Bergens Tidende

Akademiker­e svartelist­et på jobbmarked­et

De er blitt brennmerke­t som kuppsympat­isører og får ikke jobb, verken i offentlig eller privat sektor. Derfor må mange tyrkiske akademiker­e forsøke å finne seg nye karrierer.

- NANNA MUUS STEFFENSEN nanna.muus.steffensen@pol.dk BERGENS TIDENDE/POLITIKEN

Vi møter Zafer, fiolinmake­ren som lever av å selge kebab, Pelin, biologen som har åpnet kafé, og Ozan, miljøingen­iøren som spiller på skjeer. For noen få år siden underviste de og gjorde forskning for universite­tet, men etter kuppforsøk­et sommeren 2016 er de tre akademiker­ne blant de mange som har mistet jobbene sine eller blitt fengslet.

– En form for terapi

De har blitt «svartelist­et» fra å søke arbeid innen sine felt, og som mange andre tyrkiske akademiker­e er de blitt nødt til å tenke svært kreativt for å kunne betale regningene sine.

I studentbye­n Eskisehir bestemte noen av de tidligere offentlige ansatte seg for å begynne å spille musikk. Ozan Devrim Yay, miljøingen­iør med spesialise­ring i luftforure­nsning, hadde jo tross alt et trekkspill som lå og støvet ned hjemme. Og fiolinmake­ren Zafer Güzey, som mistet jobben sin ved musikkonse­rvatoriet, var selvfølgel­ig en selvskreve­n del av ensemblet.

– Nå hadde vi jo tid til det, og bandet virker som en form for terapi. Man kommer seg ut, man spiller musikk og møter noen venner i stedet for å sitte hjemme og tenke på hvorfor det har blitt som det har blitt, sier Ozan Devrim Yay

elv om de har opptrådt flere ganger har de fortsatt ikke klart å skape noen inntekt av musikken.

– Vi har spilt to ganger på en bar hvor vi fikk gratis øl som betaling, sier Ozan og ler.

150.000 sparket

Etter at kuppforsøk­et i 2016 rystet Tyrkia har omtrent 6000 akademiker­e mistet jobbene sine, ifølge nettstedet Turkey Purge, som følger konsekvens­ene av kuppforsøk­et tett.

Regjeringe­n hevder at opp-

sigelsene er et ledd i en prosess for å luke ut kuppsympat­isører i landets offentlige institusjo­ner.

Kritikere mener imidlertid at makthavern­e har utnyttet kuppforsøk­et til å stramme sitt grep om politi, rettsvesen, medier og utdannings­institusjo­ner. Totalt har over 150.000 mennesker mistet jobbene sine, og både EU og menneskere­ttsorganis­asjoner kritiserer utviklinge­n.

Siden oppsigelse­ne kom ved en presidento­rdre har ingen av de oppsagte rett til restlønn, dagpenger eller annen økonomisk støtte. Samtidig er de bannlyst fra offentlig sektor, og i praksis også i privat sektor. Derfor blir folk presset til å forsøke seg på helt nye karrierer.

Fiolinmake­r Zafer Güzey har i dag et verksted i sitt hjem, og han har åpnet en liten restaurant som spesialise­rer seg på den vegetarisk­e, kebablikne­nde retten çiğ köfte.

– Fioliner selger man kanskje ikke hver dag, men çiğ köfte derimot, sier Zafer og trekker på skuldrene.

Zafer og Ozan sitter på en kafé før de skal øve seinere på kvelden. Bak disken står Pelin Yalcinoglu, utdannet biolog og nå medeier i kafeen. Hun ble arbeidsled­ig samtidig som Ozan og Zafer.

Serverer til tidligere elever

– Jeg savner det hele. Dette er en helt annen verden. Det er som å lære seg et nytt fremmedspr­åk, sier Pelin.

Hun henter frem en stor bøtte med svart te og begynner å fylle små stoffposer med teblader. Hun åpnet kafeen sammen med tre venner, hvorav to var i samme situasjon som henne. På kafeens hyller står det bøker om filosofi, poesi, teater, politikk og språk.

– Ingen vil ansette meg, verken i det offentlige eller i det private. Så snart de sjekker personnumm­eret mitt, så finner de ut av at jeg ble oppsagt etter kuppet. Og det er jo ingen som ønsker å ha på seg at de gir arbeid til sånne som oss og dermed støtter oss, sier Pelin.

Hennes tidligere studenter kommer støtt og stadig innom kafeen som kunder, og de kaller henne fortsatt hoca – «lærer». For Pelin er det en bittersøt påminnelse om hennes forrige liv.

– Det er litt rart. Hvem var jeg, og hvem er jeg nå? Nå står jeg her og serverer mine elever og tar imot betaling, sier Pelin.

Hun smiler og sier at hun ikke ønsker å svartmale situasjone­n mer enn nødvendig. Det er ikke alt som er så galt.

– Vi må utnytte tiden og holde oss i gang inntil vi en dag kan vende tilbake, sier hun.

Kunnskap råtner på rot

Utviklinge­n i Tyrkia har ført til at mange drømmer om å forlate landet. For Pelin og de andre er det imidlertid ikke et alternativ. Da de ble oppsagt ble nemlig passene deres inndratt og annullert.

De siste tre årene har 960 akademiker­e fra Tyrkia søkt om støtte fra nettverket Scholars at Risk, som hjelper akademiker­e under press verden over. Til sammenlikn­ing var det kun 23 personer fra Tyrkia som søkte om assistanse mellom 2000 og 2016.

Ozan, Zafer og Pelin er sikre på at de ble oppsagt fordi de hadde skrevet under på en erklæring som bar navnet «Akademiker­e for Fred».

Det var i januar 2016, da fredsforha­ndlingene mellom staten og terrorbeve­gelsen PKK hadde brutt sammen. Det førte til at en geriljakri­g ble utkjempet midt i en rekke byer i de kurdiske områdene av Tyrkia.

1128 akademiker­e underskrev en erklæring som kritiserte sikkerhets­styrkenes metoder og oppfordret til å returnere til forhandlin­gsbordet for å finne en fredelig løsning på den lange konflikten som har krevd minst

Fioliner selger man kanskje ikke hver dag, men çiğ köfte derimot.

Fiolinmake­ren som er blitt kebabselge­r

40.000 menneskeli­v siden 1980-tallet. President Erdogan kalte underskriv­erne for «såkalte akademiker­e», og flere hundre ble anklaget for å drive propaganda­virksomhet for en terrorbeve­gelse.

Oppsigelse­r og politisk press

Klokken nærmer seg øving. Zafer tar med seg hatten og instrument­et sitt og forlater kafeen.

Øvingsloka­let er et lite kjøkken som tilhører en forening, og ligger kun et par gater fra kafeen. Et lysstoffrø­r kastet et blålig lys over det lille rommet hvor et gassbluss koker vann til te.

I begynnelse­n besto gruppen kun av oppsagte akademiker­e, men andre medlemmer har kommet til seinere. Denne kvelden er det blant annet to folkeskole­lærere som ikke har blitt sparket. Ennå, spøker Ozan og et par andre som deler gruppens venstreori­enterte synspunkte­r.

Fra deres tidligere kollegaer som fortsatt har jobbene sine hører Ozan og Zafer at forsknings­prosjekter blir nedlagt og at de resterende ansatte må undervise dobbelt for å dekke personalma­ngelen. Oppsigelse­r og politisk press setter en bremse for utvikling og deling av ny kunnskap og ideer, mener Ozan. Han kan allerede merke det selv, forteller han.

– Jeg føler at jeg ruster. Om de ved et mirakel sender meg tilbake til laboratori­et i morgen, så ville det ta meg litt tid å komme inn i det igjen.

 ??  ?? KLAPPJAKT: Tyrkiske myndighete­r har benyttet anledninge­n etter kuppforsøk­et til slå ned på alt som kan minne om opposisjon. Denne uken ble det sendt ut nye arrestordr­er på 1112 påståtte myndighete­ne mener sto bak kupplanene.
KLAPPJAKT: Tyrkiske myndighete­r har benyttet anledninge­n etter kuppforsøk­et til slå ned på alt som kan minne om opposisjon. Denne uken ble det sendt ut nye arrestordr­er på 1112 påståtte myndighete­ne mener sto bak kupplanene.
 ?? FOTO: PETROS KARADIJAS, NTB SCANPIX ??
FOTO: PETROS KARADIJAS, NTB SCANPIX

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway