Bergens Tidende

Send «JA» til 2222. Eller?

Valgene vi tar på mobilen, er gjerne lite gjennomten­kte, men kan koste oss dyrt.

- THALE CECILIA GAUTIER GJERDSBAKK

Saksbehand­ler, Jussformid­lingen

«JA, DET HØRTES UT som et godt tilbud», tenkte han og sendte «JA» til 2222. En uke seinere lå en ny mobil i posten. Han angret og sendte den tilbake. Da kom en regning på over 3500 kroner, for mobilabonn­ementet hadde han likevel bundet seg til.

Alle inngår avtaler hver eneste dag. Hver gang vi trekker bankkortet, aksepterer bruken av «cookies», eller huker av for «terms and conditions» uten å ha lest dem. Avtaler er ikke lenger dokumenter som signeres med fyllepenn. Digitalise­ring har ført til at avtaler inngås på nett og over mobil, både til glede og frustrasjo­n.

I Norge kan man i utgangspun­ktet avtale det man vil. Du er bundet til en avtale når du har akseptert et tilbud, og det kreves verken skriftligh­et eller et signert dokument. Takker du ja og aksepterer et tilbud som tikker inn i meldingsin­nboksen din, er du i utgangspun­ktet rettslig bundet av det.

MOBILEN FØLES SOM EN UFORPLIKTE­NDE arena der vi spiller Candy Crush, sveiper til høyre og venstre, og tar bilder med hundefilte­r. Vi lever oss inn i spillverde­n og sosiale medier, og glemmer forpliktel­sene våre i den «ekte» verden. Valgene vi tar på mobilen, er gjerne lite gjennomten­kte, men kan binde oss juridisk. Stadig flere selskaper bruker SMS for å nå ut til kunder. Dersom vi får tilbud på en uformell arena, kan en aksept kjennes uforplikte­nde. Enten det er en melding til selgeren på finn.no med ønske om å kjøpe kaffeborde­t i teak, eller du svarer ja på en gratis prøvemåned med kaffekapsl­er. Det kjennes ikke juridisk gravalvorl­ig, men det blir det når regningen kommer i posten.

DE FÆRRESTE LESER avtalevilk­årene som står med liten skrift. Når selskaper sender ut SMS-tilbud, er avtalevilk­årene for mye å inkludere i meldingen. Dersom du er en av få som trykker deg inn på linken i meldingen, hjelper det lite når dokumentet er så proppfullt av opplysning­er at du ikke finner de viktigste vilkårene. Næringsdri­vende informerer for dårlig om kjøpsvilkå­rene, og det går ut over forbru- Mangelfull­e opplysning­er fra selskapene gjør det vanskelig for forbrukere å vite hvilke rettighete­r og forpliktel­ser de har,

skriver innsender. kerens evne til å ivareta egne interesser. Mangelfull­e opplysning­er fra selskapene, kombinert med manglende kunnskap om avtalerett­slig binding, gjør det vanskelig for forbrukere å vite hvilke rettighete­r og forpliktel­ser de har. Og når en avtale først er inngått, så er den vanskelig å komme seg ut av. Så hva kan vi egentlig gjøre?

JUSSFORMID­LINGEN MOTTAR daglig henvendels­er fra folk som ønsker seg ut av en avtale. Særlig gjelder dette saker der forbrukere er den svake part mot en næringsdri­vende. SMS oppleves som en useriøs arena der forbrukere er spesielt sårbare. Lovverket legger i stor grad opp til å beskytte forbrukere som den svake part. Likevel opplever vi at dagens lovverk ikke gir tilstrekke­lig vern.

Vi ønsker derfor en endring for selskaper som benytter SMS for å nå ut til forbrukere. I SMS-ene må det enkelt og tydelig opplyses om hvilke konsekvens­er en aksept vil ha for forbrukere­n. Vi mener det vil kunne bidra til å beskytte forbrukern­e mot dyre og ubehagelig­e overraskel­ser, mens noen gnir seg i hendene fordi du i farten sendte «JA» til 2222.

 ?? ARKIVFOTO: ELIAS DAHLEN ?? l om det du lurer på, og lytt til svaret, oppfordrer Trond Albert Skjelbred.
ARKIVFOTO: ELIAS DAHLEN l om det du lurer på, og lytt til svaret, oppfordrer Trond Albert Skjelbred.
 ?? ILLUSTRASJ­ON: SCANPIX ?? VANSKELIG:
ILLUSTRASJ­ON: SCANPIX VANSKELIG:

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway