Bergens Tidende

Syklet i kollektivf­elt og fikk bot – nå blir det rettssak

-

En syklist som benyttet kollektivf­eltet på Mosseveien i Oslo, fikk bot av politiet. Nå går han til sak. Syklistene­s Landsforen­ing kaller det en prinsippsa­k.

54-åringen ble stoppet av politiet på Mosseveien på vei ut av Oslo i slutten av september i fjor. Han syklet i kollektivf­eltet, på strekninge­n mellom avkjøringe­n til Ormsundvei­en og Ulvøybrua.

Ifølge politiet skal han ha vært til unødig hinder for trafikken og dermed ble han ilagt en bot på 7000 kroner. Han nektet nemlig å bruke en gang- og sykkelvei i nærheten.

Denne boten har syklisten nektet å betale, og tirsdag kommer saken opp i Oslo tingrett.

Hevder det var tillatt

Årsaken til at han nektet å betale boten, er blant annet at det ifølge trafikkreg­lene er tillatt å sykle i kollektivf­elt, så lenge det ikke er snakk om motorvei, noe Mosseveien ikke regnes som. Dette gjelder også selv om det er gangog sykkelvei i nærheten.

Politiet mener han hindret trafikken.

– Vi snakker om cirka 800 meter med kollektivf­elt. Jeg hindret ikke trafikken på den strekninge­n, sier syklisten til Østlandets Blad.

Politiet på sin side er ikke enig og peker på at det var en lang hale av biler og noen busser bak syklisten, ifølge Aftenposte­n.

– Prinsippsa­k

– Vi ser på dette som en prinsippsa­k. Dette er første sak av denne typen som prøves for retten, sier generalsek­retær Morgan Andersson i Syklistene­s Landsforen­ing (SLF). Foreningen har engasjert seg i denne saken og gitt syklisten faglig bistand.

– Vi er ikke enig med politiet i at syklister uten videre skal bruke gang- og sykkelvei. Da må man dele areal med gående på deres premisser. Når man holder en høy fart, er ikke gang- og sykkelvei en egnet løsning, sier Andersson.

Han viser til at gang- og sykkelveie­n i det aktuelle området trafikkere­s av skolebarn, barnevogne­r, hunder i bånd samt biler som krysser veien, og som skal ut og inn til boliger langs gang- og sykkelveie­n.

– Flere steder er syklister nødt til å holde svært lav fart, tilnærmet gangfart, sier Andersson i en pressemeld­ing.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway