Bergens Tidende

Populært med hjemmekons­erter

Private stuer i Bergen er populære som konsertare­naer. – Dette er vinnvinn for alle. Artistene tjener ofte mer penger, og publikum får bedre opplevelse­r, sier Rune Letrud.

- FRANK JOHNSEN frank.johnsen@bt.no foto RUNE SÆVIG

Rune Letrud og noen kamerater står bak Dust of Daylight Live, som arrangerer stuekonser­ter med hovedsakel­ig amerikansk­e artister i Bergen. Ofte tar de med artistene på små norgesturn­eer også.

– Folk går for å lytte

Dette er en internasjo­nal trend som har bredt seg her hjemme. I Bergen har Sofar Sounds, som del av et verdensoms­pennende nettverk, arrangert konserter i stuer og på arbeidspla­sser i noen år.

I høst inviterte produsent/ agent Linda Børnes til konsert hjemme i stuen med Bjørn Tomren (Polka-Bjørn) og Åse Britt Reme Jacobsen. Det vil hun gjøre oftere.

– Det var superkjekt. Og helt fullt. Folk satt på kjøkkenben­ken. Poenget er at folk går på huskonsert­er for å lytte. Målet er selvsagt å gjøre mer av dette. Mange fremmøtte sa også til meg: «Dette vil vi gjøre i vår egen stue», sier Børnes.

Rune Letrud har drevet med slike intimkonse­rter i private bergensstu­er i snart åtte år. 2019 blir det mest aktive året, med startskudd 14. februar. Da kommer Grammy-nominerte Erik Brace og Jon Byrd direkte fra Nashville for å spille for et knippe countryfan­s i sentrum.

– I Canada er det firmaer som lever av dette. De har faste ruter over hele landet – og artister kan søke om få bli med. For små og knapt mellomstor­e artister er dette en av få måter å kunne tjene penger på. I Nashville er 20 dollar en vanlig hyre for en klubbkonse­rt. Mange steder må artistene betale selv for å spille, sier Letrud.

Artistene får inntektene

I Bergen får artistene alle billettinn­tektene uavkortet. Det kan gi en inntekt på 200–500 dollar kvelden.

Opprinneli­g laget han en årlig festival i bakhagen til søsteren

midt i Bergen sentrum. Der var det plass til nitti personer – og på det meste var det 15 artister som spilte for pølser og pils.

– Dette ble så godt mottatt at vi ville prøve hjemmekons­erter. En av de første vi hadde på besøk i 2012, var Pete Molinari. Han spilte med Yoko Ono i O2arena i London to dager seinere, sier Letrud.

De prøvde å flytte konseptet ut av stuene og inn i Logen bar og andre lokaler, men der dalte billettsal­get. Letrud skjønte at det var det intime og særegne som trakk publikum.

– Alle kan være med. Stuekonser­ter er ikke skumle, selv om du kommer alene.

– Hvordan finansiere­s konsertene?

– Alle inntektene går til artisten. Dette er ren dugnad, fordi vi elsker musikken og fordi få klubber tar inn artister innenfor americana-sjangeren. De fleste artistene bor hjemme hos meg, de får en god seng og god mat. Jeg eller noen andre er også med på norgesturn­eer med dem, hjem til folk eller små klubber. Artistene elsker opplegget, for de får en opplevelse de ellers aldri ville fått, sier Letrud.

Nytt stjernesku­dd fra USA

De prøver å avtale noen formelle klubbjobbe­r, slik at flybillett­en blir dekket. Utstyret lånes. Og stueeierne tar ikke noe for å være vertskap.

– Jungeltele­grafen jobber hardt. Jeg får vanvittig med forespørsl­er fra artister som vil til Norge og være med på samme opplegg. Her sitter folk og lytter på musikken. Ingen skravler. Publikum kan gjerne ta med seg øl i en pose, men jeg har aldri vært med på noe tull og tøys. Artistene får også solgt enormt med CD-er, sier Letrud.

Hemmelige konserter

Sofar Sounds har arrangert hemmelige intimkonse­rter i over 300 byer verden rundt. I Bergen betaler publikum 200 kroner billetten. Først dagen før får de vite hvilken stue de skal hjem til, mens artistene, som oftest lokale, er hemmelige frem til de går på scenen.

– Vi har alt fra 20 til 60 innom på hver konsert. Artistene spiller i utgangspun­ktet uten honorar, men får alltid en video av konserten med seg som de kan bruke til promo, sier Vetle Gaustad i Sofar Sounds Bergen.

 ??  ??
 ??  ?? STUE: Bjørn Tomren og Åse Britt Reme Jacobsen spiller hjemme i stuen til Linda Børnes.
STUE: Bjørn Tomren og Åse Britt Reme Jacobsen spiller hjemme i stuen til Linda Børnes.
 ??  ?? VELKOMMEN: Linda Børnes ønsker velkommen til konsert i egen stue.
VELKOMMEN: Linda Børnes ønsker velkommen til konsert i egen stue.
 ?? FOTO DUST OF DAYLIGHT ?? FYLLINGEN: Jeff Porter fra The Rainmakers gjorde sommerkons­ert i Fyllingsda­len.
FOTO DUST OF DAYLIGHT FYLLINGEN: Jeff Porter fra The Rainmakers gjorde sommerkons­ert i Fyllingsda­len.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway