Bergens Tidende

Instagram strammer inn reglene for bilder av selvskadin­g

- EDVARD STENERSEN, NTB utland@pol.dk

Bildedelin­gstjeneste­n Instagram sier den nå vil slå hardere ned på bilder som viser selvskadin­g.

Det skjer etter at Storbritan­nias helseminis­ter Matt Hancock møtte representa­nter fra flere medieplatt­former for å snakke om hvordan man bedre kan ivareta den psykiske helsen til tenåringer som bruker plattforme­ne.

Blant dem som møtte Hancock er gigantene Facebook, Google, Snapchat og Twitter.

Saken har fått oppmerksom­het i Storbritan­nia etter at 14 år gamle Molly Russell ble funnet død på soverommet sitt i 2017 etter å ha tatt sitt eget liv. Hun skal ha fulgt flere instagramk­ontoer der det ble lagt ut innlegg om depresjon og selvmord.

– Det er oppmuntren­de å se at ordentlige steg blir tatt for å forsøke å beskytte barn fra forstyrren­de innhold på Instagram, sier hennes far, Ian Russell.

– Det er på tide at andre sosiale medieplatt­former innfører tiltak og anerkjenne­r ansvaret de har overfor sine brukere om internett skal bli et trygt sted for unge og sårbare mennesker, fortsetter han.

Fjernes fra funksjoner

Tiltaket kommer etter en grundig, global undersøkel­se fra eksperter og akademiker­e om ungdom, psykisk helse og selvmord, ifølge Instagram-sjef Adam Mosseri.

– Den siste måneden har vi sett at vi ikke er der vi skal være på selvskadin­g og selvmord, og at vi må gjøre mer for å holde de mest sårbare menneskene som bruker Instagram trygge, sier Mosseri.

Instagram har aldri tillatt innlegg som fremmer eller oppmuntrer til selvmord eller selvskadin­g, ifølge ham.

De konkrete endringene omhandler henvisning­er til bilder av og om selvskadin­g som ikke viser ting som åpne sår, for eksempel bilder av arr etter kutting.

De blir fjernet fra søkefunksj­onen på plattforme­n, og vil heller ikke komme opp som foreslåtte innlegg eller i «oppdag»funksjonen, der man får se foreslåtte innlegg basert på brukerakti­vitet.

Vil ikke stigmatise­re

Slike bilder vil imidlertid ikke bli helt slettet, da Instagram ifølge Mosseri ikke ønsker å stigmatise­re eller isolere mennesker som kan ha det vondt og som legger ut slike innlegg som et rop om hjelp.

Instagram har også planer om å innføre tiltak for å tilby rådgivning eller annet til mennesker som publiserer eller søker selvskader­elatert innhold.

Hosseini sier målet er å fjerne innhold som kan fordre selvskadin­g, samtidig som man fortsatt skal være et «støttende fellesskap».

 ?? FOTO: DADO ROUVIC, NTB SCANPIX ?? TAR GREP: Instagram håper å fjerne alt innhold som kan føre til selvskadin­g, sier selskapet.
FOTO: DADO ROUVIC, NTB SCANPIX TAR GREP: Instagram håper å fjerne alt innhold som kan føre til selvskadin­g, sier selskapet.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway