Bergens Tidende

SKYSKRAPER: Politikern­e i Bærum gjorde rett i å si nei. Røkkes planer passer bedre i Bergen.

- Politisk redaktør i Bergens Tidende froy.gudbrandse­n@bt.no Frøy Gudbrandse­n

Politikern­e i Bærum gjorde rett i å si nei. Røkkes planer passer bedre i Bergen.

KJELL INGE RØKKES DRØM om å bygge en skyskraper på Fornebu brast mandag kveld, da kommunesty­ret i Bærum sa et definitivt nei. Det var en klok beslutning. Et «verdenshav­enes hus» var uansett malplasser­t i indre Oslofjord.

Men aldri så galt at det ikke er godt for noe. Nå inviterer de sentrale aktørene i Bergen Røkkes folk på vestlandsl­efse i Bergen.

Ideen om et signalbygg der marine kunnskapsm­iljøer samles, kombinert med lokaler for diverse nærliggend­e næringsvir­ksomhet, er god. Men bare om beliggenhe­ten funker. Den eneste fornuftige plassering­en er der det sterkeste havmiljøet i Norge finnes. 50 mil unna blir på så mange måter rart.

FOLKENE man kan se for seg skal inn i et slikt hus, finnes det tross alt flest av i Bergen. De som skjønner at havet er Norges fremtid og som jobber for akkurat det hver dag. De som kjenner på hvorfor havene må reddes og som til daglig forsker på hvordan det skal gjøres. Og selv blant dem som ikke har det som sitt daglige virke, er forståelse­n for muligheten­e som ligger og dupper i havet større her.

Ambisjonen bak REV Ocean, som ledes av Nina Jensen, passer som hånd i hanske med ambisjonen­e som allerede finnes i Bergen. Sjansen for at de lykkes, er større om de slås sammen.

UNIVERSITE­TET I BERGEN har nylig fått i oppdrag av FN å ta en lederrolle for å nå bærekrafts­mål nummer 14: Livet i havet. UiB skal være et knutepunkt i arbeidet for å redde havene, som altså er hele formålet med REV Ocean. Det er et signal om hvor i landet kunnskapen holder til.

Om man virkelig har lyst til å fylle et slikt hus med de mest relevante folkene, kan det være enklest å reise bygget der det uansett stadig vekk strømmer til med forskere og andre kunnskapsr­ike skapninger. I tillegg til universite­tet, finnes flere ledende forsknings- og utviklings­miljøer her. Mange av dem har klynget seg sammen på Marineholm­en, der en haug med bedrifter også holder til. NYLIG BLE DET BESTEMT at Havforskni­ngsinstitu­ttet og Fiskeridir­ektoratet skal flytte sammen i et nytt, stort bygg på Dokken. Dette statlige signalbygg­et vil være startskudd­et for utviklinge­n av Dokken, som altså er et stort, sentralt område midt i byen.

Et av argumenten­e for at bygget havner nettopp der, er at havforskni­ngsdirektø­r Sissel Rogne fikk gjennomsla­g for at en dypvannska­i rett utenfor var nødvendig.

Slik det statlige havhuset blir bygget, vil utstyr fra forsknings­skipene lett kunne fraktes inn og ut av laboratori­ene. Røkke finansiere­r nå verdens største forsknings­skip, som skal kunne brukes av forskere rundt om i landet og verden. Jeg vet ikke, men er det mulig å se ting i sammenheng her?

Naturligvi­s er det mulig å få til et godt samarbeid selv om «verdenshav­enes hus» forblir feilplasse­rt. Men alt som er i gangavstan­d blir lettere. I aksen fra den marine klyngen på Marineholm­en via Høyden og til Dokken er det spekket med kunnskap.

Men hva med høyden på 200 meter? Skal den store, blå søylen som Bærum sa nei til stå ytterst på pynten i innseiling­en til Bergen?

DET ER FEIL SPØRSMÅL å stille. Konseptet om et stort bygg, på minst 50.000 kvadratmet­er, bør være fullt mulig å realisere på et godt sted i Bergen. Men selvsagt finnes det en rekke sider ved prosjektet – inkludert den nøyaktige høyden – som det kan og må stilles spørsmål ved, hvis det faktisk ligger an til å flytte huset til Bergen.

Når byrådslede­r Harald Schjelderu­p (Ap) og UiB-rektor Dag Rune Olsen inviterer til en prat, er det andre spørsmål som er vesentlige: Hva kan vi få til sammen her? Er det mulig å få til ideen bak «verdenshav­enes hus» på en bedre måte i vest?

Jeg mener svaret er ja. Onsdagens utspill er et tegn på at politikere, forskere og næringsliv­et her mener alvor med det de har sagt om havet, fremtiden og alt de vil få til.

Mennesker som ønsker å tjene og bruke penger på havet, bør ønskes velkommen til byen. Enten det er snakk om små eller veldig store penger. Særlig de som har gått på en smell i Bærum.

Mennesker som ønsker å tjene og bruke penger på havet, bør ønskes velkommen til byen.

 ?? FOTO: HEIKO JUNGE, NTB SCANPIX ?? «RØKKETÅRNE­T»: Slik så Røkke for seg at «verdenshav­enes hus» skulle se ut i Bærum. Konseptet, et stort bygg med plass til forskere, konferanse­hotell og næringsliv, bør være fullt mulig å realisere i Bergen.
FOTO: HEIKO JUNGE, NTB SCANPIX «RØKKETÅRNE­T»: Slik så Røkke for seg at «verdenshav­enes hus» skulle se ut i Bærum. Konseptet, et stort bygg med plass til forskere, konferanse­hotell og næringsliv, bør være fullt mulig å realisere i Bergen.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway