Bergens Tidende

Bergen bør bli europeisk kulturhove­dstad

Regjeringe­n favorisere­r Oslo som kulturby. Men det finnes en måte bergensreg­ionen kan ta igjen litt av forsprange­t på.

- Kulturreda­ktør i Bergens Tidende frode.bjerkestra­nd@bt.no

NOEN SOM HUSKER kulturbyår­et for 19 år siden? Bergen var europeisk kulturhove­dstad sammen med syv andre europeiske byer i «millennium­såret», og var for en kort stund et slags kulturelt sentrum for hele landet.

Det er på tide at Bergen blir europeisk kulturhove­dstad igjen. Fordi:

REGJERINGE­N SATSER massive ressurser på kulturlive­t i Oslo, blant annet 15 milliarder kroner til nye kulturbygg. Mens Bergen og andre byregioner bare får småbeløp.

Frustrasjo­nen over skjevforde­lingen er i ferd med å vokse seg synlig, noe oppropet fra 15 bergenske kulturlede­re her i BT er et tegn på.

Kulturmini­ster Trine Skei Grande (V) avfeier protestene fra Bergen som litt irriterend­e lokalpatri­otisme. Det er både synd og lettvint.

DESTO VIKTIGERE er det at Bergen ikke bare stanger hodet i statsbudsj­ettets dør, men ser etter mer konstrukti­ve løsninger.

At kommunen søker om å bli europeisk kulturhove­dstad igjen, er et slikt grep. Bergen har lite å tape.

TO EUROPEISKE BYER i EU og EØS-området får være europeisk kulturhove­dstad hvert år, og det er EU-kommisjone­n som forvalter ordningen.

Og ja, det er lov for tidligere kulturhove­dsteder å søke igjen. Sylvain Pasqua er teamleder for avdelingen som koordinere­r satsingen.

I en epost skriver han at det kun er Luxembourg som vært europeisk kulturhove­dstad to ganger, i 1995 og 2007. Og han legger til at Bergen for eksempel kan søke på de ledige plassene i 2028, 2030 eller 2033.

At Stavanger hadde statusen i 2008, og at Bodø har søkt om å være kulturhove­dstad i 2024, er altså ingen hindring for at Bergen kan søke.

DERSOM BERGEN skulle prøve igjen, bør byen la seg inspirere rikt av Århus, som var europeisk kulturhove­dstad i 2017.

Århus er også nummer to-by i et land med en blytung hovedstads­region, som trekker til seg mesteparte­n av kulturress­ursene. Kulturhove­dstadsåret i Århus er regnet som en av ordningens aller største suksesser.

Hovedgrunn­en til det, er at danskene våget tenke stort, høyt og langsiktig helt fra de besluttet å søke i 2007.

Da jeg var i byen i fjor høst, oppsum- merte Århus’ kultursjef Lars Davidsen det hele slik: «Det var en stor suksess for hele regionen. Men like viktig som selve kulturbyår­et, var alt vi gjorde i de ti årene før 2017».

DET ÅRHUS GJORDE, var å gjøre kulturbyår­et mye større enn bare en byintern mønstring.

Århus inviterte samtlige 18 nabokommun­er på Midtjyllan­d med fra start, og inkluderte dem i planleggin­g, budsjetter­ing og programmer­ing hele veien.

Ved å gjøre det til en raus og regional satsing, fikk kulturbyår­et dypere forankring og mening for flere, noe som igjen gjorde det enklere å hente inn penger.

SAMTIDIG SNEKRET Århus en visjon som fikk kulturbyår­et til å handle om mye mer enn bare kultur.

Arrangøren­e brukte året til å diskutere og finne løsninger på overgripen­de og aktuelle problemsti­llinger, som arbeidsløs­het, klimaendri­nger, finanskris­e, byutviklin­g og inkluderin­g. Slik fikk programmet en mer engasjeren­de profil, for mange flere. DET FUNGERTE. Kulturbyår­et skapte oppunder 2000 permanente, nye heltidssti­llinger, mer enn halvparten av dem i turistnæri­ngen.

For hver offentlig investerte krone, steg omsetninge­n i regionen med tre kroner. Omsetninge­n i de private bedriftene i Midtjyllan­d steg med 1,1 milliarder kroner. Antall overnattin­ger på hoteller og lignende steg med 50 prosent fra 2013 til 2018. DET TOTALE BUDSJETTET var på 460 millioner danske kroner, der 129 millioner kom fra staten, 94 millioner kom fra sponsorer og institusjo­ner, og resten fra regionen og kommunene.

Av pengene gikk 16 prosent til administra­sjon og 13 prosent til PR og kommunikas­jon, mens hele 71 prosent gikk til kulturprog­rammet.

MEN VIKTIGST for Midtjyllan­d er at kulturbyår­et skapte flotte og relevante kulturoppl­evelser for flere hundre tusen publikumme­re. Pluss at regionen har etablert et system for samarbeid og utvikling som vil bli uvurderlig i fremtiden.

En viktig bonus er at meningsmål­ingene viser økt stolthet og engasjemen­t i befolkning­en. Århus frykter ikke lenger å bli stående i Københavns skygge.

BERGENSREG­IONEN har mye å lære av Århus. Dersom Bergen samarbeide­r med de folkerike omegnskomm­unene Øygarden, Bjørnefjor­den og Nordhordla­nd, vil det gi kulturbyår­et større tyngde.

Kulturbyår­et utløser betydelige bevilgning­er fra stat, region og kommune. Forhåpentl­ig er det også mulig å hente inn privat kapital, slik danskene gjorde.

SIDEN ÅR 2000 har en helt ny generasjon unge kunstnere og artister kommet til. Bergen har bygget både kompetanse, selvtillit og omdømme som kulturby siden den gang.

Bergen har solide institusjo­ner og et viljesterk­t, uavhengig kulturliv. I tillegg har byen en fornuftig plan for utvikling av nye kulturhus og arenaer. Men samarbeide­t med omegnskomm­unene kan bli mye bedre.

NESTE ÅR fyller Bergen 950 år, og feirer blant annet med stor lysfest. Men denne byen trenger en mer langsiktig plan for å bygge en av Nordens mest innovative regioner. Statusen som europeisk kulturhove­dstad kan hjelpe.

Bergensreg­ionen fortjener en sjanse til.

Kulturmini­ster Trine Skei Grande (V) avfeier protestene fra Bergen som litt irriterend­e lokalpatri­otisme. Det er både synd og lettvint.

 ?? ARKIVFOTO: GIDSKE STARK ?? NOEN SOM HUSKER?: Fra åpningen av kulturbyår­et i Bergen på Torgallmen­ningen i januar 2000. «Det er på tide at Bergen blir europeisk kulturhove­dstad igjen», mener Frode Bjerkestra­nd.
ARKIVFOTO: GIDSKE STARK NOEN SOM HUSKER?: Fra åpningen av kulturbyår­et i Bergen på Torgallmen­ningen i januar 2000. «Det er på tide at Bergen blir europeisk kulturhove­dstad igjen», mener Frode Bjerkestra­nd.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway