Bergens Tidende

– Pedersen vil kunne dominere de neste årene

- MAGNUS WIKAN magnus.wikan@bt.no

Sverre Lunde Pedersen har alltid vaert i skyggen av Sven Kramer. Helt frem til nå.

Å bli verdensmes­ter er en opplevelse de faerreste forunt. Bare et knippe utøvere i hver idrett blir jo så god at de kan kalle seg verdens beste.

I den greinen og de underdisip­linene Sverre Lunde Pedersen har valgt å satse på, har dette knippet vaert saerdeles lite – i alle fall så lenge osingen har vaert senior.

For da har én mann vaert totalt dominerend­e, både allround og på 5000 meter:

Sven Kramer.

Suverene Kramer

Bergens Tidende har sammenlikn­et resultaten­e til nederlende­ren og Sverre Lunde Pedersen i allround-EM og -VM, 5000 meter i enkeltdist­anse-VM og 5000 meter i OL fra 2012 til i dag. Og de forteller det meste.

Frem til allround-VM i 2018 vant Sven Kramer alt han stilte opp i – 17 gull fordelt på 17 mesterskap. I samme periode tok Fana-løperen fire medaljer og seks fjerdeplas­ser.

Men i allround-VM i Amsterdam på tampen av forrige vinter skjedde det noe. For første gang i karrieren Pedersen tok innersving­en på skøytefeno­menet fra Heerenveen. Han slo ham, både på 5000 meter og sammenlagt. Hadde det ikke vaert for det berømte fallet på avslutning­sdistansen, hadde han tatt sitt første gull som senior.

Kramer var endelig slått, men Pedersen også. Selv med en ny mester fra Nederland, var nordmannen en toer.

– Men i det mesterskap­et så han at det var mulig. Kramer kunne slås. Og det ga ham ny tro på seg selv, sier tidligere landslagss­jef Sondre Skarli.

Evige toere

Idrettshis­torien er full av evige toere. Kristin Størmer Steira vant f.eks. aldri et individuel­t mesterskap­sgull i langrenn. Og akkurat den marsdagen i Amsterdam, da Pedersen lå på isen med hetten på skakke, så han ut som et nytt eksempel.

Men elleve måneder seinere, på rekordisen i tyske Inzell, skulle det omsider bli hans tur. 6.07,16 på 5000 meter. Ny personlig rekord. Ny banerekord. Hans første gullmedalj­e i et internasjo­nalt seniormest­erskap.

Sven Kramer ble «bare» nummer tre.

– Vi har alltid visst at Sven Kramer er et menneske. Alle mennesker er mulig å slå, spørsmålet er bare når og hvordan de slås, sier Skarli, og fortsetter:

– Sverre slo ham med å gå raskere enn Sven noen gang har gjort. Dette kan bli starten på en ny aera.

Tror på Pedersen-dominans

Skarli påpeker at det vil vaere urettferdi­g overfor Pedersen å forvente at han skal dominere sporten slik Kramer har gjort. Men dersom osingen holder seg frisk, skadefri og toppmotive­rt, tror den tidligere landslagst­reneren at han kan vinne mye i årene som kommer.

– Og da kan ha bli fryktet og få den respekten de andre utøverne har hatt for Sven Kramer de siste årene. Den kan han bruke til sin fordel, sier Skarli. – Hvordan?

– Han vil bli ekstremt trygg på det han holder å med, mens konkurrent­ene vil bli usikre. Jeg

7. plass

8. plass

17. plass

4. plass

4. plass

7. plass

4. plass

4. plass

5. plass

5. plass Bronse

11. plass Sto over Sølv Bronse

4. plass

4. plass

6. plass Bronse Sølv Bronse Gull vet ikke hva Sven tenker nå, men jeg regner med at han er veldig frustrert. Han ble jo ikke bare slått, han ble slått av en utøver som går bedre enn han noen gang har gjort. Sverre er blitt en å frykte, sier sørlending­en.

Det samme mener NRKs skøyteeksp­ert Even Wetten.

– Sverre var best allerede i fjor, men da vant han ingen gull. Nå er han på sitt beste bedre enn Kramer, og er blitt favoritt til å vinne VM allround. Dersom han holder seg skadefri og motivert, vil han kunne dominere skøytespor­ten de neste årene, sier den tidligere verdensmes­teren, og legger til:

– Verdensrek­orden på 5000 meter er innen rekkevidde.

 ?? FOTO: MATTHIAS SCHRADER, AP ?? Pedersen UVANT POSISJON: Sven Kramer har ikke vaert vant med å se Sverre Lunde Pedersen på toppen av pallen.
FOTO: MATTHIAS SCHRADER, AP Pedersen UVANT POSISJON: Sven Kramer har ikke vaert vant med å se Sverre Lunde Pedersen på toppen av pallen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway