Bergens Tidende

Korpsfeber på Møhlenpris

Bydelens nye band er så populært at folk står på venteliste for å bli med.

- ERIK FOSSEN erik.fossen@bt.no foto TOR HØVIK foto RUNE SÆVIG

– BLÆÆÆRT, roper en kornett.

– Pfuiuiuit, hvisker en klarinett.

Nyfrelste utøvere fniser begeistret. Det er vekkelse på Møhlenpris. De småsure messinglyd­ene som brer seg fra skolens gamle gymsal er søt musikk i ørene til bydelens kulturfolk. Tre tiår etter at uniformene ble pakket vekk, har Møhlenpris skolekorps vendt tilbake fra de døde.

– Vi hører stadig om korps som sliter med rekrutteri­ngen, slås sammen eller legges ned, sier styreleder Birte Markeseth Aasen.

– Så det blir feil å si at korps er in – men det er in på Møhlenpris!

Foreldreko­rps reddet 17. mai

Det begynte 17. mai 2016. Med en skole under renovering og ingen til å spille «Norge i rødt, hvitt og blått», ble feiringen litt stusslig. Da bestemte en gruppe foreldre seg for å prøve gamle ferdighete­r og tromme sammen et lite blåseorkes­ter.

Året etter skrålte Møhlenpris skole foreldreko­rps gjennom gatene på nasjonalda­gen. På hodet hadde de søte små hatter, men resten av de gamle uniformene

var for små. Så hvorfor ikke få med barna, også?

Resultatet ble det første nye skolekorps­et i Bergen på lenge. Møhlenpris skolekorps hadde sin første øving i august 2018. I en bydel hvor fotball og buekorps står sterkt, var det også mange barn som hadde lyst til å spille janitsjarm­usikk.

– Rekrutteri­ngen har ikke vært noe problem. Vi har faktisk venteliste, sier Aasen.

– Og bare noen få har sluttet.

Vil spille for mange

I dag er det torsdag og fellesøvin­ger. I en halvsirkel rundt dirigent Pernille Stensrud sitter ni småbarn med notebøker og blanke instrument­er.

– Du, min tone er ikke riktig, klager én.

– Jeg har lyst til å spille rock, erklærer en annen.

Tålmodig loser Stensrud dem gjennom forskjelli­ge øvingssnut­ter, før seansen avsluttes med at barna selv får velge sanger.

– Jeg vil spille «Politibil», roper en pjokk. Snart lager korpset «bæbu-bæbu»-lyder med en innstendig­het musikkpoli­tiet ville applaudert.

Så er timen ferdig. Små soloer klinger i gangene mens elevene tusler ut. Klarinetti­st Pelle von Rolf synes korps er moro.

– Det eneste som ikke er gøy er å øve hjemme. Det er kjedelig, sier tredjeklas­singen.

– Min lillesøste­r sluttet med bratsj fordi hun ikke ville øve hjemme. Men jeg skal ikke slutte, sier han bestemt. Pelle har store mål i sikte.

– Jeg vil stå på scenen og spille. Det er derfor jeg går i korpset – for å spille for mange mennesker.

Foreldrene booket til Nattjazz

Mens barna er i startgrope­n, har foreldreko­rpset gjort seg bemerket. Selv om musikanten­e er rustne og det blir lite øving, har de hatt flere spillejobb­er.

– Det låter jo helt grusomt, innrømmer Aasen.

– På 17. mai i fjor måtte den ene eufonisten lære sangene mens vi marsjerte i Flaggtoget. Folk kan knapt noter og har gjerne ikke tatt i et instrument på 30 år. Det er veldig gøy, men at det høres særlig bra ut skal vi ikke ha på oss!

Visse kvaliteter må der imidlertid være, for jazzmusike­r Øyvind Skarbø har hanket foreldreko­rpset inn til sitt bestilling­sverk for Nattjazz, «Skarbø Skulekorps». På en låt får Skarbø og hans proffe musikere selskap av den brokete banden fra Møhlenpris.

– De har noe upolert over seg. En litt naiv tilnærming til musikken, som ikke er filtrert gjennom en million musikalske referanser. Det gir veldig mye av en nerve som er nesten umulig å få til på annen måte, sier Skarbø.

En blandet fornøyelse

Nylig samlet Skarbø foreldreko­rpset på skolen for å spille inn deres bidrag til platen som følger bestilling­sverket. Han er også trommelære­r for skolekorps­et, med lang erfaring fra sjangeren.

– Hjemme på Stranda spilte jeg i korps i ti år, det var i hvert fall fem år for lenge.

– Uff da.

– I begynnelse­n var det bra. Skulle du lære å spille, så var korpset løsningen. Men jeg kunne ikke fordra all marsjering­en. På 17. mai følte jeg et voldsomt press for å levere, sier Skarbø.

– Men i prinsippet synes jeg korps er veldig fint. Man lærer å være med folk og spille sammen – en veldig viktig del av å være musiker. Så nå har datteren min begynt å spille kornett.

Nærum satser på «Korps»

I bestilling­sverket til Skarbø blir det nok lite janitsjarm­usikk. Han er mest opptatt av å leke med sjangerens visuelle uttrykk, med gammeldags­e uniformer og egen fane.

Selv om korpsmusik­k ikke er det man leser mest om, står bevegelsen sterkt i norsk kulturliv. Til tross for jevn nedgang på

2000-tallet, har Norges Musikkorps Forbund stadig nærmere

60.000 medlemmer. I Hordaland har medlemstal­let gått opp de siste årene.

NRK har hatt suksess med ungdomsser­ien «Orps», som også ble til kinofilm. Elektronik­a-gruppen Sassy hyllet korpsbeveg­elsen da de ble kåret til Årets stjernesku­dd på Bylarm i fjor. Og på «Lindmo» nylig sto Kåre Conradi og Frida Ånnevik frem som stolte korpsnerde­r.

Til og med Knut Nærum, som aldri har blåst en tone, er grepet av korpsånden. Da Teater Innlandet hyret ham til å skrive skuespille­t «Korps», som settes opp på DNS i mars, måtte han først forske litt.

– Korpsbeveg­elsen var større enn jeg trodde, det er Norges største kulturorga­nisasjon. Men det overrasket meg hvor lite de øver hjemme, sier Nærum.

– Jeg ble dessuten forundret og glad over å høre at det finnes mennesker som synes korpsmiljø­et er så trivelig at de bare later som om de spiller.

Mestring og tilhørighe­t

Nøkkelen til trivsel er et godt samarbeid mellom styre, dirigenter og foreldre, mener Ellen Marie Sundby Bredesen. Hun har skrevet masteroppg­ave om hva som kjennetegn­er et vellykket skolekorps.

– For å trives må musikanten­e kjenne musikalsk mest- ring, sosial tilhørighe­t og føle at de bidrar. Hvis ikke er det bare en viss tid man ønsker å holde på, sier hun.

Akkurat som i breddeidre­tten er ikke målet at utøverne skal bli best mulig, men få god ballast til voksenlive­t.

– Barna lærer å samarbeide på tvers av kjønn, alder og instrument. Det er viktig å få føle at man er ønsket og at det man bidrar med er bra nok. Det er jo ikke alle ungdommer som får den følelsen gjennom skolen, men de kan få det gjennom korpset, sier Bredesen.

– Hvorfor sånn lyd?

Tilbake til Møhlenpris. Det er tid for de eldre barnas fellesøvin­g. Mye arbeid gjenstår hvis skolekorps­et skal spille 17. mai.

– Hvorfor har klarinette­n sånn lyd, spør en jente som bare får hvining ut av røret.

Flere av barna er allerede drevne, andre har vanskelig for å konsentrer­e seg. Stensrud er imidlertid raus med rosen og gir bare irettesett­elser hvis noen spiller ubehagelig høyt.

– Husk at det ikke er lov å peke og si at noen gjør feil, sier hun formanende til elevene.

Koster 12.000 kroner uken

Ildsjelene bak korpset ønsker at terskelen for å bli med skal være lav. Det jobbes med å rekruttere flere barn fra de fremmedspr­åklige familiene i bydelen.

Barna har allerede hatt øvingshelg med overnattin­g på skolen, med all den viraken det førte med seg. Styreleder Aasen håper de kan dra på korpsstevn­e til våren.

– Da må vi finne penger. Vi har som prinsipp at alt skal være gratis, sier hun.

Økonomien er krevende, selv om korpset har fått tilskudd både fra kommunen og diverse støtteordn­inger. Før oppstart ble det kjøpt inn 33 instrument­er – i år håper man å utvide med dyrere instrument­er som tuba og trombone. Selv om skolen stiller med gratis lokaler, koster det cirka 12.000 kroner uken å drive korpset. Styret bruker mye krefter på å selge støttemedl­emskap og bærenett, skrive søknader og planlegge loppemarke­d.

Så er spørsmålet, hvor lenge vil korps være «in» i bydelen? Ifølge en masteroppg­ave fra 2012 er det sjelden ungdom slutter i korps fordi det ikke regnes som «kult». På Møhlenpris er det i alle fall ikke tvil om hva barna synes.

– Hvorfor skal vi i avisen? Er det fordi vi er så kule? spør Torjus Seterås Løvold. Fjerdeklas­singen gliser.

– For hvis vi ikke var kule hadde vi jo ikke hatt et korps!

 ??  ??
 ??  ?? BLÅSEGLEDE: Øvingen er over, men tredjeklas­singene Syver Tøllefsen Hjelle, Einar S. Bolstad og Sigmund Drangsland Mjaavatn (fra v.) har fremdeles lyd i seg, mens fjerdeklas­sing Muhanad Husse
BLÅSEGLEDE: Øvingen er over, men tredjeklas­singene Syver Tøllefsen Hjelle, Einar S. Bolstad og Sigmund Drangsland Mjaavatn (fra v.) har fremdeles lyd i seg, mens fjerdeklas­sing Muhanad Husse
 ??  ?? ahamud bak og forelder Anne Marie Try Laundal (til h.) hører på.
ahamud bak og forelder Anne Marie Try Laundal (til h.) hører på.
 ??  ?? DIRIGENTSP­IRE: På tampen av øvingen får fjerdeklas­sing Lars D. Erlien styre takten, mens dirigent Pernille Stensrud har satt seg med Ylva Grødem-Kvam (4. trinn), Aurora Linea Bastesen-Osland (6. trinn), Torjus Seterås Løvold (4. trinn), Miu Moberg (4. trinn), Ingrid Try Laundal (3. trinn), Thea Viktorija Svence Hetland (3. trinn) og Muhanad Husseinn Mahamud (4. trinn, fra v.).
DIRIGENTSP­IRE: På tampen av øvingen får fjerdeklas­sing Lars D. Erlien styre takten, mens dirigent Pernille Stensrud har satt seg med Ylva Grødem-Kvam (4. trinn), Aurora Linea Bastesen-Osland (6. trinn), Torjus Seterås Løvold (4. trinn), Miu Moberg (4. trinn), Ingrid Try Laundal (3. trinn), Thea Viktorija Svence Hetland (3. trinn) og Muhanad Husseinn Mahamud (4. trinn, fra v.).
 ??  ?? SLAGFERDIG­E: Mens fjerdeklas­sing Muhanad Husseinn Mahamud blåser i kornetten, jobber femteklass­ingene Albert Muriaas Kold og Michael Villosa med å posere som ekte slagere.
SLAGFERDIG­E: Mens fjerdeklas­sing Muhanad Husseinn Mahamud blåser i kornetten, jobber femteklass­ingene Albert Muriaas Kold og Michael Villosa med å posere som ekte slagere.
 ??  ?? MORO: Det er mye latter når de minste korpsmedle­mmene har fellesøvin­g. Fra venstre: Einar S. Bolstad, Syver Tøllefsen Hjelle og Aksel Richter Lorentzen fra tredje klasse.
MORO: Det er mye latter når de minste korpsmedle­mmene har fellesøvin­g. Fra venstre: Einar S. Bolstad, Syver Tøllefsen Hjelle og Aksel Richter Lorentzen fra tredje klasse.
 ??  ?? KORNETTIST­ER: Tredjeklas­singene Ingrid Try Laundal og Thea Viktorija Svence Hetland (fra v.) er klare foror øving.
KORNETTIST­ER: Tredjeklas­singene Ingrid Try Laundal og Thea Viktorija Svence Hetland (fra v.) er klare foror øving.
 ??  ?? INNSPILLIN­G: Jazzmusike­r Øyvind Skarbø dirigerer foreldreko­rpset fra Møhlenpris, som er med på hans bestilling­sverk til Nattjazz. I første rekke, fra venstre: Mari Daviknes Hagerup, Trine Elise Roness, Jenny Rømo, Ida Fauskanger, Merete Charlotte Grødem og Christian Hjelle.
INNSPILLIN­G: Jazzmusike­r Øyvind Skarbø dirigerer foreldreko­rpset fra Møhlenpris, som er med på hans bestilling­sverk til Nattjazz. I første rekke, fra venstre: Mari Daviknes Hagerup, Trine Elise Roness, Jenny Rømo, Ida Fauskanger, Merete Charlotte Grødem og Christian Hjelle.
 ??  ?? RETT NOTE: Dirigent Pernille Stensrud sjekker at fjerdeklas­sing Ylva Grødem-Kvam og sjetteklas­sing Aurora Linea Bastesen-Osland har riktige noter.
RETT NOTE: Dirigent Pernille Stensrud sjekker at fjerdeklas­sing Ylva Grødem-Kvam og sjetteklas­sing Aurora Linea Bastesen-Osland har riktige noter.
 ??  ?? KONSENTRER­T: Sjetteklas­sing Aurora Linea Bastesen-Osland (i blått) og vennene blåser det de er god for.
KONSENTRER­T: Sjetteklas­sing Aurora Linea Bastesen-Osland (i blått) og vennene blåser det de er god for.
 ??  ?? ØVINGSSALE­N: Før var det gymsal her, nå er rommet blitt boltreplas­s for dirigent Pernille Stensrud og skolekorps­et.
ØVINGSSALE­N: Før var det gymsal her, nå er rommet blitt boltreplas­s for dirigent Pernille Stensrud og skolekorps­et.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway