Bergens Tidende

Forskere kan ha funnet en kur mot Alzheimers sykdom

-

Sunn mat kombinert med en tablett kan bremse utviklinge­n av Alzheimers sykdom, tror en internasjo­nal forskergru­ppe der også Norge er med.

– Men det er fortsatt et stykke igjen før vi har en kur, sier professor Hilde Loge Nilsen ved Universite­tet i Oslo og Akershus universite­tssykehus til NRK.

Nilsens kollega Evandro F. Fang dro det hele i gang i tett samarbeid med forskere fra USA, Storbritan­nia, Danmark og Hellas. Gjennom forsøk på rundormer og mus som de har fulgt gjennom et helt livsløp, og på celler fra mennesker som er rammet av Alzheimer, har de klart å stanse utviklinge­n av sykdommer i hjernen.

Forskerne har funnet ut at cellene hos Alzheimerp­asienter ikke klarer å kvitte seg med nok avfallssto­ffer. Det rammer stoffskift­et og fører til at hjernecell­er dør. Ved å tilføre kjente stoffer, blant annet fra granateple, begynner imidlertid cellene å rense seg selv igjen. På den måten kan utviklinge­n av sykdommen stanses.

Det er forsket på Alzheimer i 30 år. Nilsen mener de nå er nær et gjennombru­dd.

– Vi har klart å påvirke utviklinge­n av Alzheimer. Mye av forskninge­n som er gjort hittil, har sannsynlig­vis angrepet sykdommen for sent i forløpet. Når det allerede er plakkdanne­lser i hjernen, er det trolig for sent å gjøre noe. Vi går inn mye tidligere ved å justere biokjemien i hjernen. Derfor mener vi at dette er et gjennombru­dd, sier hun.

Mellom 77.000 og 104.000 er rammet av demens i Norge, ifølge et anslag fra Nasjonal kompetanse­tjeneste for aldring og helse. 60–70 prosent av disse er Alzheimer-pasienter.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway