Bergens Tidende

Vi må ikke glemme fergene

- TORILL OTTERSKRED

SV-medlem og Austevoll-beboer med ferge

VI LEVER I ET LANGSTRAKT LAND delt opp av fjorder og øyer. Det gjør at vi må tenke annerledes, noe våre forfedre har gjort i tusenvis av år. Hvis vi leser enkelte toppledere sine uttalelser, skulle vi tro at næringsliv­et går til grunne om vi ikke fjerner fergene og bygger gigantbroe­r i stedet. Men for hva? Å spare omtrent 35 minutter mellom Stavanger og Bergen?

Norge er en del av verden, og selv den mest innbitte klimaforne­kter kan ikke lukke øynene for at alle klokker varsler tikk-takk mot de største og mest ødeleggend­e klimakrise­r. Hvorfor da dette jaget mot ytterliger­e bil- og tungtransp­ort?

VI MÅ IKKE GLEMME fergene. Nå blir stadig flere ferger elektriske, og bruker vi en liten del av alt som er satt av til broer, vil vi kunne øke hyppighete­n. Det vil trolig ikke koste i nærheten av hva disse fergefrie prosjekten­e koster.

Ferger har også en sosial funksjon. De gir stressede bilister hviletid og mulighet for en kopp kaffe. Kanskje treffer man noen kjente, eller kanskje blir andre fergepassa­sjerer nye kjente. Litt sosial tid er ikke å kimse av i disse fortfort-tider.

LA OSS INNSE AT Norge er rik på kvaliteter, har en utfordrend­e topografi som også er vår glede. Vi går ikke til grunne som næringsliv om vi bruker litt ekstra tid fra A til B. Da ville det i så fall vært dårlig stelt med fremsynte næringsliv­sledere og gründere.

Slik jeg ser det, oppnår vi en stor miljøgevin­st ved å satse ytterliger­e på batteridre­vet båttrafikk. På denne måten kan vi også forbedre kollektivt­ransporten i distrikten­e. Vinn-vinn må dette kalles!

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway