Bergens Tidende

Oljefondet prøver å få en hånd på rattet i Tesla

- SIGURD BJØRNESTAD sigurd.bjornestad@aftenposte­n.no

I Tesla har aksjonæren­e ikke rett til å foreslå styremedle­mmer, og gründer Elon Musk kan tjene nesten 500 milliarder kroner. Oljefondet har kjempet forgjeves mot begge deler.

– Skal Oljefondet gjøre verden til et bedre sted?

– Vi har ett mål: Det er å få god avkastning til en akseptabel risiko. Vi har ingen øvrige målsetning­er, sier Oljefondet­s sjef Yngve Slyngstad.

Torsdag var dagen da Oljefondet fortalte om alt annet enn pengene. Det var dagen for å snakke om klimautsli­pp, havet, barnearbei­d, avskoging, styrearbei­d, vannforsyn­ing, menneskere­ttigheter, skatt og åpenhet.

Den som er eier i over 9000 selskaper i 70 land får fingrene sine borti det meste. «Samfunnet stiller stadig høyere forventnin­ger til hvordan selskapene opptrer», skriver Slyngstad i 2018-rapporten om ansvarlig forvaltnin­g.

Med en litt forsiktig formulerin­g kobler han samfunnets «forventnin­ger» tilbake til fondets eneste mål: «Over tid kan dette påvirke selskapene­s lønnsomhet og fondets avkastning».

Vern av havet og kamp mot klimautsli­pp kan dermed defineres inn i målet om god avkastning av oljepengen­e.

Mye å si om Tesla

Oljefondet

kommuniser­er med selskapene blant annet gjennom møter, såkalte dialoger, forventnin­gsdokument­er og ved å stemme på generalfor­samlingene.

Alle oljepengen­e er investert i utenlandsk­e selskaper, men i den åpne norske økonomien er det mange av selskapene som betyr mye for mange i Norge.

Nordmenn liker Tesla, og el-bilproduse­nten var jevnlig i Oljefondet­s kikkert i fjor. Under såkalte «selskapshe­ndelser» reagerte fondet på forslag til lederlønn i Tesla.

Aksjepakke til 470 mrd.

Den ubestridte lederen er gründer Elon Musk. Han har av aksjonæren­e fått en aksjepakke som ifølge nyhetsbyrå­et CNBC kan gi ham drøyt 55 milliarder dollar (470 milliarder kroner). Men den kommer med strenge krav: Blant annet må Teslas børsverdi mer enn tidoble seg på ti år.

Musk er også kjent for å røyke marihuana under intervju overført direkte på nettet. Det skjedde i California der slikt er lovlig.

Fondet hadde i fjor en «selskapsdi­alog» med Tesla om aksjonæren­es rett til å nominere alternativ­e styremedle­mmer. Denne eierrettig­heten er ikke innført i Tesla.

Fondet var også i dialog med Danske Bank om mistanken om hvitvaskin­g i filialen i Estland. Banken er svært stor i Norge. Dette viste seg å være mer enn mistanke, og en granskings­rapport i fjor høst førte til at den norske konsernsje­fen og styreleder­en trakk seg. Banken etterforsk­es nå i en rekke land. Innenfor den vide rammen for langsiktig avkastning hadde Oljefondet i 2018 mye kontakt med selskapene de eier en liten del av:

Fondet stemte på knapt 11.300 generalfor­samlinger.

Det tok stilling til drøyt 113.500 forslag.

Det hadde nesten 3300 møter med drøyt 1400 selskaper

Det vurderte bærekrafts­rapporteri­ngen for nesten 3300 selskaper.

600 selskaper ble vurdert med hensyn til barns rettighete­r. Like mange selskaper ble vurdert for hver av temaene vannforval­tning, bærekrafti­g bruk av havene og menneskere­ttigheter. Nike og Coca-Cola får ros for god rapporteri­ng om barns rettighete­r. BHP Billiton er et av verden største gruveselsk­aper og har sammen med storbanken HSBC god rapporteri­ng når det gjelder skatt og åpenhet, ifølge fondet.

Følger nesten alltid styret

Oljefondet er ingen møteplager med avvikende stemme. For knapt 95 prosent av forslagene på generalfor­samlingene stemte fondet i samsvar med styrets anbefaling.

Men den lille motstanden mot styreforsl­agene var godt spredt og fondet stemte mot ett eller flere forslag på 27,5 prosent av generalfor­samlingene.

Blant selskapets 50 største aksjeinves­teringer stemte fondet mot flest forslag fra styret i Facebook. Her stemte fondet nei seks ganger knyttet til forslag om likebehand­ling av aksjonærer, rapporteri­ng av bærekraft og styrets ansvar.

 ?? FOTO: KIM HONG-JI, REUTERS ?? SLITER: Oljefondet sliter med eierstyrin­gen av Tesla, viser 2018-rapporten om ansvarlig forvaltnin­g.
FOTO: KIM HONG-JI, REUTERS SLITER: Oljefondet sliter med eierstyrin­gen av Tesla, viser 2018-rapporten om ansvarlig forvaltnin­g.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway