Bergens Tidende

Vil ha skattefrad­rag for busskortet

- PÅL ANDREAS MÆLAND paal.maeland@bt.no foto MARITA AAREKOL

SV vil bruke to milliarder på skattefrad­rag for månedskort på buss og bane. – Det må bli slutt på at bilistene får alle fordelene, sier Marthe Hammer, toppkandid­at for Vestland SV.

I helgen slo Hordaland og Sogn og Fjordane SV seg sammen til Vestland SV. På samme hotell som Høyre hadde valgkampst­art, feiret SV rekordarte­t medlemsvek­st og valgte listen som partiet håper skal gi rekordresu­ltatet også i fylkesting­svalget.

Listen toppes av Marthe Hammer, som sitter i samferdsel­sutvalget i Hordaland fylkesting. Der har hun jobbet hardt for mer og billigere kollektivt­ransport, samtidig som SV har gått imot flere av de største veiprosjek­tene rundt Bergen.

– Bedre miljøpolit­ikk

Sammen med partileder Audun Lysbakken lanserer hun SVs politikk for å vri mer av transporte­n over på kollektiv:

Innføre skattefrad­rag på arbeidsgiv­erfinansie­rt månedskort på buss og bane.

Øke studentrab­atten til på tog til 50 prosent, og gjøre den til en generell ungdomsrab­att for alle under 27.

Redusert moms på kollektivt­rafikk.

De tre tiltakene vil trolig koste nærmere tre milliarder kroner årlig, og må finansiere­s over statsbudsj­ettet. Lysbakken sier at SV har funnet plass til det i sine alternativ­e budsjett, og viser til at regjeringe­n i Granavoll-erklæringe­n i stedet vil gi skattefrad­rag for bompenger.

– Det er bedre miljøpolit­ikk å belønne de som tar bussen til jobb, enn å gi skattefrad­rag for bompenger, slik Frp nå har fått gjennomsla­g for, sier han.

Kopierte Frp-forslag

Forslaget fra SV er dessuten ganske likt et forslag Frp selv lanserte i 2012, men nå har gått bort fra. Den gang regnet Finansdepa­rtementet ut at det kunne gir 165.000 nye kollektivr­eisende til jobb.

Med dagens regelverk kan nemlig arbeidsgiv­ere stille gratis parkerings­plass til disposisjo­n for de ansatte. Men dersom arbeidsgiv­er betaler hele eller deler av månedskort­et for kollektivr­eiser, blir det regnet som en skatteplik­tig fordel som den ansatte må betale skatt for.

– Det viser hvor få insentiver vi har for å reise kollektivt. Alle godene blir lagt på bilistene, og nå skal de få fradrag for bompenger også, sier Hammer.

– Mange bilister vil mener at det er motsatt, at det er de som betaler for kollektivt­ra- fikken gjennom bompenger?

– Hvis man sammenlikn­er med enkeltbill­ett på buss, så er det fortsatt dyrere enn å kjøre i bomringen. Det er først nå vi begynner å utjevne forskjelle­n, etter at vi i fylket satte ned prisen på månedskort.

By mot land?

Når to fylker går sammen i ett partilag, er det også to kulturer som møtes. SV har hatt et sterkt feste i Bergen, men stort sett stått svakere utenfor byen.

Kvinnherad SV tok opp motsetning­en mellom by og land på årsmøtet: «Alle er glade for den nye soneordnin­gen på bussene, men det hjelper ikke hvis det ikke går buss mer enn fire ganger om dagen» het det i et resolusjon­sforslag.

Hege Lothe (46) fra Sandane ble valgt til ny leder i Vestland SV. Med seg for hun nestledern­e Gina Barstad (32) fra Bergen og Akhtar Chaudhry (57) fra Stord.

 ??  ?? TO PÅ TOPP: Marthe Hammer blir toppkandid­at for Vestland SV, mens bergenser Audun Lysbakken skal lede partiet inn en ny valgkamp.
TO PÅ TOPP: Marthe Hammer blir toppkandid­at for Vestland SV, mens bergenser Audun Lysbakken skal lede partiet inn en ny valgkamp.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway