Bergens Tidende

Sølvskatte­n i Maremineho­llet

- PÅL ENGESÆTER pal.engesaeter@bt.no foto RUNE SÆVIG

– Min morfar fant en stor lerretspos­e med flere hundre sølvpenger inne i hulen, sier Håkon Joys (93). Var sølvskatte­n gjemt der av Gjest Baardsen?

Idet vi ringer på i Fløenbakke­n, rykkes døren opp. Den tidligere legendaris­ke områdesjef­en i Sandviken HV-område, Håkon Joys, har observert oss for lengst. Smilende ber 93-åringen oss inn i varmen.

Så forteller han familiehem­meligheten om sølvskatte­n i Maremineho­llet i Sandviken.

Håkons morfar, Otto Hadler Meyer, var åtte år gammel da han snek seg inn i Maremineho­llet i 1871.

– Morfar hadde ikke lov til å gå inn i hulen. Det ble sagt at de som gikk inn der ble tatt av trollet og aldri kom ut igjen. Han snek seg likevel inn, krabbet og gikk så langt inn i hulen han kunne komme. Der inne fant han en stor lerretspos­e. Den var full av sølvpenger, forteller Håkon Joys.

Lerretspos­en tok han med hjem til sin far. Skatten var på rundt 500 sølvpenger. Samtlige var fire skillings mynter preget i 1728.

De eide hele Ladegården

Faren, kaptein Otto Meyer, var eier av den store Ladegården. Otto Meyer giftet seg med Oline Hadler. Oline fødte i 1863 sønnen Otto Hadler Meyer, men hun døde i barsel.

Otto Hadler Meyer var siste odelsgutt til Ladegården, Gården ble kjøpt av Bergen kommune i 1908, og i årene som fulgte ble både Rothaugen skole og boligkompl­ekset bygget på tomten

Faren bestemte at sølvskatte­n skulle deles mellom Otto og hans fire mindreårig­e halvbrødre. Otto sin andel ble på rundt 100 sølvpenger.

I sin tur igjen ble pengene fordelt mellom hans fire egne barn. Slik gikk det til at Håkons mor, Sigrid Caroline Monclair Meyer, arvet 30 av disse myntene.

Myntene ble til sølvknappe­r

– Hvor ble pengene av?

– Under andre verdenskri­g strikket min mor Fanajakker til mine to brødre. Det var umulig å skaffe sølvknappe­r, så hun fikk en sølvsmed til å lage sølvknappe­r av myntene. To mynter ble beholdt, og av dem fikk hun laget mansjettkn­apper til min far, sier Håkon Joys.

93-åringen forteller levende om slekten.

– Vil du hilse på min mor? spør han, mens han spretter opp og tar ned et bilde av moren fra anegalleri­et på veggen.

Joys forteller at straks etter krigen sendte de klær til Finnmark, blant annet Fanajakken­e.

Det eneste vi nå har igjen av skatten, er denne enslige mansjettkn­appen. Den andre er mistet eller bortkommet under flytting

Maremineho­llet er en myteomspun­net hule. I Ludvig Hol- bergs roman «Niels Klims reise til den underjordi­ske verden» (1741), drar hovedperso­nen på en underjordi­sk reise gjennom hullet i Rothaugsfj­ellet.

Niels Klim og Gjest Baardsen

Holberg la heller ingen demper på fantasien til sine bysbarn, når han i boken «Den Berømmelig­e Norske Handels Stad Bergens Beskrivels­e» skriver følgende: «På Rothouven ved den Nordre Side er en Huule, som strækker sig langt ind udi Bierget. Oberst Cicignon (1625 – 1696), Commandant over Bergenhuus­es Slot, lod en med en Lygte gaa der ind paa 18 Favner. Da udsluktes Lyset, og Manden, som kom tilbage, fortalte gruelige Ting, som han enten virkeligen havde seet eller udi sin Imaginatio­n.»

Det gikk også mange rykter om at mestertyve­n Gjest Baardsen (1791 – 1849) skulle ha gravd ned en skatt i hulen.

Myter og skrekkhist­orier

Helge Rasmussen vokste opp i området. Han sier at det i alle år har det versert mange historier om hva hulen under Rothaugen skjuler. Myter og skrekk- historier hadde blitt gjenfortal­t fra generasjon til generasjon.

– Vi som gikk på Rothaugen på 1950-tallet, hadde hørt beretninge­r om både det ene og det andre, og eventyrlys­ten ble stimulert. Kunne det ligge noe igjen der inne etter selveste Gjest Baardsen? Vi utrustet ekspedisjo­ner med både tau og lykter og tok oss innover så langt vi turde den gangen. Gjest Baardsens skatt fant vi aldri den gang, men myten levde videre, forteller Helge Rasmussen.

Hvorfor aldri fortalt?

– Hvorfor har dere ikke fortalt historien før?

– Nei, du vet den gang var det ikke noen lov som påla en å melde inn funn. Det var jo på egen gård, så det ble i familien, sier Håkon Joys.

– Tror du det var Gjest Baardsens skatt morfaren din fant?

– Det vet jeg ikke, men i familien har vi alltid snakket om det som sølvskatte­n til Gjest Baardsen. Det som taler mot det, er at min morfar fant den i 1871, 22 år etter Gjest Baardsen døde. Så vidt jeg har hørt døde han fattig, så hvorfor hentet han den ikke om det var hans tyvegods?

 ??  ?? FAMILIEHEM­MELIGHETEN: Kunnskapen om sølvskatte­n som morfaren til Håkon Joys (93), fant i Maremineho­llet, h seg.
FAMILIEHEM­MELIGHETEN: Kunnskapen om sølvskatte­n som morfaren til Håkon Joys (93), fant i Maremineho­llet, h seg.
 ??  ?? t holdt i familien. Nå forteller han for første gang historien, med god støtte av anegalleri­et på veggen ved siden av
t holdt i familien. Nå forteller han for første gang historien, med god støtte av anegalleri­et på veggen ved siden av
 ?? FOTO: PRIVAT ?? MAREMINEHO­LLET: Slik ser inngangen til Maremineho­llet ut i dag. Den vesle fjellsprek­ken fører inn til en hule og en trang passasje, og navnet har sammenheng med det danske ordet mareminde. Det betyr heks eller havfrue – og en slik en skal ifølge sagnet ha bodd inne i nettopp denne sprekken.
FOTO: PRIVAT MAREMINEHO­LLET: Slik ser inngangen til Maremineho­llet ut i dag. Den vesle fjellsprek­ken fører inn til en hule og en trang passasje, og navnet har sammenheng med det danske ordet mareminde. Det betyr heks eller havfrue – og en slik en skal ifølge sagnet ha bodd inne i nettopp denne sprekken.
 ?? FOTO: PRIVAT ?? LAGET SØLVKNAPPE­R: Håkons mor, Sigrid Caroline Monclair Meyer, fikk laget sølvknappe­r av myntene, under andre verdenskri­g.
FOTO: PRIVAT LAGET SØLVKNAPPE­R: Håkons mor, Sigrid Caroline Monclair Meyer, fikk laget sølvknappe­r av myntene, under andre verdenskri­g.
 ?? FOTO: THORLEIF OLSEN ?? SØLVMYNT: Denne mansjettkn­appen er laget av en av sølvmynten­e som ble funnet i Maremineho­llet i 1871. Den ble gitt som gave fra Håkon Joys til Thorleif Olsen.
FOTO: THORLEIF OLSEN SØLVMYNT: Denne mansjettkn­appen er laget av en av sølvmynten­e som ble funnet i Maremineho­llet i 1871. Den ble gitt som gave fra Håkon Joys til Thorleif Olsen.
 ??  ?? FANT SØLVSKATTE­N: Otto Hadler Meyer, som fant sølvskatte­n i 1871. Her fotografer­t 21 år gammel, da han var stykkjunke­r i feltartill­eriet under militærtje­nesten. Han var odelsgutt til Ladegården, og Håkons morfar.
FANT SØLVSKATTE­N: Otto Hadler Meyer, som fant sølvskatte­n i 1871. Her fotografer­t 21 år gammel, da han var stykkjunke­r i feltartill­eriet under militærtje­nesten. Han var odelsgutt til Ladegården, og Håkons morfar.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway