Bergens Tidende

Dette var datidens store sjekkemark­ed

«Bergenser i fast kommunalt arbeide, 36 år, ønsker bekj. med kjekk dame, 30–36 år. Ikke dans og fyll. Foto.»

-

Brevklubbe­n i Alle Kvinners blad var det store sjekkested­et i Norge i årene etter krigen og utover på 1950-tallet. Hver uke var det side opp og side ned med frimodige kontaktann­onser. «Huslige» og «livsglade» kvinner søkte seg «ærlige», «edruelige» og «karakterfa­ste» menn. Det skadet ikke om mennene var litt «formuende» også. Ofte var det «formål ekteskap».

I dag er det på flere nettsider single kvinner og single menn finner hverandre, og innimellom lykken. I 1945 var det ikke noe nett som kunne spleise de ensomme og enslige. Derimot hadde man altså «Brevklubbe­n» i Alle Kvinners blad. Der veltet det inn med lønnlige håp om lykke. Der var spaltene åpne både for bondegutte­r og byjenter – for husholders­ker og håndverker­e.

Mange «skuffete» kvinner

Mennene ønsket seg gjerne en kvinne som var «solid» og «snill». «Godt utseende» var ingen ulempe.

Vurdert i dag er kontaktann­onsene i Alle Kvinners blad ganske uskyldige – og ganske morsomme. Kvinnene fremstilte seg gjerne som «skuffet» eller «troende». De unge menn profilerte seg ofte som «reale» og «sporty».

I en annonse i bladets nummer 11 i 1945 søkte en «truande landsjente» etter en gutt som var «glad i heimehygge og alt vent og godt». Mens en «Vestlandsg­ut» ønsket brevbytte med «ljoshåra, lettliva landsjente 18–22 år».

Blant interessen­e som gikk igjen var «friluftsli­v» og «hjemmehygg­e» hyppige. Menn ønsket seg «karakterfa­ste» jenter, mens kvinner på sin side var ute etter «rolige og kjekke» herrer. Og det skadet absolutt ikke om de var «kristelig interesser­t».

«Troende og nøysom»

Både Bergen og Vestlandet var godt represente­rt i spaltene. For eksempel gårdbruker­en som søkte seg en «troende landsjente» som var vant til «nøysomhet». Det ble lovet både «jordbruk og heimehygge»!

Enslige herrer ønsket gjerne å brevveksle med «ærlige» «ordensdame­r». Det skadet ikke om de samme damene var «slanke» og hadde «godt humør».

Både Bergen og Vestlandet var godt represente­rt i spaltene.

Menn ønsket seg ofte en «sykesøster» eller en «bondedatte­r», mens kvinnene like ofte ville ha en «odelsgutt» eller en «forretning­smann». Da var både helse og husholdnin­g sikret.

Noen av annonsene kunne gi grunn for en viss undring, som den der en 33 år gammel mann søker «ensom, ulykkelig pike, 18–35 år, gjerne ugift mor eller nervøs, tuberkuløs, til gjensidig gagn og glede.»

Han skulle få litt å stri med!

 ??  ?? «Formuende gutt fra Vestlandet ønsker korr. med grei jente, ca. 25–30 år. Int.: Sport og hjemmehygg­e», het det i en kontaktann­onse vinteren 1950.Truls Synnestved­t er tidligere journalist, nå forfatter.
«Formuende gutt fra Vestlandet ønsker korr. med grei jente, ca. 25–30 år. Int.: Sport og hjemmehygg­e», het det i en kontaktann­onse vinteren 1950.Truls Synnestved­t er tidligere journalist, nå forfatter.
 ??  ?? HJEMMEHYGG­E:
HJEMMEHYGG­E:

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway