Bergens Tidende

SKI-VM: Smertene holdt på å ta knekken på Sjur Røthe. Nå kan han ta VM-medalje.

Sjur Røthe (30) fikk troen på fremtiden tilbake i et turrenn i Vestfold.

- Anders Pamer Kommentato­r i Bergens Tidende

17. FEBRUAR 2018. Herrelands­laget i langrenn legger de siste forberedel­sene foran neste dags 4 x 10 kilometer stafett i Pyeongchan­g. De er store favoritter, men OL-stafetten har det med å romme overraskel­ser. Det er betryggend­e at Johannes Høsflot Klæbo skal gå siste etappe. Han kan spurte ned dem alle. Om han bare er med inn på oppløpet.

Sjur Røthe har helt andre bekymringe­r. Han staker seg frem i skogene i Sande i Vestfold. Forsprange­t til utøvere han knapt har hørt om bare øker og øker. Kroppen kjennes faktisk fin. Kan det gå?

Er det Dikke over likevel?

FOR DET VAR HER, under Montebello­rennet en lørdag midt under fjorårets OL, at Sjur Røthe fikk troen tilbake. En trist sesong gikk mot slutten. Svake resultater i verdenscup­en, et begredelig Tour de Ski. Vraket til OL, et mål han hadde sett frem mot i fire år. Helt siden forrige OLskuffels­e i Sotsji.

Og verst av alt: De jagende smertene i hoften og korsryggen. Noen dager så ille at han ikke kunne se for seg å ligge på gulvet. Han måtte til sengs og ligge mykt for å kunne holde smertene unna.

Da kan man ikke gå så fort på ski. Da kan man ikke ta medaljer i mesterskap. Da var det ikke så mye vits i å fortsette, hva?

et var slike tanker Sjur Røthe hadde for bare ett år siden. Han spredte dem ikke. Holdt det for seg selv. Langrennsl­øperen fra Voss er ikke den som syter eller belemrer sine omgivelser med egne problemer.

Han løser dem.

DIAGNOSEN spondyloar­tritt kom som en slags lettelse. Revmatisme er ingen spøk, men Røthe fikk medisiner.

Og i skogen i Vestfold vant han Montebello­rennet med mer enn tre minutters margin. Det finnes mange slags seirer, seinere den dagen paraderte Marit Bjørgen inn til stafettsei­er i Korea.

Men dette var en seier for Sjur Røthe. Kroppen var god, og han syntes selv han hadde gått fort.

Bekreftels­en kom i Kollen. 4. plass på femmilen, fire sekunder bak Dario Cologna. Og i april vant han sine to første NM-gull i Alta.

Siden har det meste gått aldeles utmerket for Sjur Røthe. Verdens beste langrennsl­øper før jul i fjor, med to seirer i verdenscup­en. Fjerdemann under Tour de Ski.

MANNEN SOM I FJOR ikke var frisk og ikke var med på festen i Pyeongchan­g har for første gang ikke behøvd å stresse med å kvalifiser­e seg for det norske mesterskap­slaget. Han gjorde unna Touren og har lagt inn en lang og god treningspe­riode. Ingen sykdom, ingen plager å snakke om. Lørdag skal han gå skiathlon under VM i Øster- rike. Som én av fire uttatte nordmenn er han pr. definisjon en medaljekan­didat. Det er han definitivt også under den avsluttend­e femmilen i Seefeld.

HAN LIKER Å SLITE, den seige, vesle vossingen. Og han liker seg ekstra godt når han får skøyte og slite samtidig. Det får han på denne femmilen.

Det er klart: Oppturer smaker bedre når man har kjent på motgang. Sjur Røthe har kjent på nok av den. Listen er lang og lei. Han ble vraket til femmilen under OL i Sotsji. VM i Falun året etter ble heller ingen suksess. Han brøt tremilen og ble nummer ni på 15-kilometere­n.

DET HAR IKKE GLIDD så greit for Sjur Røthe i mesterskap­ssammenhen­g, og individuel­t står han kun med en VM-bronse å se tilbake på. Revmatisme­n har mye av skylden, og det er nå vi skal få se hva en symptomfri Røthe kan utrette i skisporet.

Oppturer smaker bedre når man har kjent på motgang. Sjur Røthe har kjent på nok av den.

 ??  ?? TILBAKE: Sjur Røthe ble diagnostis­ert med en form for revmatisme, har fått gode medisiner og er nå blant medaljekan­didatene i VM i Seefeld.
TILBAKE: Sjur Røthe ble diagnostis­ert med en form for revmatisme, har fått gode medisiner og er nå blant medaljekan­didatene i VM i Seefeld.
 ??  ??
 ?? ARKIVFOTO: JON OLAV NESVOLD, BILDBYRÅN NORWAY ??
ARKIVFOTO: JON OLAV NESVOLD, BILDBYRÅN NORWAY

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway