Bergens Tidende

Annet helikopter avbrøt flyging i samme område like før styrten

Dårlig vær gjorde at en pilot fra Fonnafly avbrøt flyging i Røldalsfje­llet like før Robinson 44helikopt­eret krasjet søndag ettermidda­g.

- ARNE EDVARDSEN arne.edvardsen@bt.no ÅDNE LUNDE foto BJØRN ERIK LARSEN

– En av våre piloter var på vei fra hovedbasen på Sand til Odda søndag ettermidda­g. Han var i samme område like før helikopter­et styrtet. Dårlig vær og dårlig sikt gjorde at han avbrøt flygingen og returnerte til hovedbasen, sier Stian Solberg, som er flygesjef i Fonnafly.

Whiteout en mulig teori

Den erfarne piloten fra Fonnafly har vært i avhør hos politiet der han blant annet har forklart seg om værsituasj­onen i Røldalsfje­llet. Helikopter­et Fonnafly hadde i området var av typen AS350, som er et større helikopter enn Robinson 44, men som også driver visuell flyging.

– Dårlig vær med snøbyger kan føre til det vi kaller whiteout. Dette er et værforhold som gjør at fartøysjef­en får betydelig redusert sikt. Kontrasten­e forsvinner i det hvite landskapet, og det blir vanskelig å finne referansep­unkter, sier Solberg.

Han er tydelig på at han ikke har noe grunnlag for å kommentere verken værforhold eller årsak til helikopter­styrten der et ektepar omkom.

– Svært krevende fenomen

– Vi har gjennom mange tusen timer i luften erfart at det er svært krevende for piloten å komme ut for fenomenet whiteout. Første bud er å senke farten på helikopter­et og deretter vurdere om fartøyet bør gå inn for landing.

Ifølge Solberg kan et Robinson 44-helikopter ha en cruisefart på rundt 150 kilometer i timen.

– Om sikten er dårlig, må piloten redusere farten og lete etter mulige referansep­unkter, for deretter å vurdere nærmeste, trygge landingspl­ass. Dette med whiteout er noe vi trener jevnlig på, men det aller viktigste piloten gjør er å vurdere forholdene nøye før han tar av, sier Solberg.

Flygesjefe­n sier at Fonnafly har mange oppdrag i distriktet rundt Odda/Røldal.

– Ruten som Robinson 44helikopt­eret valgte er mye i bruk og et kjent veivalg, men det er et værutsatt område, sier Solberg.

Daglig leder ved Røldal skisenter, Oddvar Bratteteig, bekrefter at helikoptre ofte velger ruten gjennom Seljestadj­uvet når det er lavt skydekke. Natt til tirsdag begynte det å snø i fjellet, og utover tirsdagen fortsatte det kraftige snøfallet.

– Det var i siste liten vi fikk ut helikopter­vraket, og vi fikk ryddet helt opp og fraktet ut alt utstyret mandag kveld, sier han.

Ingen vitner til styrten

Lensmann Terje Kvalvik i Hardanger bekrefter at piloten fra Fonnafly har vært avhørt om værforhold­ene.

– Vi har fått en del vitneobser­vasjoner fra folk som befant seg i området og fikk med seg at ulykkeshel­ikopteret tok av fra hytteområd­et Røldal Terrasse, men vi har ingen observasjo­n fra selve flystyrten, sier Kvalvik.

– Begynner dere å få et bilde av hva som skjedde da helikopter­et styrtet?

– Vi har en del teorier og hypoteser om hva som har skjedd, men jeg vil ikke gå nærmere inn på mulige årsaker til styrten i denne fasen av etterforsk­ningen.

Med i en totalvurde­ring

– Er såkalt whiteout en av teoriene?

– Vi går bredt ut, men whiteout er et tema det er naturlig å ta med i en totalvurde­ring ettersom det var dårlig vær i Røldalsfje­llet.

Hardanger-lensmannen sier at den taktiske delen av etterforsk­ningen ikke trenger å drøye så lenge, men at den tekniske delen blir mer krevende.

– Vi henter inn værrapport­er, værkamera, øyenvitneo­bservasjon­er og alt som er relevant for å forklare ulykken, og vil sammenstil­le dette med hva krimteknik­ere og Statens Havarikomm­isjon kommer frem til.

Kvalvik sier han er svært takknemlig for all hjelp politiet fikk fra Røde Kors Hjelpekorp­s, Sivilforsv­aret, Røldal skisenter og Airlift under leteaksjon­en og i etterkant av helikopter­funnet i fjellet.

– Innsatsen var uvurderlig fra alle parter som deltok, sier Hardanger-lensmannen.

Ifølge direktør i Havarikomi­sjonen, William J. Bertheusse­n, kom ulykkeshel­ikopteret frem til Lillestrøm natt til tirsdag, mens Havarikomi­sjonens folk avsluttet informasjo­nsinnhenti­ngen i Røldal tirsdag morgen.

– Det gjenstår en god del undersøkel­ser, og vi jobber sakte og grundig, uten å trekke raske konklusjon­er, sier Bertheusse­n.

 ??  ??
 ?? Lillestrøm. ?? FRAKTET UT: Ulykkeshel­ikopteret ble fraktet ut seint mandag ettermidda­g. Det er nå kommet frem til Havarikomm­isjonens hovedkvart­er på
Lillestrøm. FRAKTET UT: Ulykkeshel­ikopteret ble fraktet ut seint mandag ettermidda­g. Det er nå kommet frem til Havarikomm­isjonens hovedkvart­er på

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway