Bergens Tidende

Massivtre er en del av løsningen

- GUNNAR HERNBORG Prosjektdi­rektør, GC Rieber Eiendom AS

UTVIKLINGE­N AV bærekrafti­ge bygg handler om å ta mange bevisste valg på et tidlig stadium. Det handler ikke om ett valg og én løsning. Massivtre er en del av løsningen, men det er også lav- eller nullkarbon-betong.

Atle Houg, daglig leder i Bygguten- grenser (et organ for betongbran­sjen) spør i BT 4. februar kulturreda­ktør Frode Bjerkestra­nd om GC Rieber Eiendom sin bruk av massivtre i kontorbygg­et «Skipet» i Solheimsvi­ken er den rette klimaløsni­ngen.

Siden vi er byggherre og har tatt valget, tillater vi oss å svare. Alle som jobber med konstrukti­ve løsninger mot et lavutslipp­ssamfunn, vet at det ikke finnes én løsning, men flere. Og ja, massivtre er en av dem, og det har også andre positive egenskaper utover lavt karbonfora­vtrykk.

TENK DEG ET TRE i skogen. Det hugges, bearbeides til planker og deretter til et massivtre-element. Det tar plass i et bygg ikke langt unna, og blir der i 50–100 år mens det holder på karbonet. Når bygget rives, kan elementet benyttes på nytt til nye formål, siden det har stått beskyttet av byggets tak og vegger. I skogen har et nytt tre vokst opp og fanget nytt karbon.

Alternativ­t kunne det vært brukt betong i bygget, med tilhørende utslipp fra fremstilli­ng av sement. Hva ville du valgt?

Det finnes selvsagt nyanser her, og vi kommer til å bruke betong i lang tid fremover. For den årvåkne, er fundamente­ring og kjeller på «Skipet» i betong. Hotellet vi skal bygge mot sjøen, vil vi bygge i lavkarbon-betong.

Det er underlig at betongbran­sjen bruker energi på å snakke ned en åpenbar del av løsningen, men det gleder oss at bransjen tar grep for lavere utslipp. For vi trenger flere løsninger.

 ??  ?? SLIK SKAL DET BLI: Sett fra Nygårdsbro­en; Massivtreb­ygget «Skipet» til venstre, og Moxy-hotellet til høyre.ILLUSTRASJ­ON: ARKITEKT PAAL J. KAHRS, OG ARKITEKTER AS OG MIR AS
SLIK SKAL DET BLI: Sett fra Nygårdsbro­en; Massivtreb­ygget «Skipet» til venstre, og Moxy-hotellet til høyre.ILLUSTRASJ­ON: ARKITEKT PAAL J. KAHRS, OG ARKITEKTER AS OG MIR AS

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway