Bergens Tidende

Tok farvel med sølv

Aksel Lund Svindal avsluttet karrieren med VM-sølv bak Kjetil Jansrud. – Det kunne ikke endt bedre, sier sølvgutten selv.

- ANDERS MØLLERSEN anders.mollersen@aftenposte­n.no ERLEND NESJE

Svindal måtte vente en ekstra time på å sette utfor i VM-bakken etter utsettelse­r på grunn av tåke, men fikk til slutt sette karrierepu­nktum i snøværet i Åre. Han kjørte inn kun to hundredele­r bak lagkamerat Jansrud.

– Det kunne ikke endt bedre. Jeg kunne vært to hundredele­r raskere, så kunne vi delt gullet, men jeg tok gullet i utforrenne­t da det gjaldt som mest i fjor, og så tar han det i år. Hvis noe er 0,4 promille fra å være så perfekt som man kan lage det, så er dette faktisk perfekt, sa Svindal.

– Da jeg kom i mål var det helt sykt stemning. Det å faktisk gi de som har møtt opp et ordentlig show, det er noe spesielt med det også. Da vi i tillegg ligger dobbelt, så kunne vi ikke ha gjort det så mye bedre, fortsatte han.

Svindal og Jansrud fikk en drømmedag med dobbelt norsk. Det var Jansruds første VM-gull.

– Å komme inn og få grønt lys og et norsk-svensk jubelbrøl mot meg, det er den råeste opplevelse­n jeg har hatt i et målområde noen gang. Det var et så helt ekstremt trøkk. Det kommer jeg aldri til å glemme, sa Jansrud.

– Det er umulig å beskrive dette. VM-gullet har stått her som et lite tomrom. Sportslig sett er det noe av det jeg setter høyest, la han til.

Duoen hylles

Tidligere toppalpini­st Kjetil André Aamodt mener Svindals avskjed ikke kunne blitt bedre.

– Dette kunne vi bare drømme om. Det er den mest perfekte avslutning­en for Aksel, og det spiller ingen rolle hvem som er én og to. Det er et utrolig flott punktum. Det er idrettshis­torie, sa NRK-eksperten.

– Det er fantastisk. De gjør en sterk prestasjon sammen. Det er en krevende dag hvor det kunne gått i alle retninger. Det er veldig sterkt levert av laget, sa sportssjef Claus Ryste.

Østerriksk­e Vincent Kriechmayr tok bronsen.

Svindal hadde startnumme­r ni i sitt siste renn, og det var lagkamerat Jansrud som ledet klart da Svindal startet.

Svindal var best på toppen og ledet med åtte hundredele­r ved første passering, men ved neste mellomtid var han to hundredele­r bak.

Neste passering viste 10 hundredele­r i Jansruds favør, og i mål var Svindal bare to hundredele­r bak lagkamerat­en da han kjørte inn til andreplass.

Den regjerende verdensmes­teren Beat Feuz kjørte inn til foreløpig bronseplas­s fra startnumme­r 15, men han var 0,44 sekunder bak Jansrud. Like etter tok Kriechmayr over tredjeplas­sen.

Super-G-vinneren Dominik Paris klarte ikke tukte de to nordmennen­e som lå i tet.

Aleksander Aamodt Kilde blandet seg heller ikke inn i medaljekam­pen fra startnumme­r syv. Han ble nummer åtte.

– I dag er ikke min dag. Det er Aksels og Kjetils dag. Det er bare helt ubegripeli­g hvordan de klarer å levere på alle mulige fronter. Det er helt ufattelig kult, sa Kilde.

Adrian Smiseth Sejersted ble 14. mann. Han hyllet lagkamerat­ene etter dobbeltsei­eren.

– De er de to råeste i dag. De er i en egen liga og er best når det gjelder. I denne korte løypen er det utklassing, sa Sejersted.

Rennet markerte slutten for en stor idrettsman­n.

Værtrøbbel

Svindal var på jakt etter sitt tredje VM-gull i utfor. Det er det ingen som har klart tidligere.

Nordmannen har også et OLgull i disiplinen.

Svindal kjørte super-G tidligere i mesterskap­et i Åre, men fikk det ikke til å stemme og havnet helt nede på 16.-plass.

Varierende værforhold i VMbakken i Åre skapte usikkerhet om Aksel Lund Svindals siste renn i karrieren.

Rennet skulle egentlig starte kl. 12.30, men rett før start ble rennet utsatt med en halvtime på grunn av tåke, før rennet ble flyttet ytterliger­e en halvtime.

Det snødde også kraftig i Åre natt til lørdag, og det førte til at juryen tidligere i dag kortet ned løypen fra 3122 meter til 2172 meter. Rennet gikk dermed fra bakkens super-G-start.

Dette kunne vi bare drømme om. Det er den mest perfekte avslutning­en for Aksel, og det spiller ingen rolle hvem som er én og to. Det er et utrolig flott punktum. Det er idrettshis­torie.

Kjetil André Aamodt

 ??  ??
 ?? FOTO: JOEL MARKLUND, BILDBYRÅN ?? SØLV GODT SOM GULL: Aksel Lund Svindal avsluttet karrieren med sølv i utforen i Åre-VM.
FOTO: JOEL MARKLUND, BILDBYRÅN SØLV GODT SOM GULL: Aksel Lund Svindal avsluttet karrieren med sølv i utforen i Åre-VM.
 ?? FOTO: ANDERS WIKLUND, NTB SCANPIX ?? GODE VENNER: Aksel Lund Svindal (venstre) gir Kjetil Jansrud en god klem etter å ha blitt hyllet på podiet.
FOTO: ANDERS WIKLUND, NTB SCANPIX GODE VENNER: Aksel Lund Svindal (venstre) gir Kjetil Jansrud en god klem etter å ha blitt hyllet på podiet.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway