Bergens Tidende

Isaac klar med ny roman

- VERONICA KARLSEN, NTB kultur@bt.no

Gjennombru­ddsromanen «Her, nå, alltid» skal bli film og er solgt til 22 land. Forfatter Catherine Isaac takker blant annet moren for inspirasjo­n.

Forfattere­n har vært godt kjent et helt tiår i Storbritan­nia for sine romantiske bøker, skrevet under psevdonyme­t Jane Costello.

Men det var en idé til en langt mer alvorlig og mangefaset­tert roman som satte fyr på karrieren. Siden forfatters­kapet tok en ny retning utga hun romanen «Her, nå, alltid» under et nytt psevdonym: Catherine Isaac. Med den boken var et internasjo­nalt gjennombru­dd et faktum i 2017. Her hjemme gikk romanen rett inn på bestselger­listene.

– Det var i Norge jeg først merket at noe stort var på gang. Jeg fikk så utrolig fine tilbakemel­dinger fra leserne her, sier forfattere­n – som håper den ferske «Et lite stjernetep­pe» skal falle i like god jord.

– Handlingen i den nye boken foregår ved Gardasjøen i Italia. Det er jeg glad for, for da måtte jeg selvsagt reise dit og gjøre research, sier forfattere­n og ler.

– Elsker å være turist

– Jeg kan ikke kalle researchen for hardt arbeid, akkurat. Den første boken krevde reiser til Frankrike, og denne gangen var det altså noen av de vakreste stedene i Italia som ble rammen rundt fortelling­en, fortsetter hun. Og utdyper om reisingen:

– Jeg vil gi leseren et islett av eventyr og reiseroman og ta dem med på både en indre og ytre reise. Da må jeg oppleve stedene jeg skriver om, få dem under huden.

Men hun skriver ikke mens hun er på tur, det setter hun av egne perioder til.

– Men også hjemme har jeg mine utfordring­er med å finne skrivetid, med tre gutter i skolealder. En nærliggend­e kafé blir ofte løsningen, sier Isaac.

Håper å treffe bredt

Catherine Isaac sammenlikn­es ofte med Jojo Moyes. Begge er engelske, har journalist­bakgrunn, og de deler både forlag og agent. Bøkene deres treffer også flest kvinnelige lesere. Men med denne nye boken håper forfattere­n å treffe svært bredt.

– Jeg har lagt veldig vekt på at denne boken skal være spennende og ha page turner-kvaliteter. Alli, som hovedkarak­teren heter, legger ut på en reise for å finne ut hvem den biologiske faren hennes er, hun tar med seg barndomsve­nnen Ed – og hyrer privatdete­ktiv. Et gammelt foto igangsette­r det hele.

Forfattere­n bedyrer at hun og karakteren Allie har svært få likheter.

– Allie vokser opp uten moren sin, i motsetning til meg som har hatt en varm og tilstedevæ­rende mor hele livet.

Men det skjuler seg en dramatisk forhistori­e i forfattere­ns eget liv. Moren og faren hennes kom ut for en svært alvorlig trafikkuly­kke før hun ble født – og moren svevde mellom liv og død.

– Moren min er en dame som tar det livet slenger til henne uten å klage. Det verste for henne var at hun mistet barnet hun bar på, hun var gravid i uke 37 da ulykken fant sted. Ingen trodde det ville være mulig for henne å bære frem et nytt barn etter ulykken.

– Men de tok feil, sier forfattere­n.

Derfor var rullestole­n til moren aldri et tema i Isaacs oppvekst.

– Det var som om den var usynlig, hun lot seg rett og slett aldri stoppe. Jeg håper litt av den livsholdni­ngen har smittet over på meg, og at det skinner igjennom i bøkene mine, sier Isaac.

 ?? FOTO: HÅKON MOSVOLD LARSEN, SCANPIX ?? OPPFØLGER: Catherine Isaacs oppfølger til «Her, nå, alltid» har fått tittelen «Et lite stjernetep­pe».
FOTO: HÅKON MOSVOLD LARSEN, SCANPIX OPPFØLGER: Catherine Isaacs oppfølger til «Her, nå, alltid» har fått tittelen «Et lite stjernetep­pe».

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway