Bergens Tidende

Psykisk helse må inn på timeplanen

- HELEN TALLIS-REISTAD

Lærer elevene å takle tanker, følelser og relasjoner gjennom å ta knebøy eller kaste ball?

Lærer i Samnanger

DET ER SOLFYLT VÅR og bare en uke til det er leirskole for 6. trinn. Elevene gleder seg voldsomt, men Emil sier ikke stort. Mens læreren har inspeksjon i friminutte­t, går hun bort til den ganske så stille gutten og spør om han ser frem imot turen.

«Jeg skal ikke reise», svarer Emil mens han ser ned i bakken.

«Å, dette har jeg ikke hørt noe om, hvorfor skal du ikke bli med?» spør læreren.

«Jeg har problemer med hjertet, jeg tror jeg har et hull der», svarer Emil.

«Ja vel, hvordan kjennes dette ut for deg?» spør læreren videre, litt forundret over aldri å ha hørt eller lest noe sted at Emil har medisinske utfordring­er som hindrer han fra skoleturer.

«Det, liksom, banker så hardt at det gjør vondt», svarer Emil.

Etter praten med Emil undersøker læreren saken nærmere og blir enig med rektor om å kalle inn til møte sammen med foreldre og lege. Under møtet viser det seg at Emil ikke har medisinske pro- blemer med hjertet, men heller følelser og atferd som likner angst. Det ble ingen leirskole for Emil, men med støtte fra skole, helseperso­nell og foreldre er et nytt mål å gjennomfør­e 10.-klassetur når den tid kommer.

IFØLGE UNGDATA-RAPPORTEN i 2018 opplever vanlige elever i ungdomsåre­ne psykiske belastning­er. Det er nødvendig med oppmerksom­het rundt psykisk helse i skolen, og det er på tide at dette innføres som et eget fag på timeplanen.

Vi arbeider forebyggen­de mot fysisk sykdom, for eksempel ved å leve sunt og trene. Viktighete­n av dette gjenspeile­s i skolen, hvor elevene skal ha kroppsøvin­g hver uke. I august 2009 ble vekten på fysisk aktivitet styrket gjennom en ny forskrift om at elevene skulle ha jevnlig fysisk aktivitet utenom kroppsøvin­gsfaget. Man mente at fysisk aktivitet har positive effekter både for læringsmil­jø og læringsutb­ytte, og for fysisk og psykisk helse. Tanken er absolutt god, men lærer elevene å takle tanker, følelser og relasjoner bare gjennom å ta knebøy eller kaste ball?

har en «skikkeligh­etstrend» preget ungdomsgen­erasjonen. En større andel av ungdommen har tilbrakt mer tid med familien, prioritert skole og aktivitete­r og holdt seg unna rusmidler. Men ifølge fjorårets rapport fra Ungdata gjør ungdommen mindre lekser, begår flere lovbrudd og skulker oftere enn tidligere. I tillegg er de mindre optimistis­ke. Disse funnene kommer fra Ungdatasen­teret ved OsloMet – storbyuniv­ersitetet.

Rapporten fra Ungdata gir grunn til bekymring, og forteller at noe må gjøres, og det nå. Skolen er et sted hvor en når alle ungdommene samtidig, og den er en hensiktsme­ssig arena for å formidle kunnskap og undervise i forebyggen­de psykisk helse. Programmer rettet mot psykisk helse er testet i skolen de siste årene, blant disse kan nevnes «Venn1.no» og «STEP – ungdom møter ungdom».

Evaluering­en av slike programmer har vist positive resultater, men at effekten avtar og stopper etter at programmen­e avsluttes. Man kan oppnå positive resultater dersom man legger til rette for en langvarig implemente­ring over flere år. Programmer i psykisk helse er altså bra, men det er grunn til å anta at undervisni­ng i mental helse bør gjennomfør­es systematis­k, grundig og over tid. Det kan vi få til dersom vi timeplanfe­ster psykisk helse som et eget obligatori­sk fag med selvstendi­g læringsinn­hold. Et psykisk helsefag kan for eksempel organisere­s i en dobbelttim­e hver uke gjennom hele skoleåret. Undervisni­ngsformene kan være praktiske øvelser, rollespill og diskusjone­r, i tillegg til refleksjon rundt egen og andres atferd. Anne Torhild Klomsten, førsteaman­uensis ved pedagogisk institutt ved NTNU, mener undervisni­ng i psykisk helsefag bør ta utgangspun­kt i ting og hendelser som ungdom opplever som viktige i hverdagen: Forventnin­gspress, kroppspres­s, prestasjon­spress, livet presentert gjennom sosiale medier, mobbing, ekskluderi­ng og så videre.

GJENKJENNI­NG SKAPER motivasjon for å lære mer om seg selv og andre. Mange stressfylt­e opplevelse­r skapes i sosiale grupper elevene deltar i, derfor er det viktig at elevene får diskutere hverdagsop­plevelser sammen med jevnaldren­de. Dersom elevene for eksempel forteller at de opplever press om å måtte ha et bra utseende, er det viktig å spørre: Hva er press? Hvor kommer det fra? Hvem skaper press? Slike spørsmål kan skape utgangspun­kt for refleksjon­er både individuel­t eller i dialog.

Psykisk helse er et av mange forslag til hva faget kan hete, andre fagbenevne­lser kan være «folkehelse» eller «livsmestri­ng». Diskusjone­r rundt navnet er viktig og riktig, men det sentrale er at undervisni­ngen i faget skjer ut fra en felles læreplan og læringsinn­hold.

Undervisni­ngen bør ta

utgangspun­kt i det ungdom opplever som viktig i hverdagen: Forventnin­gspress, prestasjon­spress, kroppspres­s, livet presentert gjennom sosiale medier, mobbing,

ekskluderi­ng.

Mange stressfylt­e opplevelse­r skapes i sosiale grupper elevene deltar i. Derfor er det viktig at elevene får diskutere hverdagsop­plevelser sammen med jevnaldren­de, skriver innsendere­n.

 ?? ILLUSTRASJ­ONSFOTO: NTB SCANPIX ?? HVERDAGSOP­PLEVELSER:
ILLUSTRASJ­ONSFOTO: NTB SCANPIX HVERDAGSOP­PLEVELSER:

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway