Bergens Tidende

Fem problemer Ap-toppen må løse for å vinne Bergen

-

Mandag kunne han juble, men veien frem mot byrådsmakt­en er full av hindringer for Roger Valhammer.

mener kommer til å avgjøre kampen om byrådsmakt­en.

Kampen for å mobilisere sine egne

Kommuneval­g er helt annerledes enn stortingsv­alg. Valgoppslu­tningen er langt lavere, og det handler derfor mer om å få tak i de velgerne som har stemt på en tidligere enn å vinne velgere fra andre partier.

Et eksempel: I Bergen ble det ved kommuneval­get i 2015 avgitt 130.000 stemmer. Ved stortingsv­alget to år senere var tallet 162.000. En tommelfing­erregel ved valg lyder som følger:

Klarer en i et kommuneval­g å få frem dem som stemte på en ved forrige stortingsv­alg, så er valgseiere­n langt på vei sikret.

Med andre ord: Den som mobilisere sine egne best vinner etter alle solmerker valget. For Ap er det neppe noen fordel å ha vært gjennom en opprivende nominasjon­sstrid.

Hvem er best til å styre Bergen?

Er det en ting partiene har lært fra valget i 2015, så er det at velgerne ikke liker rot og tull. Fra å være det store styringspa­rtiet på nesten hele 2000-tallet skuslet Høyre bort sitt gode navn og rykte på en intens bybanekran­gel over Bryggen.

Ap kunne dermed drive valgkamp på at de skulle få slutt på rot og kaos. Da valgresult­atet var et faktum var plutselig Ap 15 prosentpoe­ng større enn Høyre. Det pleide nær sagt å være motsatt.

Selv om valgkampen­e ennå ikke har begynt er det verd å legge merke til følgende: Høyres byrådslede­rkandidat Harald Victor Hove forsøker å distansere seg fra det som skjedde sist ved å fortelle at ni av de ti øverste på valglisten er helt nye. Mens Roger Valhammer gjentar og gjentar at Ap har fått orden på økonomien etter å ha overtatt et tilnærmet konkursbo fra Høyre.

Hove kommer nok til å minne Valhammer på at i nominasjon­sprosessen denne gangen så var det i Ap det var rot og kaos.

Har gitt konkurrent­en et forsprang

Et tredje trekk som skiller lokalval fra stortingsv­alg er at personvalg betyr så mye mer. Her kan en bare nevne: Fabian Stang (H), Oslo, Rita Ottervik (Ap), Trondheim og Leif Johan Sevland (H), Stavanger. På nominasjon­smøtet til Ap mandag trakk mange frem at Marte Mjøs Persen er mer kjent enn Valhammer, og dermed har større vinnersjan­ser.

Det samme kan trolig også sies om Hove vs. Valhammer. Førstnevnt­e har i tillegg vært Høyres byrådslede­rkandidat siden september i fjor, og med det skaffet seg et solid forsprang.

Roger Valhammer trenger å bli mer kjent blant bergensern­e om han skal vinne valget. Hvis ikke risikerer han å lide samme skjebne som Ole-Jørgen Johannesse­n. Ordførerka­ndidat for Ap i 1995, men kanskje best kjent for å være så ukjent.

Ingen bør bli overrasket over om Harald Schjelderu­p om noen få uker eller måneder velger å tre til side for å overlate roret til Valhammer, og med det gi han mer tyngde inn i valgkampen.

– Jeg gjør det som er best for partiet og byrådet, uttalte Schjelderu­p til BT under nominasjon­smøtet.

Hvem klarer å skaffe seg et flertall?

Akkurat nå er det helt bingo hvem som vinner byrådsmakt­en etter høstens valg. På den siste BT-målingen i desember hadde Aps oppslutnin­g falt med 11,5 prosentpoe­ng siden valget i 2015. Enda mer synd er det imidlertid på KrF og Venstre. Mantraet om at all makt i Bergen går gjennom sentrum virker ikke like sikkert.

Samtidig ser en at Aps småsøstre på venstresid­en, SV og Rødt, har est ut. På den nevnte målingen var de to partiene tre ganger større enn KrF og Venstre til sammen. Et spørsmål presser seg frem: Vil fagbevegel­sen akseptere at Valhammer tviholder på KrF og Venstre om styrkefor- holdet til SV og Rødt vedvarer?

Konsekvens­en av det hele kan bli at Venstre og KrF tvinges tilbake til borgerlig side. Men også der står problemene i kø. For hvordan skal den største bybanetilh­engeren av alle, Venstre, klare å samarbeide med bybanemots­tanderen Frp? I tillegg er et nytt protestpar­ti mot bompenger på full fart inn i bypolitikk­en. På den forrige BTmålingen var de på vippen med to mandater.

Hva med bompengene?

Og siden vi allerede er inne på temaet: Motstanden mot bompenger blir garantert en stor sak i høstens valg, og volder mange av partiene stort hodebry.

Arbeiderpa­rtiet og Høyre ser ut til å satse på to vidt forskjelli­ge strategier. Mens Harald Victor Hove har problemati­sert den videre bybaneutby­ggingen og sagt at det kanskje ikke finnes finansieri­ng, så har Ap lovet full fart på bybaneutby­ggingen til Åsane.

Hvilke strategi som lykkes er for tidlig å si.

Det en imidlertid vet av erfaring er at innslag av bygdeliste­r eller protestlis­ter har en tendens til å øke valgdeltak­elsen. Det er godt nytt for Trym Aafløys liste «Nei til mer bompenger», men det gjør det neppe lettere for de etablerte partiene å skaffe seg et godt styringsgr­unnlag.

 ?? FOTO: MARITA AAREKOL ?? STYRINGSPA­RTI: Marte Mjøs Persen og Roger Valhammer fronter valglisten til Ap i Bergen. Målet er enkelt: beholde byrådsmakt­en.
FOTO: MARITA AAREKOL STYRINGSPA­RTI: Marte Mjøs Persen og Roger Valhammer fronter valglisten til Ap i Bergen. Målet er enkelt: beholde byrådsmakt­en.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway