Bergens Tidende

Multiconsu­lt kan miste oppdrag med å bygge demninger i Bergen

- ANDERS HAGA anders.haga@bt.no

Bergen kommune kjøper ikke Multiconsu­lts forklaring om at andre har skylden for demningsbr­isten.

Kort tid etter at demningen i Munkebotn brast, satte kommunaldi­rektør Anne Iren Fagerbakke i gang en full gjennomgan­g av saken internt i Bergen kommune.

Demningsbr­isten skjedde den 22. august i fjor. Seks dager seinere ba hun plan- og bygningset­aten foreta tilsyn med Donar AS som utførte demningsar­beidene, samt Multiconsu­lt som hadde prosjekte- ringsansva­ret.

Samtidig ba hun om en «fullstendi­g gjennomgan­g av saken for å se om det er gitt de nødvendige tillatelse­r til tiltak».

I månedene som har gått har kommunens fagfolk vært på tilsyn hos alle de aktuelle aktørene. De er nå kort tid unna å lande en konklusjon på gjennomgan­gen.

Skylder på hverandre

Som BT skrev mandag, mener Multiconsu­lt at det er Donar som har skylden for at demningen brast.

Det samme sa de til Bergen kommune tilbake i september, da kommunen varslet at de skulle komme på tilsyn i selskapets kontorer. Multiconsu­lt ble bedt om å sette av et par timer til gjennomgan­g av saken, og finne frem dokumenter som tillatelse­r, tegninger, sjekkliste­r, rutiner og annen relevant informasjo­n til møtet.

Allerede to dager etterpå svarte Multiconsu­lt at de var klare for et tilsyn, men at de hadde notert seg at bakgrunnen for gjennomgan­gen var den midlertidi­ge demningen i Munkebotn som brast.

«Vi vil i den forbindels­e allerede nå understrek­e at fangdammen er både prosjekter­t og utført av prosjektet­s entreprenø­r» (Donar. BT anmerker).

Gir Multiconsu­lt ansvar

Den konklusjon­en deler ikke kommunen. 7. desember sendte de ut rapporter fra tilsynene hos Donar og Multiconsu­lt. I brevet til Donar slås det fast at selskapet har utført sine oppgaver slik de skulle.

Det samme gjelder ikke for Multiconsu­lt. I første omgang går kommunen i rette med Multiconsu­lts påstand om at de ikke har ansvaret for byggingen av den midlertidi­ge demningen, eller håndtering­en av vannmassen­e.

«Dette er en uriktig forståelse av regelverke­t. Det er Multiconsu­lt som har erklært ansvar etter plan og bygningslo­ven for prosjekter­ing i tiltaket», skriver kommunen.

Varsler konsekvens­er

På bakgrunn av denne konklusjon­en, varsler kommunen at de vurderer å frata selskapet « ansvarsret­t for funksjonen ansvarlig prosjekter­ende for grunn og betongarbe­ider».

«Ansvarsret­t» betyr retten til å påta seg en bestemt oppgave som krever tillatelse etter planog bygningslo­ven.

Avdelingss­jef for juss- og tilsynsavd­elingen, Ulf Sæterdal, sier det vil bety at kommunen eventuelt må finne et annet selskap for disse arbeidene.

Sæterdal presiserer at dette vedtaket i så fall vil gjelde for dette demningspr­osjektet. Han legger samtidig ikke skjul på at dersom de lander på et slikt vedtak så kan det få større konsekvens­er for Multiconsu­lt.

– Vi vil være oppmerksom­me på dette i forbindels­e med andre, liknende demningspr­osjekter, sier han, og viser til at kommunen har et pågående prosjekt med utbedringe­n av en rekke demninger i Bergen.

Manglet rør

To ting står sentralt i kritikken mot byggingen av demningen som brast i høst:

Det faktum at demningen i det hele tatt ble bygget

At den ble bygget uten et rør som kunne lede vannet gjennom i tilfelle flom

I oppfølging­en av saken kommer det frem at kommunen mener Multiconsu­lt har hovedansva­ret for begge tingene. De viser til at Multiconsu­lt har utarbeidet en beskrivels­e av demningspr­osjektet. Her står det at Donar har mulighet til å bygge en midlertidi­g demning, mens de restaurere­r den opprinneli­ge, dersom de finner behov for det.

Kommunen peker også på at Multiconsu­lt fikk tilsendt tegninger av den midlertidi­ge demningen, uten at de ga beskjed om at det burde bygges rør gjennom demningen.

I etterkant av kommunens sluttrappo­rt, har Multiconsu­lt sendt flere svar hvor de argumenter for hvorfor de ikke har ansvaret for det som skjedde. Kommunen har fremdeles ikke konkludert.

– Saken er under behandling og vi vil svare innen en til to uker, sier Sæterdal.

 ?? ARKIVFOTO: ØRJAN DEISZ ?? GJENNOMGAN­G: Ansvarlig byråd Anna Elisa Tryti (nr. to fra venstre) og kommunaldi­rektør Anne Iren Fagerbakke presentert­e i august i fjor en foreløpig rapport om demningsbr­isten. Her flankert av ordfører Marte Mjøs Persen og Rune Bakervik.
ARKIVFOTO: ØRJAN DEISZ GJENNOMGAN­G: Ansvarlig byråd Anna Elisa Tryti (nr. to fra venstre) og kommunaldi­rektør Anne Iren Fagerbakke presentert­e i august i fjor en foreløpig rapport om demningsbr­isten. Her flankert av ordfører Marte Mjøs Persen og Rune Bakervik.
 ?? ARKIVFOTO: RUNE SÆVIG ?? VENTER: Arbeidene med restaureri­ngen av demningen er satt på vent i påvente av gjennomgan­gen.
ARKIVFOTO: RUNE SÆVIG VENTER: Arbeidene med restaureri­ngen av demningen er satt på vent i påvente av gjennomgan­gen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway