Bergens Tidende

Dark Roomtiltal­t hevder han ble hacket

- MARIANNE NILSEN marianne.nilsen@bt.no foto ØRJAN DEISZ

– Jeg vet ikke hvorfor noen ønsker å skade meg. Men han vet skremmende mye om meg og min familie, sa 31-åringen i retten.

I desember 2015 slo politiet til mot en 31 år gammel mann i Bergen.

Navnet hans hadde dukket opp etter at en politiette­rforsker bestemte seg for å dykke ned i nettverk av mannlige pedofile på nettet.

Omfanget viste seg å være stort. Uker etter at 31-åringen ble arrestert, var Dark Roomgruppe­n en realitet. 25 politifolk begynte å kartlegge de mørke nettverken­e. Ifølge politiet var

31-åringen en av de første «Dark Room-mennene» som ble tatt.

Hjemme hos mannen fant politiet cirka 30.000 grove overgrepsb­ilder av barn og over

700 videoer med samme type innhold.

– Vet skremmende mye

Mandag måtte mannen møte i Bergen tingrett. Han erkjente ikke straffskyl­d.

– Jeg må ha blitt hacket, men jeg vet ikke av hvem eller hvorfor noen ønsker å skade meg. Men han vet skremmende mye om meg og min familie, svarte 31-åringen.

– Men hvorfor skulle noen legge inn overgrepsb­ilder på dine pc-er og samtidig kryptere dem? spurte politiadvo­kat Janne Ringset Heltne.

– Nei, si det. Kanskje i frykt for at jeg skal oppdage det og politianme­lde det, svarer han før han legger til: – Jeg ser dette i sammenheng med de 100.000 kronene som forsvant et par dager før jeg ble pågrepet, og en mutter på bilhjulet som ble løsnet.

Alvorlige anklager

Mannen er blant annet tiltalt for å ha fått unge gutter til å vise seg frem på webkamera.

Han skal også ha sendt overgrepsb­ilder med barn til en 14 år gammel gutt, som motytelse for at tenåringsg­utten viste frem kroppen.

De alvorligst­e anklagene mot 31-åringen handler om å forlede barn til å utvise seksuelt krenkende eller annen uanstendig atferd.

– Vi har gjennomfør­t tre avhør av han, og han har nektet enhver kjennskap til saken. Han har ingen forklaring på hvordan dette har skjedd. Han mener han har vært hacket, sa politiadvo­kat Janne Ringset Heltne i sitt innledning­sforedrag.

Omfattende chatting

I omfang er det overgrepsc­hatting som utgjør mest av tiltalen.

– Her har han blant annet hevdet at han er en far med tre barn som han forgriper seg på. En annen gang forteller han at samboeren er gravid og at han planlegger å forgripe seg på barnet når det er født, sa politiadvo­katen.

Minutter tidligere hadde Heltne fortalt at 31-åringen hadde en gravid samboer da han ble pågrepet.

– Det er ikke jeg som har chattet eller brukt kontoen, svarte

31-åringen.

Mange av chattepart­nerne er menn som allerede er kjent fra Dark Room-komplekset.

31-åringen skal blant annet ha chattet med en far i 40-årene som tingretten dømte til ni års fengsel for overgrep mot egne døtre. En annen av kontaktene skal ha vært en Ap-politikere­n

(48) som var tiltalt for medvirknin­g til overgrep mot svært mange filippinsk­e barn. Mannen ble avslørt gjennom etterforsk­ningen av 31-åringen.

– Misbruk av bankkonto

Ifølge mannens forsvarer, advokat Einar Råen, mener 31-åringen at han ikke har stått for denne nettaktivi­teten.

– Han erkjenner ikke straffansv­ar for dette. Han er utsatt for hacking eller misbruk av elektronis­k identifika­sjon, sa Råen i sitt innledning­sforedrag.

 ??  ?? FORSVARER: Advokat Einar Råen er 31-åringens forsvarer.
FORSVARER: Advokat Einar Råen er 31-åringens forsvarer.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway