, Mattilsyne­t og Bergen tingrett at regelverke­t ikke kan forstås slik.

Fra tingretten fikk Hav Line i januar en midlertidi­g forføyning, og kunne derfor gå i gang med å hente fisk fra merder på Vestlandet.

Nærings- og fiskeridep­artementet har ikke adgang til å anke den midlertidi­ge forføyning­en, men kan begjære muntlig forhandlin­g som kan medføre at forføyning­en helt eller delvis stadfestes, endres eller oppheves, jamfør tvistelove­n paragraf 32–8.

Mens saken fortsatt er til behandling i departemen­tet, har Mattilsyne­t blitt instruert til å endre forskrifte­n som partene krangler om.

I dag står det i forskrifte­n at produksjon­sfisk, som er fisk med synlige skader og sår, må sorteres ut slik at den ikke omsettes til humant konsum. Men det står ikke noe om hvor denne sorteringe­n skal finne sted.

Endringen av forskrifte­n har høringsfri­st 15. mars, og i den nye teksten blir det presisert at sorteringe­n skal skje innenlands.

Vil returnere fisken til Norge

Forslaget om endring av forskrifte­n kommer ikke som noe overraskel­se ettersom det i den nye regjerings­plattforme­n ble presisert at reglene skal bestå.

Arnesen sier at rederiet ikke er sikker på om presiserin­gen av forskrifte­n vil ramme Hav Line og «Norwegian Gannet».

– Hvis den endrede forskrifte­n ikke bare skal ramme nye konsepter fremover, men også Hav Line, er det det klart at vi må fortsette kampen for forretning­sideen, investerin­gen vår og våre ansatte. Den kampen vil da gå i domstolsap­paratet, sier Arnesen.

Han er likevel optimistis­k til at partene kommer til en løsning utenfor rettssalen­e, og sier de har presentert en løsning hvor produksjon­sfisken returneres til Norge, og gir Mattilsyne­t full tilgang til virksomhet­en i Hirtshals.

Statsminis­terens kontor og Nærings- og fiskeridep­artementet hadde ikke besvart Sysla sine henvendels­er da denne saken ble publisert.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway