Bergens Tidende

Høyre minner om Ulrik i «Parterapi»

-

Figuren Ulrik i «Parterapi» tåler ikke kritikk, og han svarer alltid på komplett urimelig vis. Slik er også Høyres forsvar for dumping av gruveavfal­l, mener innsendere­n.

Førstekand­idat i fylkesting­svalget, Vestland MDG

MANGE – OGSÅ LANGT utenfor miljøbeveg­elsen – har reagert på regjeringe­ns tillatelse til å dumpe gruveavfal­l i Repparfjor­den i Finnmark. Det er ikke underlig: Dette er en utslipps-tillatelse som Havforskni­ngsinstitu­ttet har frarådet. Repparfjor­den er en nasjonal laksefjord og et viktig gyteområde for torsk. Selve gruvedrift­en kommer også i konflikt med samisk reindrift. Sametinget sier nei.

Hvordan reagerer Høyre på innvending­ene? Gjennom forsøk på latterligg­jøring. #hvapokkers­kalvilevea­v spør Høyres tidligere fylkesordf­ører i Hordaland, Tom-Christer Nilsen, i sosiale medier. Og næringsmin­ister Torbjørn Røe Isaksen sensurerer bort pokker, men slenger seg på: «Hva skal vi leve av? Offentlig forbruk? Subsidier? Drømmer? Digitale landskap? Lobbyisme? Reality-TV?».

DET LEDER TANKENE mot karakteren Ulrik i NRKs komiserie «Parterapi», den suksessrik­e businessma­nnen som har mer enn bare litt vanskelig for å ta imot kritikk. Man kan se for seg følgende scene:

«Det er vel ikke så lurt å dumpe gruveavfal­l midt i et viktig gyteområde for torsk?»

«Å? Ja, ja. Tar du den. Vi får legge ned hele næringsliv­et, da. Skal bare sende en melding til finansmini­steren her: Ingen skatteinnt­ekter i år.»

Ulrik dukker også opp når folk i Arbeiderpa­rtiet endelig begynner å innse at oljeutvinn­ing i Lofoten og Vesterålen ikke er en god idé: «Arbeiderpa­rtiet sår tvil om Norges viktigste næring. Høyre vil alltid stå opp for Vestlandet!» sier Vestland Høyre. Vil de stå opp for Førdefjord­en også?

MILJØPARTI­ET DE GRØNNE er brennende opptatt av næringsutv­ikling. Det er vi nødt til å være, for solnedgang­en for oljenæring­en er ikke langt unna. Endring må til, både for miljøets og for norsk økonomis skyld. Om vi ikke evner å omstille oss, vil såkalt

hollandsk syke komme til å se ut som en lett forkjølels­e. Men det er ikke slik at næringsutv­ikling må gå på bekostning av natur og miljø. I Norge har vi både kunnskap og økonomi til å kunne sikre verdiskapn­ing, samtidig som vi stiller strenge krav til industri og bedrifter. Å være imot fjorddepon­i av gruveslam, er ikke det samme som å være imot all gruvedrift. Å legge bånd på oppdrettsn­æringen er ikke det samme som å ville legge den ned. Å si nei til vindmøller i fjellområd­er som Stølsheime­n eller i sårbar kystnatur, er ikke det samme som å være imot all vindkraft. Og å gjøre som de såkalte styringspa­rtiene i Norge ofte gjør, å la naturen sitte igjen med svarteper, er ikke å være et ja-parti.

I VIRKELIGHE­TEN foregår det en rivende utvikling, blant annet på hvordan vi bedre kan utnytte gruveavfal­let som ressurs istedenfor å dumpe det. Og i virkelighe­ten finnes det alternativ­er til sjødeponi, for eksempel mellomlagr­ing og tilbakefør­ing. For dyrt, vil sikkert noen si. Dyrere enn en laksefjord? Dyrere enn et gyteområde for torsken?

 ?? FOTO: TOR EGIL SCHEIDE, NRK ?? HÅRSÅR:
FOTO: TOR EGIL SCHEIDE, NRK HÅRSÅR:

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway