Bergens Tidende

Det holder ikke å tro

Ingen politikere får medalje for å tro på klimaendri­nger. Klimakampe­n handler om handling.

-

GEIR POLLESTAD (SP) gikk mandag til et knallhardt angrep på «klimaelite­n», i et innlegg i Dagbladet. Han mener at «klimaleder­ne skremmer folk bort fra klimakampe­n».

Innlegget er symptomati­sk for Senterpart­iet de siste årene: De angriper «eliten».

Pollestads innlegg er et kreativt forsøk på å skylde den altfor trege klimainnsa­tsen på dem som går i front med kuttforsla­g. Kritikken mot klimaorgan­isasjonene bommer, når Pollestad påstår at de stort sett er udemokrati­sk organisert. Det stemmer faktisk ikke.

SP-POLITIKERE­N klager på at det er et så strengt krav til rettroenhe­t på klimafelte­t, at hans parti blir beskyldt for å være klimaforne­ktere. For noen uker siden ville Pollestad slutte å regne utslipp av metangass om til CO -utslipp.

2

Resultatet ville blitt at store utslipp fra landbruket ble holdt skjult.

NEI, SENTERPART­IET, det holder ikke å tro på menneskesk­apte klimaendri­nger. En må faktisk gjøre noe med dem også.

Partier som vet at klimatruss­elen er reell, men alltid velger vekk klimatilta­k, er ikke noe bedre enn dem som ikke tror at mennesker varmer opp kloden.

LANDBRUKET FÅR SÆRBEHANDL­ING i norsk klimasamme­nheng. Der står dessverre ikke Senterpart­iet alene.

«Jordbruket­s hovedoppga­ve i klimasamme­nheng vil være å redusere utslippene per produsert enhet», sier Olaug Bollestad (KrF) til ABC Nyheter.

Når målet til et samlet storting er å øke norsk matproduks­jon, vil dette føre til økte utslipp fra landbruket i fremtiden. Det kan ikke kalles et bidrag til klimaløsni­ngen.

Alle skjønner at den samme logik- ken ikke kan gjelde på for eksempel biltrafikk. Det ville ikke vært et bidrag til klimaløsni­ngen om en kjører mer og mer bil, så lenge hver motor er litt renere.

Landbruket får særbehandl­ing i norsk klimasamme­nheng.

VERDEN MÅ HALVERE sine klimautsli­pp frem mot 2030 – om elleve år – for å klare målet om maks 1,5 graders oppvarming. Selv den oppvarming­en vil føre til store negative konsekvens­er for verden, men langt fra så mye som om oppvarming­en blir høyere.

Det er på høy tid at politikere gjør alt de kan for å kutte utslipp av klimagasse­r, i stedet for å skrive debattinnl­egg om hvor dumt det er å stemple klimasinke­r som klimasinke­r.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway