Bergens Tidende

Da skolen innførte gratis frokost, møtte langt flere av elevene opp

Da denne skolen på Osterøy begynte med gratis frokost, møtte omtrent alle elevene opp. Nå har frokosttil­skuddet økt ved alle de offentlige videregåen­de skolene.

- ILIAD ROSTAMI iliad.rostami@bt.no foto ØRJAN DEISZ

Osterøy Videregåen­de skole har siden i fjor tilbudt elevene skolefroko­st. Det har ifølge rektor ført til økt trivsel, at flere elever møter opp i tide og mindre avstand mellom ansatte og elever.

– Jeg har egentlig fri første time på torsdager, men kommer til frokosten likevel, sier Christian Storedal Worren.

Det er tidlig morgen på Osterøy. Egentlig kunne ungdommene her sovet en ekstra halvtime, men i stedet sitter de side om side og spiser fruktsalat, havregrøt og skiver med egg.

Christian Storedal Worren (16) og Alexander Bruvik (16) er faste brukere av frokosttil­budet ved skolen. Her er det gratis frokost to ganger i uken. Worren erkjenner at han ikke er like flink til å få i seg mat om morgenen de andre dagene.

– Dette er en ekstra motivasjon til å komme tidsnok på skolen. Dette er veldig bra, sier Worren.

Kameraten er enig.

– Vi får gratis frukt en gang i uken også. Sånne ting gjør det hyggeliger­e å være på skolen, sier Bruvik.

Kommer tett på elevene

Osterøy Videregåen­de skole har siden i fjor tilbudt elevene skolefroko­st. Det har ifølge rektor ført til økt trivsel, at flere elever møter opp i tide og mindre avstand mellom ansatte og elever.

– Det er blitt lettere for elever å snakke med og spørre lærerne om ting når de spiser frokost sammen. Vi ønsker å være tett på elevene. Det gir et bedre fellesskap, sier Magne Espelid, rektor ved skolen.

De har aldri hatt så lavt fravær som nå, men det skyldes nok først og fremst fraværsgre­nsen.

Men å komme i tide; det gjør flere elever nå. Hver dag teller de hvor mange som møter opp.

– Det er omtrent alle elevene i løpet av en uke. Det gir en god start på dagen, sier han. Lærerne er enige.

– Vi merker også at elevene er mer fokuserte, særlig når de jobber med teoretisk arbeid, sier Arne Henning Fjellby.

Alle får frokost

Frokosttil­budet begynte som et prøveprosj­ekt på Årstad videregåen­de skole i 2016.

I 2017 var det 22 skoler som søkte om midler til gratis frokost. I fjor søkte alle de 34 offentlige videregåen­de skolene. Pengene de da fikk inn dekket bare innkjøp av mat, derfor måtte skolene selv finne ut av hvordan de skulle klare å organisere og drifte tilbudet. Dette ble utfordrend­e for mange.

Fra i år dekker tilskuddet både mat og kantinedri­ft ved behov. (Se faktaboks).

– Tilbakemel­dingene fra skolene er at det skaper et bedre og inkluderen­de skolemiljø. Det gir mer motiverte elever fra morgenen av. Noen melder til og med at elever som tidligere skulket første timen, nå møter opp til frokost og dermed er tidsnok, sier Venke Barrikmo, seniorrådg­iver i fylkeskomm­unen og koordinato­r for ordningen.

Hun er veldig glad for at alle skolene har tilbud om gratis skolefroko­st

– Jeg tror dette tilbudet også på sikt utjevner forskjelle­r i helse, sier Barrikmo.

– Ingen sitter alene

Håkon Øksnes, elevrådsle­der ved skolen, er en annen av de faste brukerne av tilbudet.

– Frokosten er mye bedre enn den jeg klarer å lage hjemme. Det er enklere å komme seg opp når du vet du får en god frokost, sier han.

Øksnes er ikke i tvil om at det har påvirket skolemiljø­et i en positiv retning. Han er glad for at alle elever i fylket nå får det samme tilbudet.

– En ting jeg har lagt merke til er at ingen sitter alene. Folk på tvers av alderstrin­n og ulike fag sitter også sammen. Det skaper godt fellesskap, sier han.

 ?? FOTO: ØRJAN DEISZ ?? EKSTRA MOTIVASJON: Klassekame­ratene Christian Storedal Worren (16) og Alexander Bruvik (16) sier skolefroko­st er en ekstra motivasjon til å møte tidsnok på skolen.
FOTO: ØRJAN DEISZ EKSTRA MOTIVASJON: Klassekame­ratene Christian Storedal Worren (16) og Alexander Bruvik (16) sier skolefroko­st er en ekstra motivasjon til å møte tidsnok på skolen.
 ??  ?? VARIERT MAT: Mads Borge (16), Tanja Kallestad Nessestran­d (16) og Heidi Borge (16). – Fantastisk, sier Mads Borge om å få gratis mat på skolen.
VARIERT MAT: Mads Borge (16), Tanja Kallestad Nessestran­d (16) og Heidi Borge (16). – Fantastisk, sier Mads Borge om å få gratis mat på skolen.
 ??  ?? FORNØYD LEDELSE: Rektor Magne Espelid og kantinesje­f Ann Helen Gjøvåg hyller tilskudd til frokost på videregåen­de skoler.
FORNØYD LEDELSE: Rektor Magne Espelid og kantinesje­f Ann Helen Gjøvåg hyller tilskudd til frokost på videregåen­de skoler.
 ??  ?? FØR TIMEN: Mads Borge (16
FØR TIMEN: Mads Borge (16
 ??  ?? GOD MORGEN: Elevene He
GOD MORGEN: Elevene He
 ??  ?? 6) og Camilla Ramberg (16) og Henrik Øksnes syns maten er variert og god.
6) og Camilla Ramberg (16) og Henrik Øksnes syns maten er variert og god.
 ??  ?? Kallestad Nessestran­d (16) nyter en brødskive før skolen begynner.
Kallestad Nessestran­d (16) nyter en brødskive før skolen begynner.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway