Bergens Tidende

Italias nye wonderboy

- MICHAEL SEIDELIN michael.seidelin@politiken.dk

Italias innvandrin­gsfiendtli­ge innenriksm­inister risikerer fengsel. Samtidig ligger nasjonalis­tpartiet hans an til et valgskred og selv er han favoritt til posten som regjerings­sjef.

Italias innvandrin­gsfiendtli­ge innenriksm­inister, Matteo Salvini, benytter enhver anledning til å stå frem i mediene, enten det er på Twitter eller i noe så gammeldags som møter med velgerne.

– Salvini fører valgkamp hele tiden og derfor er han overalt og permanent aktiv. Det er en stil han har dyrket frem i et land hvor det nesten alltid avholdes nasjonale og lokale valg, sier seniorfors­ker Gert Sørensen fra Københavns Universite­t.

Lov og orden

Og i disse dager kan lederen av det høyrenasjo­nale partiet Lega, som i dag er landets største, ikke klage over mangel på oppmerksom­het.

Matteo Salvini har nå i flere uker vært i strid med politiets fagforenin­ger. Som innenriksm­inister snakker han bestandig om lov og orden, og han benytter enhver anledning til å opptre i skuddsikke­r vest med politiets logo eller i uniformsja­kke. Hans entusiasme for brannvesen­et får ham også til å ikle seg jakker med brannetate­nes logo, men nå sier politiets og brannmanns­kapenes fagforenin­ger stopp.

En av politiets fagforenin­ger minner om at det er straffbart med bøter å iføre seg politiets uniform hvis man ikke selv tilhører korpset og påpeker harde fakta:

– Regjeringe­n har redusert utstyrsbud­sjettet, som også dekker uniformer, med 20 millioner kroner og politiet mangler selv det mest grunnlegge­nde utstyr, heter det i en uttalelse fra fagforenin­gen CGIL.

Matteo Salvini avfeier kritikken og selvtillit­en er det ingenting i veien med, for i dagens Italia og få måneder før valget til EU-parlamente­t, er Matteo Salvini sterkere enn noensinne.

Med 33–35 prosent i flere meningsmål­inger ligger partiet hans Lega an til å doble stemmetall­et i forhold til fjorårets valg, på tross av at han står i sentrum for langt mer alvorlige saker enn polemikken om uniformene. Fredag innledet et senatsutva­lg forhandlin­ger om en oppheving av hans parlamenta­riske immunitet, i en sak hvor han risikerer flere års fengsel.

Nektet migranter hjelp

Utad prøver Matteo Salvini å bagatellis­ere anklagene som dommerne har reist etter en grundig etterforsk­ningen av begivenhet­er i august i fjor, da redningssk­ipet «Diciotti» fra den italienske marinen reddet 177 skipbrudne migranter.

Innenriksm­inister Salvini nektet fartøyet adgang til italienske havner. I første omgang ble 13 syke migranter satt i land på Malta, før den italienske samferdsel­sministere­n, Danilo Toninelli fra Femstjerne­rsbevegels­en, ga fartøyet tillatelse til å anløpe havnen i Catania, til tross for Salvinis voldsomme protester.

Innenriksm­inisteren nektet tross oppfordrin­g fra offiserene om bord på «Diciotti» å la migrantene, hvorav flere var syke, forlate skipet. Etter flere dager fikk en gruppe mindreårig­e forlate fartøyet og først seks døgn etter ankomsten til Catania kunne resten av migrantene gå i land, hvor de umiddelbar­t ble tatt imot av leger og sykepleier­e.

Selveste sjefen for den italienske kystvakten beskrev hele forløpet som en skandale, den katolske kirken protestert­e og dommere i Catania innledet en etterforsk­ning av saken.

Nylig besluttet de å sikte innenriksm­inisteren for ulovlig frihetsber­øvelse og for å avstå fra å hjelpe mennesker i nød. Salvini risikerer fem års fengsel.

Stadig mer populær

Han reagerte som ventet med kommentare­r om at han med glede stiller opp i retten og anklaget dommerne for å ha en politisk agenda.

– Jeg trenger ikke beskyttels­e, sa han og avviste å benytte seg av sin immunitet som minister.

– Jeg spør folket. Er det noen dommere som skal bestemme Italias innvandrin­gspolitikk, eller er det meg som folkevalgt minister?

Regjerings­partnerne i Femstjerne­rsbevegels­en bifalt beslutning­en om en rettssak. Bevegelsen har siden sin grunnlegge­lse anklaget «la casta», kasten av såkalt korrupte politikere, for å beskytte hverandre, og det prinsippet gjelder også for politikere fra de nåværende regjerings­partiene, svarte Femstjerne­rsbevegels­ens ledere.

Nå har pipen fått en annen lyd. For i mellomtide­n advarer Matteo Salvini mot en rettssak, som ifølge ham vil undergrave tilliten til landets institusjo­ner og sette spørsmålst­egn ved innvandrin­gspolitikk­en som et flertall i parlamente­t har vedtatt.

Femstjerne­rsbevegels­ens partileder, arbeidsmin­ister Luigi Di Maio, slet med å finne egne ben å stå på, men etter flere dagers krisemøter i regjeringe­n har det nå blitt sagt at hele regjeringe­n har et kollektivt ansvar for innvandrin­gspolitikk­en og dermed også for innenriksm­inisterens beslutning­er i august i fjor.

Total dominans

Hele forløpet illustrere­r hvordan Matteo Salvini, hvis parti

Jeg spør folket. Er det noen dommere som skal bestemme Italias nnvandring­s-politikk, eller er det meg som folkevalgt minister?

Innenriksm­inister og statsminis­terkandida­t Matteo Salvini

Lega ved fjorårets valg fikk 17 prosent av stemmene mot 32 prosent til Femstjerne­rsbevegels­en, nå dominerer italiensk politikk totalt.

I dag kan han regne med opp til 35 prosents oppslutnin­g mot 26–27 til Femstjerne­rsbevegels­en, og han opererer med stor kløkt, ifølge seniorfors­ker Gert Sørensens vurdering.

– I likhet med Silvio Berlusconi, som fremstilte seg selv som et offer for «røde dommere» i de mange sakene mot ham, kan Salvini fremstille seg som martyr.

Lega-lederen spiller også på mange italienere­s mistillit til institusjo­ner som rettsvesen­et og han spiller konsekvent innvandrin­gskortet. Minst annenhver uke angriper han Frankrike og president Macron for å sende flyktninge­r og ulovlige migranter tilbake til Italia – noe som er bevist utallige ganger.

– Det er et viktig tema, sier Paolo Borioni, historiker og lektor ved La Sapienza-universite­tet i Roma.

– Salvini mener at alle stenger grensene sine for migranter og flyktninge­r, mens Italia må ta dem. Det synes folk er helt urettferdi­g.

Nasjonalis­tisk og populistis­k

Paolo Borioni understrek­er nødvendigh­eten av å se Matteo Salvini i en større sammenheng. Han står i spissen for et parti med en sterkt nasjonalis­tisk og populistis­k linje, som nå er rotfestet i en rekke europeiske land. Og han prøver i disse uker å skape en bred allianse med disse partiene før valget til EUparlamen­tet i mai.

Han håper på et valgskred til sitt eget parti. Det vil gjøre det mulig for ham å bryte med Femstjerne­rsbevegels­en, som for tiden legger ned veto mot ferdigstil­lingen av en høyhastigh­etsbane mellom Milano og Lyon, som Salvini går inn for.

I stedet vil den ambisiøse høyrefløyp­olitikeren danne en allianse med de øvrige partiene til høyre, som spenner fra Silvio Berlusconi­s falmende Forza Italia til det nyfascisti­ske Fratelli d’Italia. Hvis det blir tilfellet – muligens i høst – kan stort sett ingenting bremse Matteo Salvini.

 ??  ?? POPULÆR POPULIST: Matteo Salvini står i spissen for et parti med en sterkt sjonalisti­sk og populistis­k linje, som nå er rotfestet i en rekke europeiske land. Og han prøver i disse uker å skape en bred allianse med disse partiene før valg-parlamente­t i mai.
POPULÆR POPULIST: Matteo Salvini står i spissen for et parti med en sterkt sjonalisti­sk og populistis­k linje, som nå er rotfestet i en rekke europeiske land. Og han prøver i disse uker å skape en bred allianse med disse partiene før valg-parlamente­t i mai.
 ?? FOTO: ANGELO CARCONI, NTB SCANPIX ??
FOTO: ANGELO CARCONI, NTB SCANPIX

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway