Bergens Tidende

– Noe av det største jeg har oppnådd

- MAGNUS WIKAN magnus.wikan@bt.no

Sverre Lunde Pedersen (26) mistet aldri troen på at han kunne bli verdensmes­ter. Da han landet på Flesland natt til tirsdag, ble han hyllet som nettopp det.

At det var blitt natt fikk så være. Kledd i matchende T-skjorter og skøyteluer, ventet titalls bergensere og osinger på den nybakte verdensmes­teren i ankomsthal­len på Flesland.

Og da han omsider dukket opp, rundt 40 minutter forsinket, sto jubelen i taket.

– Jeg skal ikke klage på denne velkomsten. Det er stor stas, sier Sverre Lunde Pedersen, og får en stor blomsterbu­kett av Os-ordfører Terje Søviknes (Frp).

Han fikk en mer storslått mottakelse etter OL-gullet på lagtempoen i fjor, 26-åringen fra Os. Men denne gangen føltes det omtrent like godt.

Gullet han vant etter den historisk gode 5000-meteren i Inzell, var nemlig hans aller første individuel­le mesterskap­sgull i seniorkarr­ieren.

For første gang hadde han, helt på egen hånd, slått Sven Kramer, Patrick Roest og resten av verdenseli­ten. For første gang fikk han beviset på at han er verdens beste.

– Siden OL er så sjelden, er det jo ekstra stort å vinne der. Men å ta et individuel­t VM-gull henger ekstremt høyt. Det er vanskelig å sammenlikn­e gullene med hverandre, men dette er selvsagt noe av det største jeg har oppnådd, sier Pedersen.

Har vært tålmodig

For han har ikke hatt for vane å vinne. I internasjo­nale mester- skap, både enkeltdist­anser og allround, har han frem til nå stort sett alltid vært nummer to, tre eller fire. Bak suverene Sven Kramer – som før VM i Inzell hadde vunnet 18 av 21 mesterskap siden 2012.

Pedersen har alltid vært et lite stykke bak.

– Jeg har hele tiden sett på resultaten­e som en del av utviklinge­n min. Å bli verdensmes­ter har vært en drøm og et mål i lang tid, så jeg har hele tiden vært innstilt på at det kom til å ta tid. Derfor har jeg vært tålmodig og klart å jobbe videre, selv om jeg har vært litt unna, sier han, og legger til:

– Jeg har trodd på meg selv og visst at jeg er mye sterkere enn det mange tror.

Og troen ble styrket etter allround-VM i Amsterdam i fjor, da Fana-løperen slo Kramer både på 5000-meteren og sammenlagt, men falt fra gullet på avslutning­sdistansen.

Bare et menneske

– Da følte jeg at jeg var best, så i ettertid har det vært lettere å tro på at jeg kan gjennomfør­e det. Det har vært lettere å si det utad også, at jeg kan vinne. Det har vært ganske forløsende, sier Pedersen.

Og på 5000 meter i Inzell ble han igjen grundig slått. Av en sindig osing.

– Vi har alltid visst at Sven Kramer er et menneske. Alle mennesker er mulig å slå, spørsmålet er bare når og hvordan de slås. Sverre slo ham med å gå raskere enn Sven noen gang har gjort. Dette kan bli starten på en ny æra, sa tidligere landslagss­jef Sondre Skarli til BT mandag. – Hva tenker du om det, Sverre? – Nivået blir stadig høyere og vi blir stadig flere i toppen, så jeg tror det vil bli vanskelig å regjere på den samme måten som Kramer har gjort. Det er også vanskelig å bli en løper som ham. Jeg tror jeg skal være med å prege toppen, men å vinne hver gang er en vanskelig oppgave.

 ??  ??
 ?? FOTO: MAGNUS WIKAN ?? TATT IMOT AV ORDFØREREN: Terje Søviknes, ordfører i Os kommune, var på plass for å gi verdensmes­teren en bukett.
FOTO: MAGNUS WIKAN TATT IMOT AV ORDFØREREN: Terje Søviknes, ordfører i Os kommune, var på plass for å gi verdensmes­teren en bukett.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway