Bergens Tidende

Lillebror tilstår voldtekt, storebror nekter for alt

- ØRJAN TORHEIM orjan.torheim@bt.no

– Det skulle ikke ha skjedd, sa den yngste av de to brødrene som er tiltalt for gruppevold­tekt i Sogndal.

Denne uken startet rettssaken mot tre menn i 30-årene, etter at en kvinnelig student skal ha blitt gruppevold­tatt i Sogndal for ett år siden.

Den hovedtilta­lte (33) møtte ikke, og antas å være i utlandet. Dommeren gikk likevel i gang med saken mot de to brødrene som er tiltalt.

Tirsdagen startet med forklaring fra den yngste av dem.

31-åringen har erkjent delvis straffskyl­d: For seksuell omgang uten kvinnens samtykke, men ikke for delaktighe­t i gruppevold­tekt.

– Sang og danset

Med lav stemme fortalte mannen at hans medtiltalt­e kamerat den aktuelle kvelden kom hjem til eneboligen sammen med kvinnen.

I avhør har han forklart at kameraten snakket om å skjenke kvinnen full, og at de så skulle ha sex med henne.

– Da de kom, virket det helt vanlig. De drakk, hørte musikk, sang og danset. Jeg var i underetasj­en, men gikk opp to-tre ganger for å ta en røyk, sa mannen.

Så skal kameraten ha gått ned sammen med kvinnen.

– De gikk inn på rommet og ble der kanskje 20–30 minutter. Etterpå kom han inn på rom- met mitt. Han sa han hadde tatt klærne av henne, og at jeg kunne gå inn og ha sex med henne hvis jeg ville.

31-åringen sa han var sterkt i tvil, og at han derfor spurte kameraten om det var greit.

– Jeg lurte på om vi kunne få problemer seinere. Han sa det var greit. Hadde han ikke sagt det, ville det aldri ha falt meg inn å gå inn til henne, sa den tiltalte yngstebror­en.

– Hvem skulle dere få problemer med, spurte aktor, statsadvok­at Rudolf Christoffe­rsen.

– Med politiet. Sånn som vi har fått nå.

– Skulle ikke ha skjedd

31-åringen beskrev både vaginalt og analt samleie med kvinnen mens hun, uten å si noe eller bevege seg, lå på magen i sengen.

– Hvordan tror du dette var for henne, spurte aktor.

– Det er nok ikke behagelig å bli skjenket full for sex.

– Men likevel skjedde det? – Ja, og det skulle ikke ha skjedd. Men hadde hun på noen måte signaliser­t at hun ikke ønsket det, så hadde den minste bevegelse eller lyd fått meg fra å gjøre det.

– Hva tenkte du? At hun sov? – Nei, bare at hun var omtåket på grunn av alkohol. Men jeg trodde ikke hun sov.

Tre ulike forklaring­er

Statsadvok­aten mener det var planlagt at de tre tiltalte mennene, som var arbeidskol­leger og bodde sammen i eneboligen, skulle ha sex med den sterkt berusede studentkvi­nnen.

Yngstebror­en er imidlertid den eneste som innrømmer noe straffbart.

Den 33 år gamle hovedtilta­lte har forklart seg om frivillig sex.

Den eldste av brødrene, også han 33 år, benekter noen som helst seksuell kontakt med kvinnen. Han har gitt tre ulike forklaring­er til politiet.

I den siste, fra midten av desember, sa han at lillebrore­n hadde ligget med kvinnen to ganger.

– Jeg ventet på at dette skulle komme frem. Derfor fortalte jeg det ikke før. Det ville virket som om jeg legger skylden på broren min, sa storebrore­n i retten.

Han skal ha fått høre om lillebrore­ns angivelige to samleier fra den hovedtilta­lte kameraten.

– Jeg trodde frem til i går at dette er sant. Men nå skjønner jeg at det er feilinform­asjon. Han har bare slengt det ut som en bemerkning uten at det stemmer.

Kvinnen sikker på tre menn

Den fornærmede kvinnen mistenker neddoping og er overbevist om at tre ulike menn forgrep seg på henne.

– Kroppen var ikke med, liksom, så jeg kunne ikke kjempe imot. Jeg tenkte at det beste var å late som om jeg var helt bevisstløs. Jeg håpet de da ikke ville gjøre noe, sa hun i retten mandag.

Den tiltalte storebrore­n mener det ikke er sant at han var delaktig.

– Flere av tingene hun har sagt, er feil. Jeg så henne kun da hun skulle gå den kvelden.

 ?? FOTO: ØRJAN TORHEIM ?? FORSVARERE: Advokatene Stig Nybø (til v.), Anette Stegegjerd­et Norberg og Louis Anda forsvarer de tiltalte mennene i 30-årene. Nybøs klient møtte ikke og er nå internasjo­nalt etterlyst.
FOTO: ØRJAN TORHEIM FORSVARERE: Advokatene Stig Nybø (til v.), Anette Stegegjerd­et Norberg og Louis Anda forsvarer de tiltalte mennene i 30-årene. Nybøs klient møtte ikke og er nå internasjo­nalt etterlyst.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway