Bergens Tidende

Risikerer lange fengselsst­raffer

- ERIK JENSEN erik.jensen@pol.dk

Tolv folkevalgt­e politikere og ledere av uavhengigh­etsbevegel­ser i Catalonia risikerer lange fengselsst­raffer i en lenge ventet rettssak som startet tirsdag.

Tirsdag fikk tolv katalanske politikere endelig sin dag i den spanske høyesteret­ten, etter å ha tilbrakt ett og et halvt år bak lås og slå uten å ha blitt dømt for noe som helst. De står anklaget for å ha vært ansvarlig for å ha tvunget gjennom en ikke juridisk bindende folkeavste­mning om katalansk selvstendi­ghet i 2017.

«Statsfiend­ene» og «kuppmakern­e», som spansk presse og politikere har kalt de tolv katalanske politikern­e, er gjenstand for en rettssak som har blitt ventet med spenning. Flere av de tiltalte er tidligere ministere i den tidligere regionalre­gjeringen i Catalonia, og samtlige nekter seg skyldige i anklagene om hovedsakel­ig voldelig, væpnet opprør mot den spanske staten og ulovlig misbruk av offentlige midler.

President i eksil

Katalanern­es tidligere leder, Carles Puigdemont, følger rettssaken fra sitt belgiske eksil, og mener at den vil være «avgjørende for Spanias demokrati». På rettssaken­s første dag ble det også til massive demonstras­joner i Barcelona. Omtrent 40.000 mennesker protestert­e mot «den politiske farsen», og 62 personer ble skadd under en demonstras­jon som raskt utviklet seg til regelrette gatekamper med politiet.

Den historiske rettssaken kan også indirekte føre til nyvalg i Spania. Landets sosialisti­ske statsminis­ter, Pedro Sanchez, vurderer ifølge flere medier å utskrive nytt valg 14. april etter at han i forrige uke måtte gi opp sitt forsøk på å få parlamenta­risk flertall til sitt budsjettfo­rslag. Det skyldtes ikke minst at de katalanske uavhengigh­etspartien­e nektet å støtte forslaget.

TV-sendt rettssak

For de ni mennene og tre kvinnene som står tiltalt i den TV-sendte rettssaken er det mye som står på spill. Aktoratet krever nemlig at de blir dømt til mellom 16 og 25 års fengsel. Uansett om man anser rettssaken for å være politisk motivert eller ikke, så vil rettssaken få sterke politiske følger. Og uansett hvilken dom som blir avsagt vil millioner av mennesker bli skuffet og rasende, enten i Spania eller i Catalonia.

De tolv politikern­es store urett var å utskrive og medvirke til avholdelse­n av en folkeavste­mning om uavhengigh­et 1. oktober 2017, som var ulovlig i henhold til Spanias grunnlov. Spanske nasjonalis­ter mener at de tolv katalanern­e som planla avstemning­en og seinere utropte den selvstendi­ge «República Catalana» skal idømmes harde fengselsst­raffer.

«Den katalanske høsten»

Blant dem er det katolskkon­servative partiet PP, som hadde regjerings­makten under den såkalte «katalanske høsten» i 2017 og valgte å sette hardt mot hardt ved å sende opprørspol­itiet ut i gatene på valgdagen. Ifølge partiets generalsek­retær skal rettssaken en gang for alle vise at man ikke ustraffet kan gjennomfør­e «et statskupp», og at drømmen om katalansk selvstendi­ghet er «en blindvei».

I Catalonia mener man imidlertid at dette er et politisk spørsmål som må avgjøres på den politiske arenaen, og ikke i retten. Her har fengslinge­n av de tolv politikern­e og to ledere av uavhengigh­etsbevegel­ser ført til den ene demonstras­jonen etter den andre etter arrestasjo­nene i oktober 2017, med krav om «befrielse av de politiske fangene».

 ?? FOTO: ALBERT GEA, NTB SCANPIX ?? DEMONSTRAS­JONER: Rundt 40.000 mennesker protestert­e i gatene mot det de kaller «den politiske farsen» mot tolv katalanske politikere.
FOTO: ALBERT GEA, NTB SCANPIX DEMONSTRAS­JONER: Rundt 40.000 mennesker protestert­e i gatene mot det de kaller «den politiske farsen» mot tolv katalanske politikere.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway