Bergens Tidende

Hollywood vil filme på Vestlandet.

- FRANK JOHNSEN frank.johnsen@bt.no

Trine Skei Grande kan ikke love mer penger i 2019, men sier hun har fullt fokus på insentivor­dningen.

Sigmund Elias Holm i Vestnorsk filmkommis­jon møtte kulturmini­steren i Berlin fredag og sa klart ifra om at det at alle 2019-pengene fra insentivor­dningen ble brukt i januar, er et dårlig signal når hun nå skal presentere Norge som filmland på Berlin internasjo­nale filmfestiv­al.

Den norske insentivor­dningen fungerer slik at produsente­r kan få refundert inntil 25 prosent av produksjon­sutgiftene i Norge. Potten er begrenset til 75 millioner kroner i 2019.

– Hva kan vi tilby?

– Jeg har møter med store strømmetje­nester og produsente­r som ønsker å filme i Norge og på Vestlandet. Alle spør om hvordan insentivor­dningen fungerer. Jeg vet rett og slett ikke hva vi kan tilby, sier Holm til kulturmini­steren.

Trine Skei Grande, som er

Slik så det ut på Preikestol­en da Tom Cruise spilte inn «Mission: Impossible» der i 2017.

på filmfestiv­alen for å åpne Det norske hus, kan ikke love mer penger i 2019, men sier det er fullt fokus på insentivor­dningen.

– Jeg hadde møte med Hans Petter Moland fredag morgen. Han har verdenspre­miere på «Ut og stjæle hester», som ble filmet i Litauen. Der fikk han en god insentivav­tale. Og i neste måned skal jeg til Island for å se hvordan ordningen fungerer der. Vi skal lage til noe alle er fornøyd med, men jeg kan ikke

røpe budsjettet helt ennå, sier kulturmini­steren til BT.

I januar stakk den kommende «James Bond»-filmen av med 47 millioner kroner. To andre prosjekter, inkludert den norske TV-serien «Fenris», fikk resten. Som betyr at åtte prosjekter, deriblant Odda-plasserte «Ragnarok», ikke fikk insentivst­øtte.

– Må gjøre noe

Per Henry Borch i True North Norway, som også har avdelingsk­ontor i Norge, jobbet på storfil- mer som «Mission: Impossible

6», «22. juli» og «Snømannen», blant flere. Nå skal han jobbe på

«B25», som er arbeidstit­telen på den nye Bond-filmen.

Borch sier til BT at det nå er seks filmer, alle fra Hollywood, som ønsker å bruke Norge og Vestlandet i vår og sommer.

– Nå er potten tom. Hvis ikke kulturmini­steren gjør noe med det, vil all produksjon­en flytte til Island eller andre land med insentivor­dninger som fungerer. Dette er filmer som er større enn noe av det som vi har hatt i Norge til nå. Mange av produsente­ne og regissøren­e har vært på befaring allerede, sier Borch.

Han mener det er politisk vilje som må til, men Grande er ikke helt enig at det bare er å vedta noe.

– Vi må finne en måte å budsjetter­e disse pengene på. Men jeg er enig i at ordningen må bli mer forutsigba­r for produsente­ne, sier Grande.

Vil styrke regionene

Sist insentivor­dningen ble diskutert på Stortinget, ble verken regionene eller bransjen hørt. Holm spurte Gande om hun denne gangen vil ta inn over seg bransjens og regionenes perspektiv­er

– Regjeringe­n fremhevet insentivor­dningens betydning for regionale filmkommis­joner i filmmeldin­gen – blir det ikke da naturlig at vi får gitt innspill? undrer Holm.

Grande er ikke uvillig til det og peker på at regjeringe­n er svært opptatt av å spre filmakten ut til regionene.

– Vi vil støtte fondene og filmsentre­ne. Det skapes veldig mye bra i regionene. Og det skal vi selvfølgel­ig ta inn over oss.

Hvis ikke kulturmini­steren gjør noe med det, vil all produksjon­en flytte til Island eller andre land med insentivor­dninger som fungerer.

Per Henry Borch i True North Norway

Vi vil støtte fondene og filmsentre­ne. Det skapes veldig mye bra i regionene.

Trine Skei Grande

 ?? FOTO: FRANK JOHNSEN ?? BERLIN: Kulturmini­ster Trine Skei Grande fikk klare meldinger fra Sigmund Elias Holm i Vestnorsk filmkommis­jon.
FOTO: FRANK JOHNSEN BERLIN: Kulturmini­ster Trine Skei Grande fikk klare meldinger fra Sigmund Elias Holm i Vestnorsk filmkommis­jon.
 ?? FOTO: CARINA JOHANSEN, NTB SCANPIX ?? CRUISE:
FOTO: CARINA JOHANSEN, NTB SCANPIX CRUISE:

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway