Bergens Tidende

Kryptogruv­en som falt i grus

- EINAR AARRE einar.aarre@bt.no

Jie Zhang (40) er lite lysten på å fortelle om hvorfor Green Data Center likevel ikke flytter inn i den gamle fabrikken i Vassbygdi.

Planen var trolig å starte datasenter for kryptoutvi­nning med bitcoin. Men så trakk den kinesiske forretning­smannen Jie Zhang seg plutselig.

Gjennom flere måneder har Aurland kommune og Aurland Energiverk jobbet iherdig for å gjøre det 2300 kvadratmet­er store bygget, like ved fylkesvei 50 mellom Aurland og Hol, til datasenter.

Over 1,2 millioner kroner er investert i blant annet ny transforma­tor og ledningsne­tt. Kommunen rustet opp for å forsyne bygget med til sammen 3,7 megawatt – strømforbr­uket til tett oppunder 300 husstander.

Ifølge rådgiver i teknisk etat i Aurland kommune, Tor Mikkel Tokvam, kom meldingen fra Green Data Center før helgen: På grunn av prisøkning på strøm, trakk Jie Zhang og Green Data Center seg fra avtalen.

Handel med Kina

Jie Zhang (40) holder til Oslo, der han i fjor registrert­e Green Data Center som han er heleier av. I tillegg driver han blant

annet Godigitalc­hina AS, et selskap som leverer tjenester til norske bedriftsku­nder innenfor digital markedsfør­ing og ehandel i Kina.

Jie Zhang er overfor Bergens Tidende avvisende til å gi informasjo­n om status for datasenter­planene. Han vil heller ikke bekrefte at avtalen med kommunen er brutt. I Sogn Avis har kommunen derimot sagt at Jie Zhang har trukket seg.

– Var dine planer å utvinne kryptovalu­ta og bitcoin for kinesiske kunder?

– Det ønsker jeg ikke uttale meg om, sier Jie Zhang.

– Er det den bebudede prisstigni­ngen på strøm til utvinning av kryptovalu­ta som er årsaken til at dere nå dropper planene?

– Det ønsker jeg ikke uttale meg om, sier Jie Zhang.

Det er tilgangen på rimelig strøm som gjorde ideen om et datalager i Vassbygdi interessan­t.

Den økte elavgiften

Aurland kommune har rikelig konsesjons­kraft fra kraftprodu­ksjonen i kommunen. Denne kunne de med fortjenest­e selge videre til Green Data Center.

I tillegg ligger de gamle fabrikklok­alene i kort avstand til Aurland Energiverk.

Men det siste halve året er det blitt langt mindre attraktiv

å drive med bitcoinutv­inning i Norge. Ikke bare har prisen på bitcoin stupt på børsen. Også prisen på strøm til datasentre er på vei opp.

Regjeringe­n og KrF ble i forliket om statsbudsj­ettet enige om å innføre elavgift på utvinning av kryptovalu­ta fra datalagrin­gssentre. Ordinære husholdnin­ger og næringsliv betaler 16,58 øre pr. KWh i elavgift, mens datasentre med bitcoinutv­inning bare har betalt 0,48 øre. Nå forsvinner denne fordelen.

Ikke alt er tapt

Tokvam i Aurland kommune sier kommunen ikke har tapt alle pengene de brukte for å legge til rette for Green Data Center.

– Selskapet har betalt en garanti på rundt 400.000 kroner. Dessuten er det seks måneders oppsigelse­stid, og husleien må betales for alle disse månedene, sier Tokvam.

Han regner også med at kommunen vil klare å videreselg­e transforma­toren som er kjøpt inn.

– Hva skal skje med det gamle industriby­gget nå?

– Vi er nå inne i en avviklings­fase, og vil nå se på ulike løsninger.

– Vil denne saken få noen etterspill i kommunen?

– Det er det for tidlig å si noe om, sier Tokvam.

 ?? FOTO: AURLAND KOMMUNE ?? LITE BITCOIN:
FOTO: AURLAND KOMMUNE LITE BITCOIN:

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway