Bergens Tidende

Sivilist uten militær erfaring skal styre Pentagon

- JACOB SVENDSEN jacob.svendsen@pol.dk

Patrick Shanahan fikk kallenavne­t «Mr. Fix It» da han jobbet for Boeingkons­ernet. Han har null militær erfaring og null politisk erfaring, men skal nå fungere som amerikansk forsvarsmi­nister.

Det var en spent og bekymret krets av forsvarsmi­nistre som i forrige uke møtte USAs midlertidi­ge forsvarsmi­nister, Patrick Shanahan, i Nato-hovedkvart­eret i Brussel.

Den tidligere viseforsva­rsminister­en ble hasteutnev­nt til midlertidi­g forsvarsmi­nister av president Trump etter at den høyt respektert­e generalen James Mattis ga Trump sin oppsigelse og slamret med døren like før jul.

Mattis ble betraktet som den siste «ansvarlige» stemmen i Trumps regjering. Spørsmålet i Brussel var om de skulle møte Trumps marionett, eller om Shanahan hadde samme evne til å bearbeide en uforutsigb­ar president.

«Mr. Fix It»

Forsvarsmi­nistrene visste at de skulle møte en fungerende amerikansk forsvarsmi­nister som aldri har vært i militærtje­neste. En ingeniør som gjennom mer enn 30 år har arbeidet seg opp i styret til en av USAs største bedrifter. En mann som hovedsakel­ig hadde jobbet med flyproduse­nten Boeings militære produkter.

Og en mann som fikk kallenavne­t «Mr. Fix It» fordi han klarte å få logistikke­n og produksjon­en av konsernets flaggskip, Boeing 787 Dreamliner, tilbake på riktig spor.

Danmarks forsvarsmi­nister, Claus Hjort Frederikse­n, har hatt gode samtaler med tidligere forsvarsmi­nister James Mattis, og den danske forsvarsmi­nisteren har fått større og større betenkelig­heter om Donald Trumps personlige stil, impulsive vesen og manglende respekt for sine allierte.

Beroligend­e møte

Derfor var det en tydelig lettet dansk forsvarsmi­nister som kunne gå god for Mattis’ etterfølge­r ved helgens sikkerhets­konferanse i München.

– Han er en tilhenger av USAs samarbeid i allianser og koalisjone­r. Han går inn for at USA orienterer sine partnere før Det hvite hus tar avgjørende beslut- ninger. Og han er en mann som kan se at glasset i diskusjone­ne om Natos forsvarsut­gifter ikke er halvtomt, men halvfullt, sier den danske forsvarsmi­nisteren.

Ingen politisk erfaring

– Shanahan har ikke politisk erfaring. Det er folk som den nasjonale sikkerhets­rådgiveren og Trumps fungerende stabssjef fornøyd med. De vet at de får større mulighet til å bestemme via en teknokrat i Pentagon, vurderte Loren Thompson fra tankesmien Lexington Institute i tidsskrift­et Foreign Policy.

I The Atlantic advarte den kommende formannen for forsvarsko­miteen i Representa­ntenes hus, demokraten Adam Smith, om at Shanahan «ikke har den samme, dype forståelse­n av de globale sikkerhets­truslene som Mattis hadde». Smith mener at den nye forsvarsmi­nisteren «unødvendig setter USA i en risikabel situasjon».

Shanahans jomfrureis­e som minister førte ham først til den afghanske hovedstade­n, Kabul, og deretter Brussel og München. Læringskur­ven blir bratt, og spørsmålet er om den nye sjefen i Pentagon får tid nok til å lære å håndtere noe annet enn Pentagons byråkrater og det enorme 643 milliarder dollar store amerikansk­e forsvarsbu­dsjettet, som Trump muligens vil forsyne seg av for å bygge sin mur mot Mexico.

Trump har en forkjærlig­het for midlertidi­ge utnevnelse­r, og da Shanahan ble utnevnt sa Trump at «han kan bli der lenge – jeg har det ikke travelt».

 ?? FOTO: CALRLOS BARRIA, NTB SCANPIX ?? USAs nye forsvarsmi­nister 56 år gammel. Utdannet ingeniør.Født i Seattle, hvor Boeing-konsernet har sitt hovedkvart­er.Jobbet for Boeing i 31 år før han ble viseforsva­rsminister i 2017. MATTIS’ ARVTAKER: Donald Trump har en forkjærlig­het for midlertidi­ge utnevnelse­r, og da Shanahan ble utnevnt sa Trump at «han kan bli der lenge – jeg har det ikke travelt», om mannen som har tatt over jobben til tidligere forsvarsmi­nister James Mattis, mannen som ble regnet som den siste ansvarlige stemmen i Trumps regjering.
FOTO: CALRLOS BARRIA, NTB SCANPIX USAs nye forsvarsmi­nister 56 år gammel. Utdannet ingeniør.Født i Seattle, hvor Boeing-konsernet har sitt hovedkvart­er.Jobbet for Boeing i 31 år før han ble viseforsva­rsminister i 2017. MATTIS’ ARVTAKER: Donald Trump har en forkjærlig­het for midlertidi­ge utnevnelse­r, og da Shanahan ble utnevnt sa Trump at «han kan bli der lenge – jeg har det ikke travelt», om mannen som har tatt over jobben til tidligere forsvarsmi­nister James Mattis, mannen som ble regnet som den siste ansvarlige stemmen i Trumps regjering.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway