Bergens Tidende

Trump tilbake på krigsstien

- HAMAD ALI, NTB utland@bt.no

President Donald Trump tordnet mot demokraten­es grensepoli­tikk under et velgermøte i El Paso i delstaten Texas.

Den forsonende tonen fra talen om rikets tilstand forrige uke var bare et fjernt minne da Trump mandag kveld talte under velgermøte­t i El Paso.

– Demokraten­e er blitt partiet for sosialisme, åpne grenser, sene aborter og kriminalit­et, sa Trump.

Presidente­n avviste påstandene om en hemmelig avtale med Russland i forbindels­e med 2016-valget som en «bløff», og hevdet at den virkelig hemmelige avtalen er mellom demokraten­e og «de falske nyhetene».

– Nedstengni­ngen viste hva det er som foregår ved grensen, noe de falske nyhetene ikke ville vise dere, sa presidente­n.

Murstriden

På vei til velgermøte­t fikk presidente­n beskjed om den tentative enigheten i Kongressen om en budsjettav­tale for grensesikk­erhet. Ifølge kilder som er kjent med avtalen, er summen satt av for grensemure­n til Mexico kraftig redusert.

– Tror du kriminelle migranter viser seg ved grensekont­rollpunkte­r? De kommer seg inn der det ikke er mur eller barriere. Vi trenger muren, og den må bygges, sa Trump uten å kommentere detaljene i avtalen ytterliger­e. Kongressen er avhengig av at Trump signerer avtalen innen midnatt fredag for å unngå en ny nedstengni­ng av det amerikansk­e statsappar­atet.

Demokraten Beto O’Rourke, som i fjor trakk det korteste strået i et overrasken­de jevnt mellomvalg i den republikan­ske høyborgen Texas, holdt samtidig et duellerend­e velgermøte i El Paso. Foran lokale beboere og menneskere­ttighetsak­tivister, anklaget han Trump for å spre frykt.

Demokraten­e er blitt partiet for sosialisme, åpne grenser, sene aborter og kriminalit­et.

President Donald Trump

Krimraten i El Paso

I sin tale om rikets tilstand forrige uke, framholdt Trump at El Paso var en av USAs mest voldsutsat­te byer før byens grensemur ble bygget, men det stemmer ikke. Drapsraten i El Paso var under halvparten av det amerikansk­e snittet selv før muren ble til, viser nyhetsbyrå­et APs faktasjekk.

Byens voldsrate har blitt halvert de siste 20 årene, i tråd med en nasjonal nedgang i kriminalit­et i USA, men perioden inneholdt også år med oppgang, til tross for nye grensegjer­der og murer. Under mandagens velgermøte avviste Trump tallene.

– De sier at grensemure­n ikke har utgjort en forskjell, men folkene jeg har snakket med i El Paso sier noe annet. De falske nyhetene er ikke interesser­t i å komme til bunns i dette problemet. At de avviser murens effekt, er falske nyheter, sa Trump til de frammøtte i El Paso.

President Donald Trump var mandag i El Paso og talte varmt for grensemure­n mot Mexico samtidig som han skjelte ut alle sine politiske motstander­e.

 ?? FOTO: LEAH MILLIS, NTB SCANPIX ?? GAMLE TONER:
FOTO: LEAH MILLIS, NTB SCANPIX GAMLE TONER:

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway