Bergens Tidende

– Jeg hørte på ropene at han trengte hjelp

- HILDE OLSEN AALVIK hilde.olsen.aalvik@bt.no

Mats Grimsæth snøkitet på Finse da han plutselig ble del av en redningsak­sjon.

Det var helt hvitt og mye vind da Grimsæth syntes han hørte en stemme et stykke unna Finsevanne­t.

– Det var veldig vanskelig å si om det faktisk var noen som ropte eller ikke, men jeg bestemte meg for å lande kiten min og ropte på venninnen min som sto litt lenger unna. Hun sto med et kamera og jeg spurte om hun kunne ta bilde av fjellsiden. Det var umulig å se forskjell på steiner og mennesker, sier Grimsæth.

De skannet fjellsiden med kameraet for å se etter folk og syntes de fikk øye på en person som viftet med armene.

– Vi var vel cirka en kilometer unna. Etter hvert hørte vi ropene tydeligere. Jeg hørte på ropene at han trengte hjelp, han må ha ropt utrolig høyt. Det snurret tusen tanker i hodet mitt, når du hører en voksen mann rope etter hjelp stiger pulsen, sier Grimsæth.

Valgte å gå rett mot

Hans første tanke var om det hadde gått skred og om det var flere mennesker med personen. Grimsæth fikk varslet AMK med appen Hjelp 113, slik at de fikk korrekt posisjon.

– Det var helt avgjørende, for jeg kunne ikke ha fortalt dem eksakt hvor vi var. Da jeg ringte ble det trykket på skredknapp­en, og alle nødetater ble varslet, sier Grimsæth.

Han knabbet noen truger og begynte å løpe mot fjellsiden hvor ropene kom fra. Han hadde snø opp til knærne, løp alt han hadde og gikk videre oppover fjellsiden.

– Snøskavlen var på rundt tre meter. Hadde den løsnet ville det gått et skred helt ned på oss. Vi vurderte etter hvert snøforhold­ene som trygge og valgte å gå rett mot snøskavlen, forteller Grimsæth.

Pulsen var høy

Etter hvert begynte mannen å bevege på seg og klarte å gå mot de to som var på vei for å hjelpe ham.

– Da tenkte jeg to ting. At han ikke var livstruend­e skadd, og at han ville gi riktig informasjo­n. Kanskje skulle han fortelle oss at det var flere personer som lå under snøen. Pulsen var høy og det var ekstremt tungt å gå, sier Grimsæth.

Da de kom nærme nok hverandre fortalte mannen at han var alene.

Luftambula­nsen ble varslet 15.53 og fløy mot Ål for helsesjekk klokken 16.40.

– Det er et enormt dyktig helseperso­nell vi har. Hjelpen kom utrolig fort, sier Grimsæth.

Lå under snøskavl

Politiet opplyste i går at mannen hadde smerter i en arm. Han hadde stått på ski i et skrått terreng og falt like ved eller under skavlen. Videre opplyste de at han fikk snøen over seg da han falt.

– Etter det jeg vet falt han utfor skrenten og lå aldri under en skavl i form av å være begravd. Han lå noen meter under en overhengen­de snøskavl og lå derfor i fare. Vi kom aldri så høyt at vi kom frem til der han falt, og så ikke om han var begravd eller ei. I disse forholdene er det lett å trø feil. Det var tydelig at han hadde vært redd og bekymret og han takket oss flere ganger, forteller Grimsæth.

Han vil benytte anledninge­n til å fortelle hvor utrolig viktig det er å ringe etter hjelp selv om man er i tvil på om det man hører faktisk er rop om hjelp.

Flere som stoppet

– Det var mange mennesker i nærheten da mannen ropte om hjelp. Jeg så at det var flere som stoppet opp og stusset over lyden. Det var folk som var nærmere mannen enn jeg og venninnen min. Likevel var det bare vi som reagerte, sier Grimsæth.

Han folk ofte kan være redde til å hjelpe.

– Man kan ikke ringe en gang for mye. Dette var et dramatisk utgangspun­kt som endte bra, men slik går det ikke alltid. Nå er det høysesong for aktivitet i fjellet. Da er det viktig å ha med nødpeilese­nder og telefon slik at man kan vise hvor man er. Det sparer mye tid, sier Grimsæth.

Det er et enormt dyktig helseperso­nell vi har. Hjelpen kom utrolig fort. Mats Grimsæth

 ?? FOTO: MATS GRIMSÆT ?? LEGE TIL STEDET: Luftambula­nsen landet først og slapp ut en lege. Her venter de på at luftambula­nsen skal lande og hente pasienten. Margretha Flatland satt og passet på den skadde helt til luftambula­nsen kom.
FOTO: MATS GRIMSÆT LEGE TIL STEDET: Luftambula­nsen landet først og slapp ut en lege. Her venter de på at luftambula­nsen skal lande og hente pasienten. Margretha Flatland satt og passet på den skadde helt til luftambula­nsen kom.
 ?? FOTO: MATS GRIMSÆT ?? KOM SEG I HELIKOPTER­ET: Lege og pasient kom seg inn i luftambula­nsen og den tok av mot Ål for helsesjekk. Margretha Flatland ligger i snøen og venter til luftambula­nsen har tatt av.
FOTO: MATS GRIMSÆT KOM SEG I HELIKOPTER­ET: Lege og pasient kom seg inn i luftambula­nsen og den tok av mot Ål for helsesjekk. Margretha Flatland ligger i snøen og venter til luftambula­nsen har tatt av.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway