Bergens Tidende

Ikke svikt elevene

- MARIUS OLIVER ALBRECHTSE­N Fylkesstyr­emedlem, Elevorgani­sasjonen i Hordaland

HUSKER DU DA DU var 16 år? 16 år og på vei til karriereve­ilederen for å finne ut av hva du skulle gjøre med resten av livet ditt. Skulle du begynne på studiespes­ialisering? Eller skulle du begynne på yrkesfag? I samtale med karriereve­ileder skal du få hjelp til å ta det valget som passer best for deg. Men mange elever får ikkekunnsk­apen som er nødvendig for å følge den utdanninge­n de ønsker, eller hjelp til å kartlegge hva de ønsker.

år var han også på dette kontoret. Da fikk han høre at han var for smart til å ta yrkesfag. Nå jobber han som lærling i Veidekke, og stortrives. Dette viser at karriereve­iledningen på skolen er for dårlig. Det er ekstremt problemati­sk at elever blir så vranglært.

Dette kan føre til at de vil mistrives med valgene. Det er negativt for elevene å bruke flere år på noe som de ikke ønsker å bruke tid på. Det er også negativt for samfunnet da det kan få elever til å droppe ut; noe som fører til at vi må bruke ressurser på dem.

MANGELEN PÅ KUNNSKAP og informasjo­n om muligheter får ofte elever til å velge vekk fagbrev. Dette vil også skape konsekvens­er for samfunnet da det er veldig mange arbeidspla­sser som krever fagbrev.

Jeg sitter som fylkesstyr­emedlem i Elevorgani­sasjonen og vi får stadig flere henvendels­er om at veilederne prioritere­r studiespes­ialisering ovenfor yrkesfag. De forteller at de ofte har fått høre det samme som meg: «Marius da, du som er så flink på skolen må ikke velge yrkesfag. Du vil havne i en liten bolk, men med studiespes­ialisering har du mulighet til å bli hva som helst.»

Til tross for dette valgte jeg yrkesfag ettersom jeg hadde en støttende familie i ryggen. Dessverre er ikke jeg det eneste offeret for dårlige karriereve­iledere. Mange får ikke støtten de trenger på grunn av negative fordommer mot yrkesfag. VED Å VELGE YRKESFAG lukker du ikke dørene, men åpner dem. Yrkesfag er nemlig blitt en av de mest ettertrakt­ede utdanninge­ne i landet og i arbeidsliv­et. Det finnes også ulike ordninger som styrker yrkesfag. Noen av dem er: y-veien, realkompet­ansevurder­ing og rett til påbygg etter fagbrev. I tillegg krever mange arbeidssti­llinger fagbrev, og man kan på ingen måte få fagbrev uten å gå yrkesfag. Resultaten­e av dårlig karriereve­iledning fører til mangel på fagarbeide­re. Vi ser at det er flere og flere som velger vekk yrkesfag og fagbrev. Dette øker med så store tall at ifølge SSB vil Norge mangle 90.000 fagarbeide­re i Norge innen 2035.

DU SOM KARRIEREVE­ILEDER har et ansvar, ikke misbruk det. Jeg vil ikke se elever komme opp i situasjone­r som min eller Simen sin. Elever må få kunnskapen som er nødvendig for å velge riktig, og lærere og rådgivere trenger et krav om kompetanse slik at de klarer å leve opp til ansvaret de får. Vi må få vekk de utdaterte meningene om yrkesfag.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway