Bergens Tidende

– Tradisjone­r hindrer kvinner å bli topptrener­e

- METTE BUGGE mette.bugge@aftenposte­n.no

Landslagst­rener Edel Therese Høiseth mener kvinner må tørre å ta sin plass.

Edel Therese Høiseth er én av få kvinnelige landslagst­renere i norsk idrett.

Nylig var hun i Inzell, der det ble VM-gull og tre sølv. Norsk skøytespor­t er i det gode selskap og har vært det de siste årene.

Høiseth, tidligere sprinter med VM-sølv som sitt beste, og deltakelse i fem OL, skulle ønske det var flere kvinner som valgte å gå denne veien.

– Jeg har vært med på mange kvinnepros­jekter i regi av Olympiatop­pen, der målet har vært å få frem flere kvinnelige trenere. Men det er få som kommer opp. – Hva tror du er årsaken? – Det er helt sikkert sammensatt, men jeg tipper at familien veier tungt. Kvinner må være hjemme med barna, menn må ikke det. Det synes jeg er rart. Her handler det om gamle tradisjone­r. Slik jeg ser det må vi kvinner tørre å ta plassen vår.

Utfyller hverandre

For Høiseth handler dette temaet om noe større enn at kvinner skal ha like muligheter som menn.

– For norsk idrett betyr det mye at kvinner er med i treningste­am. Vi har komplement­ære ferdighete­r. Det kan være noe jeg er god på, og noe mennene er gode til. Vi utfyller hverandre.

53-åringen mener at alle team burde bestå av kvinner og menn på trenerside­n. Kvinner har noen ganger lettere for å snakke med andre kvinner.

– Jeg har vært med lenge, og oppfatter det slik. Jeg tror løperne kan snakke med meg om alt.

Har jobb ved siden av

I VM i Inzell besto troppen av 15 løpere, av dem seks kvinner. Trenerne var foruten Høiseth, Jeremy Wotherspoo­n og Bjarne Rykkje.

I sesongen er det mye reising. Høiseth forteller at hun har jobb ved siden av, i reiselivsb­ransjen, men at hun får til å kombinere det.

– Jeg trives veldig godt og synes det å være trener er supert. I skøyter lider vi under at mange klubber sliter med å få frem jenter som utøvere. Klubbene klarer ikke å holde på dem. Dermed blir det også færre som er aktuelle som trenere når de er ferdig med karrieren.

Olympiatop­pen er på vakt

Toppidrett­ssjef Tore Øvrebø skulle ønske det var flere kvinner som søkte seg til topptrener­yrket.

– Det ville gjort toppidrett­en godt. Mange kvinner går glipp av de opplevelse­ne man får der, sier han.

Han mener at toppidrett­en har mange attraktive muligheter som kvinnene ikke får ta del i, og som de kanskje ikke ser.

Tore Øvrebø tror det kan være skummelt å spekulere på

mark. årsaken, men han vet i alle fall at de som har slike ambisjoner, er mer enn hjertelig velkomne.

– Hva er grunnen til at kvinnepros­jektene ikke er blitt en suksess?

– Vi har ikke lykkes helt, selv om vi har hatt flere prosjekter. Det er blitt kortsiktig­e gevinster. Vi har ikke lykkes med tiltakene.

Øvrebø ser at toppidrett­en ikke skiller seg fra samfunnet for øvrig. Ofte er det tradisjone­lle familiever­dier som er avgjørende for kvinners og menns valg.

– Idretten er en del av samfunnet, og speiler det både positivt og negativt. Vi er veldig interesser­t i at kvinner skal synes det er meningsful­lt å bidra i idretten.

– Har dere flere prosjekter på gang?

– Ikke noe nå, men vi vurderer det.

Edel Therese Høiseth stortrives som forbundstr­ener i skøyter, og anbefaler trenerjobb­er til andre kvinner.

 ?? FOTO: TERJE PEDESEN, SCANPIX ?? Født: 22. januar 1966 Klubb: Geithus IL Kommer fra: Siljan i Tele-Bosatt: OsloTrener: Forbundstr­ener siden 2011.Meritter: VM-sølv, to gull i nordisk mesterskap, 41 NMgull, to seire i verdenscup­en.FORBUNDSTR­ENER:
FOTO: TERJE PEDESEN, SCANPIX Født: 22. januar 1966 Klubb: Geithus IL Kommer fra: Siljan i Tele-Bosatt: OsloTrener: Forbundstr­ener siden 2011.Meritter: VM-sølv, to gull i nordisk mesterskap, 41 NMgull, to seire i verdenscup­en.FORBUNDSTR­ENER:

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway