Bergens Tidende

Utelukker omkamp om veivalget

- MARIUS HELGE LARSEN, NTB nyhet@bt.no

Tidligere KrF-leder Knut Arild Hareide utelukker at det blir ny kamp om partiets regjerings­deltakelse før neste stortingsv­alg.

– Det er min klare forventnin­g at den debatten ikke kommer opp i forkant av 2021-valget, sier Hareide til NTB.

Dermed kan han bli nødt til å drive valgkamp for et parti som skal samarbeide med Høyre, Venstre og Frp, stikk i strid med hva han selv ønsket under høstens opprivende debatt om veivalget.

Hvis Hareide da ønsker seg fire nye år på Stortinget

– Jeg skal lande hva jeg skal gjøre i 2021, men det er litt tidlig nesten tre år før å begynne å tenke på det, sier han.

Han ser i hvert fall for seg å bli i politikken lenge.

– Valgresult­atet kan avgjøre

– Politikken er ikke sånn at vi bare kan tenkte to og et halvt år frem i tid. Mitt politiske engasjemen­t vil vare lenger. Jeg ser muligheter på lengre sikt, forsikrer han. Lørdag deltok den nylig avgåtte partileder­en på Drivkraft-konferanse­n i Oslo, en samling for partiets «røde» fløy, som altså tapte kampen om veivalget i fjor.

Både Hareide og arrangøren­e har avvist at Drivkraft-nettverket er starten på et nytt, politisk parti. Han avviser altså også at de rigger seg for en omkamp om veien videre.

– Valgresult­atet i 2021 vil avgjøre hva som skjer etterpå. Retningsva­lget vi har gjort vil ligge der til det skjer noe som gjør at vi må ta en ny vurdering. Det kan være et valgresult­at, og det kan være politiske saker, sier han.

– Trenger bredde

Selv om konferanse­n illustrere­r motsetning­ene i partiet, tror Hareide heller den vil bidra positivt enn til splittelse.

– Jeg tror det er veldig nyttig, også for dem som vant veivalget, å ha sånne som meg med. Nettopp for å vise at KrF har en bredde, sier han.

Dette gjelder også frem mot neste stortingsv­alg.

– Uavhengig av om det er meg eller noen andre som stiller til valg i 2021, så må KrF vise bredde i de som er førstekand­i- dater rundt om i fylkene, sier han.

– Stort potensial

Tidligere KrF-nestleder Odd Anders With, som har meldt seg ut av partiet, er blant arrangøren­e av konferanse­n. Han utelukker ikke at han og andre nylig utmeldte kan komme tilbake til partiet om de snur.

– Hvis KrF tar nok selvkritik­k og velger en annen kurs, så er det KrF som er nærmest å være mitt redskap. Men det er alltid innholdet som er viktigst, og ikke redskapet. De får vise at de har et annet innhold enn i dag, hvor man devaluerer sine egne verdier ved å ta Frp med på et lag hvor de daglig disipliner­es til å holde sammen, sier With.

Han har tro på at venstresid­en i partiet kan reise seg igjen.

– KrF vet nå at det er stort potensial i denne forsamling­en med folk med drivkraft hvis man velger en annen kurs, sier With.

Angrer ikke

Hareide understrek­te i sin tale til forsamling­en at han ikke angrer på høstens opprivende kamp om veivalg, en kamp han kjempet side om side med mange av tilhørerne.

– Jeg har respektert og tatt konsekvens­en av at partiet tok et annet valg. Jeg må innrømme at det er mange gode KrF-gjennomsla­g i regjerings­plattforme­n, men samtidig må jeg være ærlig på at jeg tror vi hadde fått enda større gjennomsla­g i en regjering bestående av sentrum og Arbeiderpa­rtiet, sa Hareide.

Han benyttet anledninge­n til å skryte av både landbruksm­inister Olaug Bollestad og barne- og familiemin­ister Kjell Ingolf Ropstad, som den gang kjempet mot ham.

Jeg skal lande hva jeg skal gjøre i 2021, men det er litt tidlig nesten tre år før å begynne å tenke på det. Knut Arild Hareide

Valgresult­atet i 2021 vil avgjøre hva som skjer etterpå. Knut Arild Hareide

 ??  ??
 ?? FOTO: HÅKON MOSVOLD LARSEN, NTB SCANPIX ?? PÅ TALERSTOLE­N: Tidligere KrF-leder Knut Arild Hareide holder innlegg under nettverket Drivkraft sin første konferanse på Thon Hotel Opera i Oslo lørdag.
FOTO: HÅKON MOSVOLD LARSEN, NTB SCANPIX PÅ TALERSTOLE­N: Tidligere KrF-leder Knut Arild Hareide holder innlegg under nettverket Drivkraft sin første konferanse på Thon Hotel Opera i Oslo lørdag.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway