Bergens Tidende

Multiconsu­lt mener det er entreprenø­ren som har ansvaret

- ANDERS HAGA anders.haga@bt.no ADRIAN BRUDVIK

En ekstern rapport ga selskapet Multiconsu­lt hovedansva­ret for demningssk­andalen i Munkebotn. Nå retter Multiconsu­lt fingeren mot en annen aktør.

En rekke aktører var involvert i demningspr­osjektet ved Munkebotn som endte med at den midlertidi­ge demningen brast i fjor høst.

I tillegg til Donar AS, som utførte arbeidene, var selskapene Norconsult, Sweco og Multicon- sult hyrt inn av kommunen for å bistå prosjektet i ulike roller.

Den 22. august brast den midlertidi­ge demningen som var satt opp mens Donar jobbet med å restaurere den opprinneli­ge demningen.

Demningsbr­uddet førte til både en ekstern og intern gransking, og enda vet ikke kommunen hvordan de skal følge opp skandalen eller hvilke konsekvens­er den vil få.

Fikk kritikk

Selskapet som fikk sterkest kritikk i den eksterne granskings­rapporten fra Instanes AS var Multiconsu­lt.

I sin rapport viste Instanes AS til at de hadde gjennomgåt­t alle dokumenter og korrespond­anse i denne saken, og kunne ikke finne noe som tilsa at Multiconsu­lt hadde overført ansvaret for prosjekter­ingen til Donar.

– Vi finner heller ikke noen tegn på at Donar ikke bygget demningen slik den var prosjekter­t, sa Johanna L. Rongved fra Instanes til BT i desember.

Svarer kontant

Nå har Multiconsu­lt sendt sitt svar til kommunen. De avviser selv ansvaret for hendelsene som førte til at demningen brast, og peker i stedet på arbeiderne fra Donar som hovedansva­rlig.

«Det er klart at det er Donar AS som har ansvaret for komplett vannhåndte­ring i byggetiden i prosjekt Munkebotsv­atn», står det i brevet som advokat Knut Anders Sannes i Pacta Advokatfir­ma har sendt på vegne av Multiconsu­lt.

Selskapet mener det ikke var noe som tilsa at det skulle være fare for brudd på en demning og påfølgende fare for omgivelsen­e i dette prosjektet. De direkte årsakene til at dette skjedde mener de er Donars feil, skriver advokaten, og summerer opp:

Det var Donar som rev ned den opprinneli­ge steindemni­ngen midt i fellesferi­en, noe de mener var et kontraktsb­rudd.

Det var entreprenø­ren som bestemte seg for å bygge en midlertidi­g demning. Hadde ikke denne vært bygget, ville den ikke bristet.

Hadde de bygget en ny frontvegg på den nye demningen, før de rev den gamle eller bygget den midlertidi­ge, ville dette vært unngått.

Dersom Donar ikke hadde revet den opprinneli­ge steindemni­ngen, ville konsekvens­en av en brist i den midlertidi­ge demningen bare vært at Donars byggegrop ble fylt med vann, mener Multiconsu­lt. Uten en midlertidi­g demning ville dessuten vannet bare rent på vanlig vis.

«Etter den kontraktst­ridige nedrivinge­n av steindemni­ngen, var imidlertid omverdenen­s «skjold» mot vannmassen­e i fangdammen fjernet», skriver advokat Sannes.

Det store spørsmålet som ingen fremdeles har fått svar på er hvorfor den midlertidi­ge demningen i det hele tatt ble bygget.

«Det var ikke nødvendig å bygge en fangdam i dette prosjektet», skriver Multiconsu­lts advokat. Han viser til at den eksterne rapporten fra Instanes forklarer byggingen med at det var overskudd av masser i prosjektet, og at området de hadde til å sette bort massene var fullt.

«Dersom de hadde håndtert massene sine bedre, kunne dette vært unngått».

Kunne tappet

Multiconsu­lt mener også at den midlertidi­ge demningen som ble bygget kunne håndtert vannmengde­ne bedre, dersom man hadde tappet vannet i større grad i dagene før demningsbr­uddet.

Til tross for uoverensst­emmelsene ønsker Multiconsu­lt å fullføre demningspr­osjektet. Det understrek­er advokat Sannes i brevet til kommunen. De ser imidlertid ikke for seg at Donar skal fortsette med sin rolle.

«Donar AS mangelfull­e håndtering av sitt ansvar, kan tilsi at det er hensiktsme­ssig å endre på ansvarsfor­delingen, med mindre Donar AS kan vise til tiltak som er gjort eller vil bli gjort som kan overbevise kommunen om at eksisteren­de ansvarsfor­deling kan beholdes.

BT har vært i kontakt med administre­rende direktør i Donar, Alen Begic. Han har ikke lest tilsvaret fra Multiconsu­lt, og ønsker derfor ikke å kommentere saken. Heller ikke Bergen kommune har kommentert brevet foreløpig.

 ?? ARKIVFOTO: NIKITA SOLENOV ?? STORE VANNMENGDE­R: Vannet flommet nedover i retning Eidsvåg da demningen brast i fjor høst.
ARKIVFOTO: NIKITA SOLENOV STORE VANNMENGDE­R: Vannet flommet nedover i retning Eidsvåg da demningen brast i fjor høst.
 ?? ARKIVFOTO: ALICE BRATSHAUG ?? LAGET RAPPORTEN: Johanna L. Rongved og Arne Instanes fra rådgivning­sselskapet Instanes AS har laget rapporten om demningsbr­uddet, sammen med Fjóla Gudrun Sigtryggsd­óttir og Oddbjørn Bruland ved NTNU.
ARKIVFOTO: ALICE BRATSHAUG LAGET RAPPORTEN: Johanna L. Rongved og Arne Instanes fra rådgivning­sselskapet Instanes AS har laget rapporten om demningsbr­uddet, sammen med Fjóla Gudrun Sigtryggsd­óttir og Oddbjørn Bruland ved NTNU.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway