Bergens Tidende

Dark Room-tiltalt hevder han hacket egen PC før rettssaken

- MARIANNE NILSEN marianne.nilsen@bt.no

– Det er ikke spor etter hacking i denne saken, sier politiette­rforsker.

Mandag måtte en 31 år gammel mann ta plass i vitnebokse­n i Bergen tingrett.

Der måtte han svare på hvorfor rundt 30.000 grove overgrepsb­ilder av barn og over 700 videoer med samme type innhold ble funnet på hans PC-er og harddisker. Om grove overgrepsc­hatter, og om han skal ha forledet barn til å utvise seksuelt krenkende eller annen uanstendig atferd.

– Fikk hjertet mitt til å hoppe

31-åringen hevder han er blitt hacket. Tirsdag trakk han blant annet frem hva noe brukeren – som politiet mener er han selv – hadde skrevet i en av overgrepsc­hattene.

– Det var en logg som fikk hjertet mitt til å hoppe litt. Der sto det at brukeren ikke var redd for å bli sporet fordi han hadde fått tilgang til et nettverk i en blokk han bodde i, sa 31-åringen.

Han fortalte også at han hadde reagert på at PC-ene hans gikk veldig tregt. Selv en ny PC.

– Ser du noen forklaring på det? spurte forsvarere­n hans, advokat Einar Råen.

– Det er et klart tegn på for eksempel datainnbru­dd eller at en spionvare kjører på PC-en din, svarte 31-åringen.

Han fortalte også at han uken før rettssaken kjøpte inn to PC-er for å finne ut om det var mulig å hacke en PC.

– Etter to og en halv time klarte jeg å hacke den ene PC-en uten at det ble oppdaget. Det var enkelt, sa han og fortsatte:

– Jeg har også snakket med eksperter på datasikker­het for å finne ut mest mulig om det jeg er utsatt for, og for å finne ut hvordan jeg kan sikre meg etter at dette er ute av verden.

– Ville gjøre ham passe urolig

Politiet slo til mot mannen i Bergen i desember 2015. Fem minutter før pågripelse­n hadde politiet hentet ut samboeren.

Målet til politiet var å pågripe mannen mens han satt med PCen, fortalte hovedetter­forsker Kjersti Solheim i retten tirsdag.

– Vi valgte en fremgangsm­åte som ville gjøre ham passe urolig, slik at han ville logge seg på for å advare andre. Da vi pågrep ham, var han i gang med å flytte krypterte filer og sletting, sa Solheim.

– Det er ikke spor etter hacking i denne saken, sier etterforsk­eren.

Ifølge Solheim var 31-åringen

Startet i januar 2016 etter at en etterforsk­er ved Vest politidist­rikt så konturene av et større overgrepsn­ettverk i forbindels­e med en overgrepss­ak mot en ung mann i Bergen i 2015.

De fleste sakene omfatter deling, produksjon og befatning med bilder og filmer som viser seksuelle overgrep mot barn, men også fysiske overgrep mot egne barn og barn i utlandet.

en av de første «Dark Room»mennene som ble tatt. Uker etter at 31-åringen ble arrestert, var «Dark Room»-gruppen en realitet. 25 politifolk begynte å kartlegge de mørke nettverken­e.

Funn i beslag hos mannen

Politiet mener 31-åringen har benyttet to forskjelli­ge brukere i overgrepsc­hattene.

– Det finnes blant annet tilknytnin­g til den ene brukeren til fire av beslagene gjort hjemme hos tiltalte, sier en politiover­betjent.

Det var han som stoppet programmer som ble kjørt på PC-en til 31-åringen da han ble pågrepet.

– Funksjonen for å overskride tidligere slettede informasjo­n på dataen sto på da vi kom. Det var også igangsatt overføring av filer til en ekstern harddisk. Disse var krypterte, fortalte han.

Mange av chattepart­nerne til disse to brukerne er menn som allerede er kjent fra Dark Roomkomple­kset. En av dem ble avslørt gjennom etterforsk­ningen av 31-åringen.

Fant dukkebilde­r på mobilen

I januar i år ble også mannen tiltalt for å ha bestilt en sexdukke fremstilt som en barnekropp. Ifølge politiet viser videovervå­king at 31-åringen hentet pakken i en butikk.

Mandag sa mannen at han ikke kjente til dukken.

– Vi har funnet bilder på mobilen som ble beslaglagt som viser dukker i seksualise­rt settinger. Vi mener dette underbygge­r interessen for disse dukkene, sa hovedetter­forsker Solheim tirsdag.

Det er satt av en uke til saken i Bergen tingrett.

 ??  ??
 ?? FOTO: ØRJAN DEISZ ?? I RETTEN: Fra v. politiadvo­kat og aktor Janne Ringset Heltne og 31-åringens forsvarer, advokat Einar Råen.
FOTO: ØRJAN DEISZ I RETTEN: Fra v. politiadvo­kat og aktor Janne Ringset Heltne og 31-åringens forsvarer, advokat Einar Råen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway