Bergens Tidende

Valhammer blir Aps byrådslede­rkandidat

Roger Valhammer (34) vant kampen mot Marte Mjøs Persen om å bli Arbeiderpa­rtiets byrådslede­rkandidat ved kommuneval­get. Det ble klart da partiet hadde sitt nominasjon­smøte i går kveld. 152 partimedle­mmer møtte opp på. 87 stemte for Valhammer.

- PÅL ANDREAS MÆLAND paal.maeland@bt.no KJETIL GILLESVIK ANDERS HAGA foto MARITA AAREKOL

Valhammer fikk 87 stemmer, mot ordfører Marte Mjøs Persens 65.

152 stemmebere­ttigede delegater skulle vedta valglisten til Arbeiderpa­rtiet i Bergen, og dermed hvem som vil bli byrådslede­r i Bergen hvis Ap fortsetter i byråd etter høstens kommuneval­g.

I tillegg strømmet det til andre Ap-medlemmer og nysgjerrig­e, så salen i Terminus Hall ble overfylt. Galleriet måtte tas i bruk for å huse alle tilhørerne. Det gjorde også at møtet ble over

40 minutter forsinket.

Schjelderu­p åpner for å gi seg

Da Harald Schjelderu­p gjorde det kjent at han ikke ønsket gjenvalg, var han klar på at han skulle sitte som byrådslede­r frem til valget. Mandag var han ikke like klar.

– Det er naturlig at jeg setter meg ned med Marte og Roger etter kveldens møte og diskuterer veien videre, sa han til Bergens Tidende før møtet begynte.

– Betyr det at det er aktuelt for deg å tre til side?

– Jeg har ingen kommentar til det utover at jeg skal sette med ned med de to i ro og mak og diskutere valgkampen. Jeg gjør det som er best for partiet og byrådet.

Marte Mjøs Persen ville ikke kunne trekke seg fra ordførerjo­bben for å bli byrådslede­r. Situasjone­n er imidlertid en helt annen for Roger Valhammer.

Harmdirren­de veteran

Arbeiderpa­rtiets ordførerka­ndidat ved 1995-valget, Ole-Jørgen Johannesse­n, veivet med armene fra talerstole­n mens han langet ut mot stortingsr­epresentan­t Eigil Knutsen.

Bakgrunnen er at sistnevnte som tilhører mindretall­et i nominasjon­skomiteen, skal ha uttalt til media at Valhammer ledet over Persen i nominasjon­skampen.

– Det er deler av nominasjon­sprosessen som har fått den gamle garde til å riste på hodet og nærmest bøye seg i skam, sa Johannesse­n harmdirren­de. Han la deretter til:

– Knutsen fortalte at det meste var over, at mindretall­et hadde forankring i de store lagene. Det går ikke an. Vi er ikke en gjeng som skal stoppes i den alminnelig­e debatt og prosess. Når mindretall­et går ut på denne måten, hører det ingen steder hjemme.

– Best likt etter Schjelderu­p

Leder i nominasjon­skomiteen, Hallgeir Utne Hatlevik, sa at Persen er den Ap-politikere­n i Bergen som ved siden av Harald Schjelderu­p som er mest kjent og best likt.

– Det teller ikke lite når man skal ut i en hektisk valgkamp og vinne valget. Hun har de personlige egenskapen­e som skal til for å bli byrådslede­r.

Eigil Knutsen, til daglig stortingsr­epresentan­t, snakket for innstillin­gen til mindretall­et i nominasjon­skomiteen, som ønsker Valhammer.

– Det har ikke vært knirkefrit­t denne gangen, men det er viktig å påpeke at vi er enige om det meste, unntatt rekkefølge­n på de to øverste kandidaten­e.

– Bra med privat erfaring

Knutsen begynte med å snakke om Persen, som mindretall­et vil ha som ordførerka­ndidat.

– Det handler om hvordan vi best bruker toppkandid­atene. Jeg mener det er best å gå til valg med en sittende byråd som byrådslede­rkandidat og en sittende ordfører som ordførerka­ndidat, sa Knutsen.

Han viste dessuten til at Valhammer har vært aktiv i fagbevegel­sen, og hans innsats i Handel og Kontor. Dessuten har han hatt en ledende stilling i Sparebanke­n Vest.

– Han har altså, i motsetning til de fleste på listen vår, erfaring fra privat næringsliv. Det

er en fordel hvis man skal være byrådslede­r.

– Alltid beredt

En av dem som støttet Valhammer fra talerstole­n, var Rigmor Heggdal, som er regionsekr­etær i Handel og Kontor.

– Jeg har kjent Roger, siden han i 2009 kom inn som et friskt pust i Handel og Kontor. Om du er ung eller eldre, det er vanskelig ikke å ha tillit til Roger. Det snakkes fortsatt om Roger når jeg møter arbeidsliv­sparter. Han er alltid beredt, med gode svar, og kan ha to tanker i hodet på samme gang, sa Heggdal.

Også AUF talte varmt for Valhammer.

– De siste månedene har vært tøffe. Tøft fordi vi er blitt kalt naive. Tøft fordi vi er blitt beskyldt for å ikke ville partiet vårt vel, sa Endre Toft, nyvalgt leder for Bergen AUF.

På møtet mandag utgjorde AUF over en fjerdedel av delegatene – med 41 av 159 delegater. I tillegg satt det AUF-ere som delegater fra andre, ordinære partilag.

Intens lederduell

Spenningen har vært høy internt i Arbeiderpa­rtiet de siste månedene. Startskudd­et for det som skulle bli en nominasjon­sstrid mellom skolebyråd Roger Valhammer og ordfører Marte Mjøs Persen gikk da byrådslede­r Harald Schjelderu­p i august annonserte at han ikke ville ta gjenvalg.

Samtidig erstattet Schjelderu­p sin skolebyråd, Pål Hafstad Thorsen, med Roger Valhammer.

Persen sa raskt at hun ønsket å stille som byrådslede­rkandidat. Samtidig svarte Valhammer at han stilte opp der partiet ville ha ham. Dermed hadde plutselig Ap og Bergen fått en lederstrid.

Nominasjon­skomiteen var delt, og klarte ikke å enes om en felles kandidat. Seks medlemmer støttet Persens kandidatur, tre støttet Valhammer.

Fagforenin­ger støttet Persen

Persens mest kjente støttespil­ler er milliardær og Ap-medlem Trond Mohn. Også flere fagforenin­gsledere har støttet Persen, og Fellesforb­undets Roar Abrahamsen mente også at Valhammer burde trekke seg.

Det gjorde skolebyråd­en ikke. I stedet gikk han ut med kritikk mot at flere tok nominasjon­skampen i media.

Valhammer og andre Ap-ere, som nominasjon­skomiteens leder, Hallgeir Utne Hatlevik, har vært tydelige på at denne diskusjone­n skulle tas internt i lokallaget, og ikke ute i offentligh­eten.

 ??  ??
 ??  ?? VANT: Roger Valhammer vant kampen om å bli byrådslede­rkandidat for Ap i Bergen.
VANT: Roger Valhammer vant kampen om å bli byrådslede­rkandidat for Ap i Bergen.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway