Bergens Tidende

En kulturflyk­tning krysser sitt spor

- ERIK FOSSEN erik.fossen@bt.no foto EIRIK BREKKE

På 80-tallet vekket han oppsikt med sin erotiske kunst, men rømte fra kulturfatt­ige Norge. 30 år seinere har kulturbyen Bergen gitt Fernando Guaita gnisten tilbake.

– Det erotiske har jeg ikke gjort noe med denne gang. Hvis jeg lever lenge, kan jeg kanskje lage noen erotiske verk til neste utstilling. Eller kanskje jeg er blitt for gammel til å tenke på erotikk?

Fernando Guaita ler hjertelig. For tre tiår siden måtte spanjolen forlate Bergen for å føle seg fri. Nå har byen gitt ham nytt liv.

– Jeg lå alene hjemme i Spania med vitaminman­gel og ryggsmerte­r, men legen ga meg bare mer og mer piller. Til slutt måtte familien min i Bergen komme og hente meg. Etter to uker på Haukeland fikk jeg nye krefter, sier 77-åringen.

Førstemann med erotikk

Resultatet kan man se på Guaitas nye utstilling i Galleri Wendelbo: Drøyt 40 fargesterk­e bilder, alle malt det siste året. Spørsmålet er om den gamle musikeren og gullsmeden vekker like mye oppsikt som i 1985, da han inviterte til utstilling i sitt eget galleri i Finnegaard­en.

– Det var den første utstilling­en av erotisk kunst i Bergen, hevder Guaita.

Han trekker frem et gammelt avisutklip­p med overskrift­en «– Ingen har ropt gris etter meg!», hvor det går frem at publikumsi­nteressen var «enorm».

Kunstneren selv må nok ha vært litt spent, for hans fremstilli­ng av kvinnekrop­pen hadde allerede provosert bergenske feminister.

– Jeg stilte ut en dekonstrue­rt mannekengd­ukke i vinduet mitt. Kappet av henne hodet og satt noen telefoner her og der, sier Guaita.

– Da jeg kom på jobb en morgen sto det 20–30 sinte kvinner der og ventet på meg. «Hva faen er dette, det må du fjerne!» sa de. Da jeg tok den vekk igjen kom de med blomster til meg, sier han og ler.

Det skulle ikke bli siste gang feminister aksjonerte i forbindels­e med Guaitas kunst.

Sjarmør med saksofon

Før erotikken gjorde Guaita til lokalkjend­is, hadde kjærlig- heten gjort ham til bergenser. Spanjolen kom til Norge i 1965, som saksofonis­t i et omreisende orkester, og falt for en ung bergenskvi­nne.

De giftet seg og fikk to barn, mens Guaita utdannet seg til gullsmed og ble en del av byens kulturliv. Årets høydepunkt var de store jazzkonser­tene under Festspille­ne, hvor Guaita ble kjent med storheter som Chet Baker, Stan Getz og Dave Brubeck.

Resten av året var imidlertid

kulturlive­t temmelig dødt, syntes han. Da barna begynte å bli voksne og ekteskapet tok slutt, var spanjolen også blitt lei av Norge.

Stor kontrast

– Jeg savnet mitt eget land, vår kultur er så annerledes. Mens nordmenn føler seg frie på fjellet, akkurat som sauene i Spania, går vi spanjoler på bar, fotballkam­p og tyrefektin­g. Så det sosiale fikk meg til å flytte til Spania.

Da slekten begynte å dø ut og helsen brått sviktet, ble det naturlig å flytte tilbake til døtre og barnebarn i Norge. Straks han kom seg på bena igjen, merket Guaita at Bergen var blitt en helt annen by.

– Dette er ikke det provinsiel­le stedet jeg husker fra yngre dager. Den gang hadde ingen råd til å reise, det var bare noen få biler i gatene og folk gikk i triste klær. Når vi var ute og spilte, stengte alle steder presis klokken 24. Det var så lite frihet, det føltes innestengt, sier Guaita.

I dag er byen kontinenta­l og levende, men ifølge spanjolen er noe gått tapt på veien.

– Jeg savner den vennlighet­en bergensern­e hadde i gamle dager, sier han.

– Folk var redde for erotikk

Tilbake til 1985: Da Guaitas erotiske bilder ble sendt videre til en utstilling i Kristiansu­nd Kunstforen­ing, nektet direktøren å vise dem. Da det ble kjent at kunstneris­ke fremstilli­nger av samleie var for sterk kost for nordmøring­er, tok lokale kvinner affære.

– En gruppe feminister lånte de refuserte bildene, og stilte dem ut på hotellet rett over gaten for kunstforen­ingen. De følte nok at Norge ikke hadde utviklet seg nok. Folk var til og med redde for å snakke om erotikk!

 ??  ?? Kulturfors­kjellene er stadig et tema for Guaita. – Hos spanjoler spruter fargene, mens nordmenn helst vil ha ensfargede bilder og duse pasteller, sier han.STILLER UT: Etter at Haukeland ga ham helsen tilbake, har Fernando Guaita svingt penselen flittig. Nå er han klar fo
Kulturfors­kjellene er stadig et tema for Guaita. – Hos spanjoler spruter fargene, mens nordmenn helst vil ha ensfargede bilder og duse pasteller, sier han.STILLER UT: Etter at Haukeland ga ham helsen tilbake, har Fernando Guaita svingt penselen flittig. Nå er han klar fo
 ??  ?? FARGEGLAD:
FARGEGLAD:
 ??  ?? MUSIKANT: Saksofonis­ten har ikke glemt gamle kunster. På utstilling­såpningen skal han spille med barn og barnebarn.
MUSIKANT: Saksofonis­ten har ikke glemt gamle kunster. På utstilling­såpningen skal han spille med barn og barnebarn.
 ??  ?? tilling.
tilling.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway