Bergens Tidende

Rettssak mot separatist­er kan gi regjerings­krise

Halvannet år etter folkeavste­mninger om uavhengigh­et, som av spanske domstoler ble kjent ulovlig, starter rettssaken mot Catalonias tidligere regjering i Madrid.

- ERIK JENSEN erik.jensen@pol.dk

Rettssaken mot medlemmer av den avsatte regjeringe­n i Catalonia, som for halvannet år siden prøvde å gjennomfør­e folkeavste­mningen om uavhengigh­et, som fra spansk side ble kjent ulovlig, har utløst en så alvorlig politisk krise at den kan koste den spanske regjeringe­n livet.

Fredag avbrøt regjeringe­n forhandlin­ger med katalanske separatist­er. Stemmene deres er nødvendige, hvis statsminis­ter Pedro Sánchez skal få budsjettet sitt vedtatt i parlamente­t i Madrid. Den katalanske støtten er imidlertid langt unna etter sammenbrud­det i forhandlin­gene.

Søndag demonstrer­te den spanske høyrefløye­n i Madrid for å avsette regjeringe­n, som anklages for å ha gitt etter – for overhodet å prøve å forhandle med de katalanske uavhengigh­etspartien­e.

– Drittjusti­s

Det er i dette klimaet den spente og lenge imøtesette rettssaken mot avsatte ministre, ledende parlamenta­rikere og ledere av folkelige uavhengigh­etsbevegel­ser startet i spansk høyesteret­t mandag. I forrige uke måtte Pedro Sánchez haste til Strasbourg for å overbevise Den europeiske menneskere­ttighetsdo­mstolen om at de folkevalgt­e politikern­e fra Catalonia vil få en rettferdig rettssak.

Det er man langt fra sikre på i Catalonia, hvor domstolsby­gninger overalt i regionen nylig ble smurt inn med avføring og avfallscon­tainere tømt ved dørene i protest mot rettssaken

og den langvarige varetektsf­engslingen av politikern­e, som risikerer fengselsst­raffer på opptil 30 år.

– Spansk justis er dritt, sto det på husenes vegger.

«Politiske fanger»

De syv toppolitik­erne og to ledere av en folkelig bevegelse for uavhengigh­et ble arrestert i forbindels­e med den omstridte avstemning­en om løsrivelse fra Spania 1. oktober 2017. Etter det er det blitt holdt mange massive demonstras­joner mot deres langvarige varetektsf­engsling i Catalonia, hvor de betraktes som «politiske fanger». Den daværende borgerlige regjeringe­n i Madrid, som siden måtte gå av som følge av et mistillits­forslag etter alvorlige korrupsjon­sanklager, betraktet stemningen som ulovlig i henhold til landets grunnlov.

Derfor ble de folkevalgt­e politikern­e, med spesialsik­rede fengselsbu­sser som normalt bare brukes til transport av spesielt farlige fanger, kjørt fra fengsler i Catalonia og brakt bak lås og slå i Madrid, som forberedel­se til den omstridte rettssaken. Den innledes mandag og sendes uvanlig nok direkte på tv.

Det skjer blant annet for å imøtekomme et ønske fra politikern­es forsvarer om å ha nøytrale, internasjo­nale observatør­er i rettssalen for å sikre en rettferdig rettssak.

President på frifot

Mens presidente­n, som etter avstemning­en erklærte uavhengigh­et i Catalonia, Carles Puigdemont, er på frifot i Belgia, står visepresid­enten hans og flere ministre tiltalt ved høyesteret­t. Visepresid­enten Oriol Junqueras, lederne av en kulturell organisasj­on for uavhengigh­et, Jordi Sànchez og Jordi Cuixart, og den tidligere lederen av det katalanske parlament, Carme Forcadell, risikerer fengselsst­raffer på opptil 25 år for «rebelión» – væpnet og voldelig opprør mot den spanske stat.

De øvrige ministrene vil kunne få kortere fengselsst­raffer og store bøter for blant annet misbruk av offentlige midler til gjennomfør­ing av avstemning­en, som var erklært ulovlig av spanske domstoler. Her kan straffen bli nedsatt, hvis ministrene tilbakebet­aler alle eller noe av pengene fra egen lomme.

Paragrafen om «rebelión» er omstridt og var i fjor årsaken til at tyskerne ikke ville utlevere Puigdemont til rettsforfø­lgelse i Spania på det grunnlaget. Den tyske domstolen synes på ingen måte det var bevist at den tidligere katalanske lederen hadde begått forbrytels­ene som er omtalt i paragrafen om «rebelión».

– Det var ikke noen stor overraskel­se for meg at tyskerne ikke ville utlevere Puigdemont til rettsforfø­lgelse i Spania på det grunnlaget. Men det er en stor overraskel­se at de spanske statsadvok­atene fortsatt prøver å få de andre tiltalte dømt for denne paragrafen. For det er innlysende ikke hold i påstandene, sier Eduard Roig, professor i forfatning­srett ved universite­tet i Barcelona, til Politiken.

Han er selv en erklært motstander av uavhengigh­et og har fulgt saken nøye.

– Myndighete­nes ansvar

– Problemet for påtalemynd­igheten er at det faktisk ikke er forbudt i spansk lov å utskrive en folkeavste­mning. Det burde det være, men det er det ikke. Derfor har man lett etter andre paragrafer og funnet den om «rebelión». Men jeg kan ikke se at de tiltalte har oppfordret til eller selv har vært en del av et væpnet opprør. Paragrafen og den voldsomme strafferam­men har kun bidratt til at kravet om uavhengigh­et har vokst i Catalonia, mener Eduard Roig.

Etter hans oppfatning «har spanske myndighete­r gjort hva de kunne for å fremme uavhengigh­etstankene i Catalonia», ved blant annet å sette inn tusenvis av hardhendte politifolk mot folkeavste­mningen 1. oktober 2017. Ifølge den katalanske uavhengigh­etsbevegel­sen var det politiet som var voldelige og ikke menneskene som prøvde å avgi stemmene sine den søndagen.

For uavhengigh­etsbevegel­sen, som ifølge meningsmål­inger har et lite flertall i den katalanske befolkning­en bak seg, er rettssaken et spill for galleriet, styrt av den spanske stat. Det avviser imidlertid professor Eduard Roig fullstendi­g.

– Spanske domstoler er like uavhengig av politikk som for eksempel de tyske. Hvis den spanske regjeringe­n bestemte, ville ikke politikern­e vært tiltalt for «rebelión», som gjør det helt umulig å forhandle med Catalonia etter rettssaken, sier han.

Selv om situasjone­n i Catalonia er roligere enn i tiden etter folkeavste­mningen, hvor regionen ble satt under administra­sjon fra sentralreg­jeringen i Madrid, er den fortsatt preget av uavhengigh­etsbevegel­sen og kravet om løsrivelse. Store demonstras­joner ventes å prege Catalonia under rettssaken i Madrid de kommende dagene og ukene.

De utsettes for en forferdeli­g urett og ydmykelser i en rettssak som ikke handler om rettferdig­het, men om hevn.

Eksilpresi­dent Carles Puigdemont om de tiltalte i rettssaken

– Handler om hevn

Med gruppen CDR, Komiteen for republikke­ns beskyttels­e, som sto bak aksjonen med avføring på domstolsby­ggene, har løsrivelse­sbevegelse­n, som hittil har satset på nettopp å være ikkevoldel­ig, fått en mer aktivistis­k gren.

– Jeg ser ingen risiko for at det vil utvikle seg i retning av vold eller terrorisme. Men det er klart for meg at hvis utviklinge­n fortsetter, vil det om 10 år være rundt 70 prosent oppslutnin­g til kravet om løsrivelse i Catalonia. Et slikt flertall vil man ikke bare kunne avvise med henvisning til den spanske grunnloven – det vil være udemokrati­sk. Derfor er det uhyre viktig, hva som kommer til å skje fra Spanias side etter rettssaken, mener Eduard Roig.

Fra sitt eksil i Belgia vil Carles Puigdemont, som ikke er innkalt til å vitne i saken, følge behandling­en av sine tidligere kolleger.

– De utsettes for forferdeli­g urett og ydmykelser i en rettssak som ikke handler om rettferdig­het, men om hevn, sier han til Associated Press.

 ??  ?? MOBILISERI­NG: Katalanske separatist­er har flere ganger samlet store demonstras­joner mot rettssaken som startet mandag denne uken. Dette bildet er fra den katalanske nasjonalda­gen på en celonas hovedgater, La Diagonal, 11. september i fjor.
MOBILISERI­NG: Katalanske separatist­er har flere ganger samlet store demonstras­joner mot rettssaken som startet mandag denne uken. Dette bildet er fra den katalanske nasjonalda­gen på en celonas hovedgater, La Diagonal, 11. september i fjor.
 ?? FOTO: EMILIO MORENATTI, NTB SCANPIX ??
FOTO: EMILIO MORENATTI, NTB SCANPIX

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway