Bergens Tidende

Tvang kan misbrukes

- CHRISTINE LINGJÆRDE

Styreleder, LPP Bergen

skriver vernepleie­r Lars Haukeland at han «er ingen torturist», og at tvang ikke er en måte å straffe pasientene. Det har han helt rett i, men det innebærer at helseperso­nell bruker faglig riktig tvang, og bruker makten sin på en etisk måte. Haukeland skriver at tvang «av og til» er nødvendig i psykiatrie­n. Her tar Haukeland utgangspun­kt i en alminnelig misoppfatn­ing av hva tvang er.

Det er ikke tvang i seg selv som gjør at Norge fortsatt står på FNs torturkomm­isjonslist­e, men overbruk, misbruk og feil bruk av tvang. Riktig bruk av tvang er ikke nødvendig «av og til», riktig bruk av tvang er alltid nødvendig når pasienten utgjør en fare for seg selv eller andre.

VIDERE BESKRIVER HAUKELAND hvor regulert bruk av tvang er, hvor godt erfarne pleiere er og i hvilken grad alle er klare over sin rolle og reglemente­t. Ja, bruk av tvang er strengt regulert, nettopp for å unngå misbruk og feil bruk. I situasjone­r hvor mennesker har makt over andre mennesker er det dessverre alltid en risiko for at makten misbrukes. Derfor er riktig bruk av tvang strengt regulert og personalet under konstant trening og kontroll.

En stor utfordring for psykiatrie­n er feil bruk og overbruk av tvang som skjer «under radaren», og ofte uten vitner. Det er vanskelig å avsløre ved alminnelig­e anmeldte kontroller eller gjennom klagene. Min oppfatning er at misbruk, spesielt hvis det er utført av en person med mye makt, ikke påklages av pasientene eller pårørende, i frykt for represalie­r. Viktige varslingss­ignaler som kan vise til misbruk, er for eksempel høy forekomst av selvskadin­g eller selvmordsf­orsøk.

DET ER MISBRUK AV TVANG som beskrives med jevne mellomrom i mediene, ikke riktig bruk av tvang. Så lenge misbruk fortsetter, vil det føre til reaksjoner og kritikk. Et samfunn basert på medmennesk­elige verdier kan ikke akseptere det uakseptabl­e. Om det er på et sykehus, et aldershjem eller i et fengsel.

Det er godt at mediene engasjerer seg. Media er siste instans når misbruk fortsetter, til og med etter at Helsedepar­tementet i 2016 sendte streng beskjed til alle institusjo­nene om at ufaglig og feil bruk av tvang skal opphøre.

ALLE I HELE HELSEAPPAR­ATET har et ansvar for at maktmisbru­k og feil bruk av tvang opphører. Ledere må forsikre seg om at departemen­tets krav implemente­res, og at seksjonsle­dere informerer videre. Deretter har hver pleier ansvar for å melde om avvik og være bevisst på egne holdninger.

Takket være medias gode oppfølging vet vi godt hva misbruk av makt og tvang går ut på, og vi håper at de snart opphører for godt.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway