Bergens Tidende

Verdens insekter faller som fluer

- MORTEN SKJOLDAGER morten.skjoldager@pol.dk

En tredjedel av alle insektarte­r er truet, viser en ny studie. Det kan få store følger for hele økosysteme­t, frykter forskerne.

Når man snakker om truede dyrearter tenker de fleste på neshorn, gorillaer, pandaer og andre store pattedyr.

Mindre iøynefalle­nde er det imidlertid at de små insektene som svirrer rundt oss også er truet av klima- og naturendri­nger. Og de forsvinner fra naturen i et alarmerend­e tempo.

Et nytt forsknings­studie omtalt i den britiske avisen The Guardian viser at mer enn 40 prosent av alle insektarte­r på verdensbas­is opplever et fall i bestanden, og at en tredjedel av alle insektarte­r er utrydnings­truet. Vårfluer, sommerfugl­er, biller og bier er blant de mest truede insektarte­ne.

Store ringvirkni­nger

Det samlede antallet insekter i verden minsker med 2,5 prosent per år. Forskerne bak studiet advarer om at insekter vil nærme seg en total utryddelse i løpet av de neste tiårene dersom utviklinge­n får fortsette. For insektene er det fatalt, men ringvirkni­ngene for dyr, planter og mennesker kan bli store, ettersom insektene er veldig viktige i økosysteme­t som helhet.

Katastrofa­le følger

– Om tapet av insektarte­r ikke kan stanses vil det få katastrofa­le følger for både verdens økosysteme­r og menneskehe­tens overlevels­e, sier Francisco Sánchez-Bayo ved Universite­tet i Sydney, en av rapportens forfattere, til The Guardian.

Studiet er blitt publisert i tidsskrift­et Biological Conservati­on, og bygger på de 73 mest omfattende insektstud­iene gjennom-

 ??  ?? VIKTIGE I ØKOSYSTEME­T: Insektene har nøkkelroll­er når det gjelder spredning av pollen, nedbrytnin­g av næringssto­ffer som plantene trenger og som føde for særlig fuglearter.
VIKTIGE I ØKOSYSTEME­T: Insektene har nøkkelroll­er når det gjelder spredning av pollen, nedbrytnin­g av næringssto­ffer som plantene trenger og som føde for særlig fuglearter.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway